Acasă Politica Politica Nationala Vasile Dâncu a venit cu ”Triburile” și la Bistrița

Vasile Dâncu a venit cu ”Triburile” și la Bistrița

0

Este greu să caracterizezi o asemenea carte, o lucrare care vorbește despre politică, scrisă de un politician, de un sociolog. Scrisă de Dâncu. Cu siguranță că omul știe ce vorbește că doar a fost și el în turnul de fildeș. A văzut cum politica românească a trecut de la panslavismul iliescian, de la Petre Roman și APACA, de la Frontul Salvării Naționale la cel al asanării morale, că tot vrea Doina Pană să facă un asemenea lucru.

 

Dâncu a făcut istorie, scrie despre ea cu viteza amețitoare a sociologului ce a văzut multe, a politicianului ce a respirat aerul tare al înălțimilor, viciat, de altfel, de lideri care nu au fost decât niște amărâți de șefi, că, doar nu orice politician ajunge și lider.

O carte despre cei 25 de ani de politică postdecembristă și a cărei finalitate nu o vedem, vedem doar o lume care încearcă să înțeleagă ce s-a întâmplat ,cu adevărat, pe 16 noiembrie 2014.

”Multe dintre personajele despre care scrie Vasile Dâncu nu mai sunt prezente în politica actuală, însă unele dintre ele au rămas în istorie. Este o carte despre lumea în care trăim, dar şi despre lumea urâtă a politicii, despre faptul că atunci când şeful tribului o ia razna, atunci comunitatea e într-o mare dezordine, despre faptul că personajele trec dar metehnele rămân” – Ioan Pintea

 

 

”Cartea vorbeşte prin ea însăşi, Maiorescu nu îi lăsa pe poeţi să îşi explice textele. E treaba cititorilor de acum încolo. E o antologie de texte cu întâmplări trăite de mine. E viaţa mea în această carte. Când m-am distanţat de politică am reuşit să scriu despre politică, am luat distanţa necesară. Cartea este uneori tragică, uneori tristă, dar este exact ce se întâmplă în societate. Laitmotivul cărţii e că politica noastră este bolnavă, dar oamenii trebuie să meargă spre politică. Politica are nevoie de oameni tineri, de alte mentalităţi. Fără politică nu se poate, chiar dacă atunci când facem politică ni se pare că nu este demn de personalitatea noastră, că ne pierdem timpul sau că ne trădăm profesiile. Intelectualii vremii din fiecare timp au făcut politică. Am început să fugim cu toţii de politică, iar această carte poate fi privită ca o despărţire a mea de politică. Oricum, îndemnul meu este: faceţi politică, numai aşa puteţi schimba România, lucrurile nu se schimbă de la sine” – Vasile Dâncu

Exit mobile version