Prezent aseară într-o emisiune pe Info Bistrița, prefectul Stelian Dolha a explicat cum au ajuns angajații Prefecturii să primească un spor de 30% anti Covid 19. De asemenea, e a precizat că sporul de 30% a fost primit în perioada septembrie-decembrie 2020 și că, din ianuarie 2021, sporul va fi primit doar de acei funcționari care vor performa în activitatea lor. Dolha a mai punctat faptul că, și cu sporuri, veniturile de la Instituția Prefectului abia ajung la salariile fără sporuri ale agnajaților din Consiliul Județean.
“E o ordonanță a Guvernului, care s-a dat în luna august, pentru pandemie, prin care și personalul din Instituția Prefectului putea să beneficieze de acest spor de 30 la sută. În luna august, când se dădeau prin ordin de prefect, știți unde eram (n.r. – Stelian Dolha nu era în funcție, era în campanie electorală pentru funcția de președinte CJ). Dar în toată perioada asta de pandemie, instituția pe care eu m-am bazat a fost Instituția Prefectului. Vă aduceți aminte că în perioada stării de urgență, Instituția Prefectului era aproape singura instituție unde se lucra, că la alt nivel nu se prea lucra, că așa era. I-am adus la muncă, pentru că aveam nevoie de ei, am făcut și acțiunea de voluntariat care s-a făcut în Bistrița-Năsăud, pentru că celelalte acțiuni au eșuat într-o săptămână și noi am dus-o luni de zile, prin Instituția Prefectului. Dar nu numai asta a fost. Toate centralizările, telefoane, tot ce s-a dat, s-a făcut prin Instituția Prefectului. Pe urmă calamitățile. Îi duceam noaptea, acolo, să lucreze”, a declarat Stelian Dolha.
Dolha mai spune că, și cu sporuri, veniturile de la Instituția Prefectului abia ajung la salariile fără sporuri ale agnajaților din Consiliul Județean. “Salarizările la Instituția Prefectului sunt mai mici decât la alte instituții. Un jurist la Instituția Prefectului are un salariu cu aproape 1000 de lei mai mic decât un jurist de la Consiliul Județean și cu aproape 1500 de lei mai mic decât un jurist de la Primăria Bistrița. Asta e diferența! Oamenii o să spună că în mediul privat sunt mai mici. Așa este!”, a spus Dolha.
Prefectul spune că angajații nu vor mai primi aceste sporuri și în 2021 și crede că situația va fi reglementată de la nivel național. “Le-am cerut evaluarea individuală angajaților din Instituția Prefectului. Dacă pe anul 2020, sporurile se justifică, pentru 2021, în momentul în care deja vorbim de vaccinare, cred că trebuie să facem o analiză mai amănunțită, pentru că unii cred că mai pot să îl ia, dar unii categoric nu. Adică nu mai putem să mergem pe formula asta, pentru că în fața Instituției Prefectului ai proteste pentru înghețarea salariilor, pentru că există nemulțumire din rândul personalului medical. În condițiile astea, e nefiresc să mai vii cu spor CoVid-19. Eu cred că lucrurile se clarifică de la nivel național”, a spus Dolha.
Prefectul a mai spus că au fost angajați care au renunțat la aceste sporuri, considerând că nu le merită.
Vezi video, de la minutul 45!