Acasă Politica Politica Locala VICTOR NEGRESCU: PES, RECUNOSCUT ÎN STATUTUL PSD

VICTOR NEGRESCU: PES, RECUNOSCUT ÎN STATUTUL PSD

0

La Consiliul Naţional al PSD au fost aduse mai multe modificări la statutul principalului partid de stânga din România. Una dintre măsurile cele mai susţinute şi inovative a fost recunoaşterea organizaţiei PES activists România în statutul PSD, măsură prin care, pentru prima dată în istoria României, apare o structură în interiorul unui partid dedicată politicii şi dezbaterii pe teme europene.

 

Creată în anul 2007, structura PES activists România are astăzi peste 7.000 de membri. Preşedintele PES activists România, europarlamentarul Victor Negrescu, ne spune mai multe despre modificările la statutul PSD şi despre activitatea structurii pe care o coordonează.

 

  1. Modificările la statutul PSD confirmă o muncă de peste 7 ani în directia promovării dezbaterii pe teme europene şi a cooperării cu celelalte partide de stânga din Europa. Ce înseamnă aceste modificări pentru PES activists România şi politica românească?

 

VN: Organizatia noastră a luat fiinţă odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. A fost dorinţa noastră de a transmite mesajul României şi, în special, al stângii româneşti la nivelul politicii europene şi în mod deosebit la nivelul Partidului Socialiştilor Europeni (PES). Am început iniţial cu un grup de aproximativ 30 de persoane şi ne-am alăturat reţelei PES activists de peste 80.000 de militanţi la nivel european. Am devenit militanţi ai Partidului Socialiştilor Europeni, iar numărul nostru a crescut în fiecare an, ajungând astăzi la peste 7.000 de membri la nivel naţional – am devenit astfel una dintre cele mai active structuri de acest tip la nivel european.

 

Modificările la statutul PSD confirmă, practic, munca noastră şi mai ales nevoia Partidului Social Democrat de a se europeniza şi de a se apropia de valorile stângii europene. Peste 20 de organizaţii judeţene ale PSD au susţinut demersul nostru, fiind propunerea cea mai puternic susţinută la nivelul PSD. Dacă ne uităm la articolul 255 din statutul PSD, vedem că, prin această propunere comună a unui număr atât de impresionant de organizaţii PSD, putem considera această rezoluţie ca o realizare ce confirmă ataşamentul partidului pentru familia noastră europeană.

 

Rolul nostru a fost mereu de a dezvolta dezbaterile pe teme europene, cooperarea cu celelalte formaţiuni de stânga din Europa, dar şi o apropiere de societatea civilă de stânga. Prin aceste modificări, începând de săptămâna aceasta, organizaţia PES activists România are o contribuţie la deciziile luate în interiorul PSD. La fiecare nivel, structura noastră are un reprezentant asimilat funcţiei de vicepreşedinte la nivel local, judeţean şi naţional.

 

  1. Ce va aduce nou prezenţa reprezentanţilor PES activists România în structurile de conducere ale PSD şi de ce ar deveni cineva membru al structurii dumneavoastră?

 

VN: PES activists România este structura membrilor şi simpatizanţilor PSD interesaţi de problematicile europene, dar este în primul rând o reţea de oameni ale căror convingeri sunt puternic ataşate de valorile sociale şi de stânga. În consecintă, am încredere că prezenţa noastră la fiecare nivel decizional o să contribuie la întărirea ideologică a partidului, la o reaşezare a ideilor sociale si de stânga în prim-planul acţiunii politice a PSD şi la o punere în context european a activităţii colegilor de partid.

 

Orice membru sau simpatizant PSD care împărtăşeşte convingerile noastre este binevenit în echipa noastră. Noi, însă, nu ne propunem să oferim funcţii sau să construim un viitor politic nimănui, ci doar ne dorim să aducem ideile stângii europene în ţară. Astfel, principalul şi singurul partid de stânga din România, membru al Partidului Socialiştilor Europeni, va putea să implementeze măsurile sociale în care noi credem. 7.000 de persoane cred că putem schimba în bine lucrurile în politică şi mai ales la nivelul stângii româneşti, iar dacă cei care parcurg acest interviu cred la fel, atunci cu siguranţă o să se alăture proiectului nostru. Şi în judetul Bistriţa-Năsăud organizaţia PES activists România, condusă de Berinţan Grigore, are peste 200 membri şi suntem conştienţi că şi mai multe persoane îşi doresc să afle despre ceea ce se întâmplă în politica europeană şi ce face stânga.

 

  1. Pentru cei care cunosc mai puţin activitatea PES activists România, puteţi enumera nişte exemple de campanii sau proiecte?

 

VN: Acţiunea noastră s-a bazat mereu pe trei direcţii: (1) educaţie şi informare politică şi civică, (2) comunicarea valorilor sociale şi (3) cooperarea cu partidele de stânga europene / societatea civilă. Am fost, drept urmare, iniţiatorii mai multor proiecte precum Academia Social Democrată prin care, alături de National Democratic Institute şi Partidul Socialiştilor Europeni, i-am format pe cei care astăzi au funcţii de decizie la nivel local şi parlamentar. De asemenea am căutat să stimulăm schimbul de experienţe şi am realizat în acest sens mai multe schimburi de militanţi prin care străini au venit să ne sprijine în campanie sau să vadă cum este condusă o administraţie în România, iar colegii români au mers în străinătate.

Am realizat, de asemenea, reuniuni care au însumat şi până la 3.000 de persoane, prin care am transmis susţinerea noastră pentru proiecte sociale precum Garanţia Europeană pentru Tineret, destinată creării de locuri de muncă pentru tineri.

 

Prin aceste acţiuni vrem să demonstrăm că solidaritatea nu este o valoare pierdută, că dincolo de rutina de zi cu zi este important să ne mai uităm şi în jurul nostru pentru a conştientiza nevoia unei acţiuni colective pentru dezvoltarea României.

 

 

Exit mobile version