Încă tot e vacanță parlamentară și cum activitatea parlamentarilor este una cu impact public și pe bani publici, ne-am gândit să analizăm activitatea legislativă dar și politică a parlamentarilor din județul Bistrița-Năsăud dar și a partidelor din care fac parte. Astăzi: Robert Sighiartău- PNL
Scurt istoric
Robert Sighiartău, deputat PNL de Bistrița-Năsăud a avut o ascensiune fulgerătoare în viața publică. Cu doar câteva luni înaintea alegerilor parlamentare din 2016 Sighiartau a fost propulsat din funcția de copreședinte al organizației de tineret a PNL drept președinte interimar al organizației județene, pe fondul unor probleme în interiorul organizației. Cel care l-a propus a fost fostul lider al PDL, deputat și secretar general al acestei formațiuni politice, Ioan Oltean. Această poziție i-a permis poziționarea în fruntea listelor pentru Camera Deputaților a PNL Bistrița-Năsăud, singura poziție care s-a dovedit eligibilă la alegerile parlamentare pentru partid în 2016 . Deși era singurul parlamentar de Bistrița-Năsăud Robert Sighiartău a pierdut câteva luni mai târziu alegerile pentru funcția de președinte județean, al PNL care au fost câștigate de Ioan Turc. În 2018, Ludovic Orban, proaspăt ales președinte al partidului l-a propus secretar general.
Ajuns în vârful PNL, deputatul Robert Sighiartău va da uitării județul pe a cărei liste a fost ales și se va implica în politici de nivel national, lăsând de izbeliște și PNL BN, lucrând doar cu o parte din primarii acestei formațiuni politice, sigur în funcție de interese. Fără a mai apărea în public în cadrul unor conferințe de presă, Sighiartău va încerca să conducă PNL prin intermediul poziției sale de secretar general, dar nu va reuși acest lucru. Oricum cu un PNL pe vârful valului opoziției ce va propulsa partidul la putere în decembrie 2020, Sighiartău va primi cu dedicație din partea lui Ludovic Orban, primul loc pe lista parlamentarilor PNL, desi, erau alte nume care ar fi meritat această poziție. Și, asemenea prietenului său cu batistuță, când a simțit că vântul puterii bate spre Cîțu nu s-a sfiit să ceară demisia binefăcătorului său Ludovic Orban.
În 2021, după congresul înscăunării lui Cîțu la șefia partidului, Sighiartău este nevoit să cedeze, totuși, funcția de secretar general în favoarea unui favorit al lui Cîțu, dar deputatul sare pe alt scaun, cel de vicepreședinte pentru Politică Externă şi Afaceri Europene al PNL. Funcția și-a ales-o cam singur, el susținând în orice împrejurare că are studii de „managementul instituţiilor europene”, ca să știe lumea de pe acum încotro va bate pentru alegerile europarlamentare din 2024.
Nici în aceste condiții nu va reveni în județul său decât pentru a vedea și verifica câtă influență și putere mai are în PNL-ul condus de Ioan Turc, devenit și primar al Bistriței. Aflat în acest moment pe o poziție destul de vulnerabilă pentru alegerile din 2024, Sighiartău își caută acum o variant pentru anul viitor, un an greu din toate punctele de vedere.
Ce ar vrea Sighiartău?
Deputatul PNL, Robert Sighiartău, a vorbit în cadrul emisiunii Hai cu Link, despre o posibilă candidatură la președinția Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
“Consiliul Județean este o oportunitate, atât pentru PNL, cât și pentru mine, deci clar că iau în calcul. Numai că discuția generală este despre ce facem… PNL-PSD. Pentru că, în momentul ăsta…de asta nici nu funcționează așa lin lucrurile în coaliție…sunt multe necunoscute. Facem alianță sau nu facem alianță la locale? Există o înțelegere? Lucrurile sunt lăsate în suspensie și atunci eu nu pot să zic că vreau și mâine zice: vezi că Consiliul Județean rămâne la PSD, municipiul la PNL. Dacă va fi o bătălie adevărată, da, iau în calcul, am discutat și cu colegii, dar trebuie să se îndeplinească mai multe condiții”, a transmis Robert Sighiartău. Robert Sighiartău a fost întrebat de Adrian Linca ce funcție și-ar dori în viitor: Un președinte de Consiliu Județean cu mai multă putere și un buget pe măsura… puterii.
Ce se mai se spune. Ce se mai aude?
Pe data de 25 august 2021 , jurnalista Anca Alexandrescu de la Realitatea Plus, susținea faptul că fostul secretar general al PNL Robert Sighiartău locuiește într-o vilă cu o valoare estimată la peste 300.000 euro construită pe DN 1, vis la de vis de sediul Realitatea TV, care nu apare în declarația de avere. Alexandrescu a spus că sâmbătă seară a vizitat zona și că Sighiartău s-a afișat cu un Volvo roșu ultimul model cu număr de Bistrița, de unde este originar deputatul, care de asemenea nu este menționat în declarația de avere. Ea a mai spus că alături de vila în care locuiește Sighiartău mai este una care ar fi a unui apropiat al deputatului bistrițean din fruntea PNL. ”Valoarea casei în care locuiți este de circa 300.000. Veniturile Dvs din activitatea de parlamentar și din dividendele de la firmele unde sunteți acționar sunt de 100.000 de euro anual. Nu aveți cum acoperi cheltuielile pentru vilă din veniturile Dvs. Dar nici pentru ultimul model Volvo”, a susținut atunci Anca Alexandrescu.
Scandalul IFN-urilor nu a fost uitat?
Deloc, dacă analizăm declarația deputatului PSD Daniel Suciu făcută cu puțin timp în urmă: ”Când TU practici împrumutul cu 600% dobândă prin IFN-urile familiei și am plafonat dobânzile iar când vrem acum să reducem dezastrul lăsat de guvernarea trecută cu USR, te apucă URLATUL. Jenant și penibil! O pildă biblică spune că glasul…asinului nu se aude la cer! Și nici pe pământ, aș adăuga!”, i-a reproșat Daniel Suciu lui Sighiartău.
REAMINTIM CĂ: În luna februarie a anului 2018, deputatul de Bistrița-Năsăud, Robert Sighiartău s-a aflat în mijlocul unui scandal național după ce a fost de acuzat de un site de știri, dar și de mai mulți jurnaliști de la două posturi TV că în spatele vehemenței manifestate de acesta împotriva proiectului legii plafonării dobânzilor la creditele acordate de bănci și IFN-uri, inițiat de liberalul Daniel Zamfir s-ar afla un interes direct: este acționarul unui IFN.
ATUNCI, în 2018, jurnaliștii de la PS News i-au scormonit prin declarația de avere a secretarului general al lui Sighiartău și au descoperit că acesta este acționar și la IFN Comautosport Leasing SRL firma care încheie contracte de leasing pentru altă companie a familiei Sighiartău din Bistrița: Comautosport. ”Secretarul general al PNL se numără printre cei care ar avea de suferit în cazul în cazul în care proiectul lui Daniel Zamfir ar deveni lege. ..În acest context, vedem încă o ilustrare a proverbului românesc ”interesul poartă fesul”: înțelegem cât se poate de clar că în spatele grijii pentru clamata libertate a pieței stă un interes pecuniar cât se poate de concret: acela ca dobânzile încasate de IFN-ul propriu să nu fie afectate de legea lui Daniel Zamfir” scrie www.psnews.ro care prezintă și dovada din declarația de avere de pe site-ul Camerei Deputaților
Publicația amintită definea ceea ce a făcut Sighiartău drept ”conflict moral de interese”, adică n-a votat explicit împotriva legii lui Zamfir, de altfel proiectul n-a ajuns încă în Camera Deputaților pentru că a trecut de câteva zile doar prin Senat, care a votat pentru acesta. Însă poziția sa publică a fost repetat vehementă împotriva proiectului, iar PNL s-ar poziționat la influența sa împotriva acestuia.
Care a fost reacția lui Robert Sighiartău în februarie 2018?
În februarie 2018, Robert Sighiartău explica pentru www.propolitica.ro și www.stiridebistrita.ro care este punctul său de vedere cu privire la acuzele care îi sunt aduse în spațiul public de către senatorul PSD, Daniel Zamfir:
Nu e nimic imoral și ilegal- Asta spunea deputatul Robert Sighiartău.
” Așa este sunt acționar la aceste firme dar e vorba de firmele familiei mele. Orice bistrițean știe de Comatautosport, companie înființată și condusă ani mulți de regretatul meu tată. Amintesc că firma a fost înființată de tatăl meu în 1991 cu numele de Automotovelo. Prima dată a fost adusă reprezentanța Daewoo, după 2000 am început importul de autoturisme second-hand, iar în 2003 au fost făcute în județul Bistrița-Năsăud primele leasinguri autor: omul care nu avea bani cash să își cumpere o mașină, și-au achiziționat-o în rate”.
Programul IMM Invest și Comatautosport
”În primul rând e un program dedicat tuturor IMM-urilor și vreau să spun că fiecare IMM care se înscrie pe platform respectivă va putea accesa un credit, dar de la o bancă. Statul doar garantează dobânda pentru o perioadă de 6 luni pentru creditul luat, urmând ca după această perioadă de timp, adică din decembrie, banca să îți continue creditul la condițiile pieței, adică la dobânda și comisionul lunar afferent perceput de banca respectivă”, spunea deputatul bistrițean.
Robert Sighiartău a mai spus atunci că, este normal ca în condițiile pandemiei care a afectat grav afacerile auto, ”Comatautosport” să aplice la acest program. Avem peste 100 de angajați în firmele familiei. Eu nu am putut spune familiei mele să nu intre în acest program. Ce să facă, să omoare business-ul pentru că eu sunt politician sau să nu comenteze pesedistul Daniel Zamfir și securiștii lui despre mine și familia mea. Vă garantez că toți banii făcuți în această afacere sunt bani cinstiți, bani albi .
Activitatea parlamentara în cifre:
Luari de cuvânt: | la 9 puncte de sumar (în 8 sedinte) |
– din care declaratii politice: | 2 |
Declaratii politice depuse în scris: | 1 |
Propuneri legislative initiate: | 80, din care 20 promulgate legi |
Întrebari si interpelari: | 2 |