Acasă CULTURĂ-TINERET-ÎNVĂŢĂMÂNT VIDEO: Centrul Județean pentru Cultură a organizat sau a fost implicat activ...

VIDEO: Centrul Județean pentru Cultură a organizat sau a fost implicat activ în peste 300 de evenimente în ultimii 3 ani. În 2020, lovit de pandemie, evenimentul cultural a avut foarte mult de suferit

0

Centrul Județean pentru Cultură a organizat sau a fost implicat activ în peste 300 de evenimente în ultimii 3 ani. În 2020, lovit de pandemie, evenimentul cultural a avut foarte mult de suferit. Este una din concluziile trase de Cercetătorul științific Smaranda Mureșan, de la Centrul Județean pentru Cultură. Ea a povestit  într-o emisiune difuzată de Ardeal TV, despre provocările cu care s-au confruntat artiștii în pandemia noului coronavirus. Tânăra etnolog a recunoscut că s-au căutat noi căi de comunicare cu publicul și spectatorii consumatori de cultură.

SMARANDA MUREȘAN:  „A trebuit să ne adaptăm și noi realităților acestor vremuri. Efectiv a fost imposibil să mai organizăm evenimente așa cum făceam mai demult, cu un număr foarte mare de spectatori și cu public. Nu ne-au permis normele sanitare și nu am vrut nici noi să riscăm. Am încercat să ne adaptăm, să ne reorientăm”.

Emisiunea poate fi vizionată şi aici: http://ardealtv.ro/nestemate-somesene-despre-cultura-in…/

Cercetătorul  a mai amintit că în 2018, angajații Centrului Județean pentru Cultură au coordonat sau am fost implicați în aproximativ 150 de evenimente. În 2019 a fost vorba de 130-140 de evenimente, în timp ce în anul 2020, instituția a reușit să organizeze fizic doar 30 de manifestări culturale. „Este o scădere drastică, dramatică a evenimentelor culturale cu public și expuse publicului…”, a recunoscut Smaranda Mureșan.

Ea a mai precizat că pentru a organiza un spectacol într-o astfel de perioadă, implică foarte multe resurse umane, financiare și tehnice.

 

„Din păcate, o parte din fondurile destinate inițial culturii au fost ulterior realocate, cum era și normal, pentru alte probleme de sănătate, mult mai stringente.

 

Ne-am reorientat și noi bugetul, ne-am adaptat și am căutat să exploatăm și noi mediul online. Am lucrat împreună cu colegii de la Departamentul Multimedia, am montat și remontat și tehnoredactat anumite materiale. Am oferit spectatorilor spectacole mai vechi sau evenimente care nu au fost vizionate de public…”, a explicat Smaranda Mureșan.

 

„Pentru artiști, pentru cei din breasla culturii, a fost foarte greu”, a mai subliniat Smaranda Mureșan.

 

„Experiență și expertiză în domeniul patrimoniului cultural imaterial” a fost unul dintre proiectele deosebite la care a participat și Smaranda Mureșan. Proiectul a fost finanțat de AFCN și organizat de Universitatea București în parteneriat cu Centrul de Cercetare ICUB și Asociația Șezătoarea Urbană din București.

 

S-a dorit realizarea unei rețele de specialiști în domeniul patrimoniului cultural imaterial, în România și Republica Moldova.

 

Au fost trei etape, trei sesiuni și conferințe: prima a avut drept temă dificultățile întâmpinate de specialiști în acest domeniu. Cea de-a doua a propus un ghid de bune practici în patriomoniul cultural imaterial, iar cea de-a treia s-a ocupat de educația și formarea în domeniul patrimoniului cultural imaterial.

 

Exit mobile version