Verzii bistriţeni reintră în tranşeele războiului cu primăria pentru parcarea subterană din parcul Eminescu

Must Read

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate...

Verzii bistriţeni au trimis un memoriu către atorităţiile judeţene şi locale în care aceştia încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la construirea unei parcări subterane în actualul parc Mihai Eminescu. Verzii susţin că proiectul va distruge în totalitate parcul respectiv, deşi, costul proiectului este de aproape 6 milioane de euro, 5,7 mai precis, ceea ce face, deocamdată, din proiect doar o chestiune teoretică.

Prin această petiție, Organizația Municipală Bistrița a Partidului Verde, vă aduce la cunoștință un aspect îngrijorător privind intenția Consiliului Local și a Primăriei municipiului Bistrița de a proiecta și executa o parcare subterană pe un nivel, cu 247 locuri de parcare, într-o zonă centrală a orașului, amenajată ca parc cu toate dotările necesare, folosit ca spațiu de recreere de peste 3.000 de cetățeni din vecinătatea sa și nu numai.

Este vorba despre Parcul Mihai Eminescu care are o suprafață de 8.700 mp, din care jumătate este folosit ca spațiu verde. Aici se găsesc 113 arbori cu valoare dendrologică, rondouri cu flori, 60 metri liniari gard viu, 50 de bănci, facilități de recreere și cișmea cu apă.

Menționăm că deși s-au făcut nenumărate demersuri către administrația locală, aceasta a refuzat, fără un motiv declarat oficial, până în prezent să înregistreze acest spațiu în Cadastrul Verde al municipiului, fiind amenajat cu spații verzi de zeci de ani. În această situație se găsesc mai multe perimetre din orașul nostru, neînregistrate în Cadastrul verde al municipiului.

În data de 07.06. 2016 Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a organizat, găzduită de Primăria municipiului Bistrița, o dezbatere publică având ca temă Studiul de impact de mediu aferent obiectivului Parcare subterană în Parcul Mihai Eminescu, încercând să prezinte celor interesați implicațiile reale ale acestui proiect asupra mediului natural și cum va afecta populația din imediata vecinătate a șantierului și implicit comunitatea urbană bistrițeană. Din păcate dezbaterea publică a fost un simulacru și s-a finalizat fără nici un rezultat care să includă puncte de vedere ale cetățenilor afectați.

Reprezentanții Partidului Verde prezenți la dezbaterea publică au luat în discuție în primul rând oportunitatea și necesitatea acestei investiții, în această locație, ținând cont de implicațiile și valoarea investiției. În paralel, au fost înaintate propuneri pentru rezolvarea locurilor de parcare în zonele rezidențiale, investiții cu valoare mult mai mică și cu impact minor asupra mediului natural, sănătății și confortului populației. În municipiul Bistrița sunt 34 de punte termice dezafectate, cu terenul aferent. Aici pot fi proiectate și construite parcări de reședință dinamice și eficiente.

La ora actuală, în imediata vecinătate a Parcului Mihai Eminescu există peste 110 locuri de parcare. Locuitorii din zonă, prin petiții semnate și depuse la Consiliul Local și Primăria municipiului Bistrița, la Comisariatul Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud și la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, însoțite de liste de susținere cu peste 230 de semnături, consideră că există suficiente locuri de parcare, chiar și pentru următorii 10 ani, investiția nefiind oportună și nici necesară.

Cerem pe această cale să constituiți o Comisie de analiză și control și să interveniți pe această problemă foarte importantă, considerând că respectarea dorințelor bistrițenilor și a legilor de mediu ar trebui să fie un deziderat al Consiliului Local și al Primăriei municipiului Bistrița.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Războiul Verzilor aproape de final. O decizie definitivă în dosarul Simoiu vs Călinescu va aduce schimbări masive și la Bistrița. Marius Bălan vrea consilier...

În iunie 2019, Partidul Verde făcea boom și se dividea ca un fel de amibă, și mic cum este el, a devenit și mai...

Disputa dintre ortodocși și reformați pe tema cimitirului municipal mediată de prefectul Stelian Dolha

 Prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Decsei Atilla și Toth Lorand, a mediat o întâlnire între reprezentații Parohiei Reformate Bistrița, ai Parohiei Ortodoxe Române...

AJOFM controlat de prefectul Stelian Dolha. El a cerut redeschiderea instituției ”închisă ” de pandemie. Agenția este condusă de Otilia Râpan de mai bine...

Sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a fost vizitat astăzi de prefectul Stelian Dolha, acesta sesizându-se în urma unor materiale apărute în...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -