joi, iunie 4, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  VASILE DÂNCU: Niciodată să nu mai avem oameni care să fie umiliţi in fata ghişeelor.

  Must Read

  Doina Pană: După doi ani de dezbateri în Parlament, am votat stoparea vânzării terenurilor agricole pentru străini!

  Deputatul bistrițean Doina Pană spune că dintre  cele 16 legi votate astăzi în Parlament, toate...

  GEORGIU DANIEL: Obiecte din Epoca Bronzului descoperite de seniorii detectiei de metale la Bistrita

  Săptămâna trecută, la începutul weekend-ului, la doar câțiva kilometri de Bistrița, Ioan Mutrescu (șef în cadrul unei...

  VIDEO: Școala SF.MARIA își prezintă oferta pentru anul școlar 2020-2021

  Absolvenții cls a VIII-a, care doresc sa se orienteze spre una din meseriile : bucătar, mecanic, frizer...

  Invitatul emisiunii Prime Time News de luni seară, de la postul Realitatea TV, a fost vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administratiei Publice, Vasile Dâncu. Acesta a vorbit despre prioritatile sale pentru  administratia din Romania si panurile guvernului pentru următorul plan de mandat.

  Vicepremierul a făcut şi câteva previziuni despre noul buget al MDRAP, explicând că au loc discuţii calme pentru a stavili criteriile şi reforma acestui sistem: „Discutiile pe buget, care sunt normele privitoare la discutiile pe buget. Inca nu s-a definitivat bugetul. Discutam. Sunt discutii calme. De data asta discutam calm, s-au stabilitat cateva criterii de la inceput. Vrobim despre proiectele noi, de continuitate si in al 2-lea rand vorbim despre reforma. La Dezvoltare Regionala si Administratie, in acest caz, reforma la noi nu costa bani foarte multi. O strategie in administratie (…) aceste lucruri nu costa bani. Vom face economii in anii viitori. (…) In primul rand vrem ca  prin formare sa modernizam Administratia. In decembrie reinfiintam Institutul National de Administratie. Orice functionar public trebuie sa mearga continuu din ciclu in ciclu de formare. O cariera in care oamenii sa castige bine inseamna si formare. Este chiar cerut de catre cei care lucreaza in administratie, in special de tineri. Lucram la o codificare.  Nu putem avea priorietari ai funcţiilor, cum sunt acum.”

  Vasile Dâncu a vorbit şi despre problema salariilor din acest sector şi a punctat că în acest sens vor fi purtate discuţii atât cu funcţionarii, cât şi cu membrii societăţii civile: „Salarizarea in administratie. Este un proiect. Peste 2 saptamani vom avea discutii cu societatea civila, cu functionarii publici in care o sa discutam despre functia publica. Inseamna pana unde depolitizam. Sunt cateva lucruri care se discuta impreuna cu societatea civila. Sunt vreo 3 scenarii. Eu as sustine sa mergem cat mai putin cu politizarea, in rest avem o administratie profesionalizata, care sa ramana e functii, sa aiba un ghid de cariera care este previzibil. Demnitatea unui functionar public trebuie respectata. Niciodata sa nu mai avem oameni care sa fie umiliti in fata ghiseelor. (…) Avem un an de zile. Este imposibil intr-un timp atat de scurt. Noi vom finaliza in decembrie o armonizare a statutelor ce tin de functionarii publici intr-un Cod Administrativ.”

   

  Dâncu a mai declarat că salarizarea unitară va veni începând cu următorul buget: „Vom avea hotararile legate de o salarizare unica in administratia centrala si locala. Peste 2 saptamani o sa prezint un road map in care sa vedem ce vom face pana la finalul acestui an si peste 6 luni. Pana in iunie, sa terminam cele mai multe strategii care tin de functia publica. Pentru salarizare exista deja facute unele proiecte interesante. Cred ca vom termina in iunie, aici exista studii de impact facute deja inainte. Salarizarea unitara va veni de la urmatorul buget. Sa speram ca vom reusi sa reechilibram ceea ce inseamna functia publica si modul in care este retribuita functia publica.”

  Potrivit lui Dancu trebuie să existe o strategie şi în privinţa modului în care sunt pregătiţi funcţionarii publici şi cei din administraţie: „Oamenii asteapta si accepta schimbari în aministratiile locale. Avem oameni care au facut programe de training, nevenind legi, ei nu se pot schimba. Trebuie sa aduni legile si sa le pui in coerenţă. In 2 saptamani voi prezenta o startegie larga in acest tip de evaluari. Vom aduce specialisti in absorbţia fondurilor europene. Si castigul salarial sa fie legat de performanta lui si executia bugetara sa fie facuta corect si la timp.”

  Totodată, ministrul Dezvolătării a precizat că noul executiv doreşte să dinamizeze investiţiile şi să transparentizeze finanţările de proiecte: „Guvernul Ciolos incearca sa accelereze zona investitiilor in zona administratiei. Este programul national de dezvoltare locala, are fonduri in jur de 3 miliarde. Sunt bani care vor veni pe proiecte care exista in acest moment. (…) Este vorba de proiecte care se vor finanta, transparent şi foarte rapid.”, a mai adăugat Vasile Dâncu.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Doina Pană: După doi ani de dezbateri în Parlament, am votat stoparea vânzării terenurilor agricole pentru străini!

  Deputatul bistrițean Doina Pană spune că dintre  cele 16 legi votate astăzi în Parlament, toate...

  GEORGIU DANIEL: Obiecte din Epoca Bronzului descoperite de seniorii detectiei de metale la Bistrita

  Săptămâna trecută, la începutul weekend-ului, la doar câțiva kilometri de Bistrița, Ioan Mutrescu (șef în cadrul unei firme de securitate), însoțit de...

  VIDEO: Școala SF.MARIA își prezintă oferta pentru anul școlar 2020-2021

  Absolvenții cls a VIII-a, care doresc sa se orienteze spre una din meseriile : bucătar, mecanic, frizer - coafor - manichiurist -...

  Dramă într-o familie din Rodna: Un copilaș de cinci ani a murit azi-noapte după ce a fost scos din râul Someș

  UPDATE SJU Bistrița: În ciuda eforturilor medicilor, copilul de 5 ani, adus în această seară de la Rodna în...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -