sâmbătă, iunie 6, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Valentin Grapini vrea să transforme Rodna într-o așezare elvețiană care să trăiască din turism, istorie , zootehnie și meșteșuguri

  Must Read

  Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie dar este agreată și data de 4 octombrie.

  Guvernul consideră că o perioadă "potrivită" pentru organizarea alegerilor locale este sfârşitul lunii septembrie,...

  Peste 260 de jandarmi vor fi la datorie în minivacanța de Rusalii

              La acest sfârșit de săptămână credincioșii sărbătoresc Rusaliile. Având în vedere faptul că luni, 08 iunie, este...


  Primarul comunei Rodna, Valentin Grapini, rescrie istoria Rodnei, comuna ridicată în jurul vechii cetăți, pare să ajungă, grație multor proiecte implementate și derulate de edil, o urbe europeană, una pe care primarul Grapini o dorește a fi aidoma cu un orășel din Elveția.

  Mai mult, eforturile uriașe făcute de administrația Rodnei în ultimii ani se vor cuantifica pozitiv, Rodna dar și valea Vinului urmând să fie declarate stațiune de interes local.

  Informația ne-a fost confirmată chiar de primarul Valentin Grapini, cel care, vineri, a însoțit ”în teren”, comisia de acreditare  de la Ministerul Turismului, minister la care, în urmă cu șase luni, administrația rodneană depunea documentația prin care a cerut ca Roda să devină stațiune de interes local.

  ”Documentația a fost acceptată, așa că cei de la București vin să verifice în teren, lucrurile prezentate de noi în documentele depuse pentru acreditare. După ce vom trece și de această etapă a verificării în teren, cred că în luna septembrie, Rodna va deveni stațiune turistică de interes local. Este unul din proiectele mele de suflet, el venind ca un fel de corolar a implementării altor proiecte care au schimbat la față Rodna. Am spus-o încă din 2016 că șansa noastră este turismul, zootehnia și un pic de industrie”, spune Grapini.

  Ce urmează?

  După declararea Rodnei ca și stațiune turistică de interes local, primarul Valentin Grapini spune că etapa următoare face referire la depunerea documentației pentru amenajarea unui domeniu schiabil la valea Vinului.

  ” La proiectul cu domeniul schiabil, mai putem vorbi de alte numeroase proiecte. Sincer, mă bucur mult că am ajuns în această etapă, suntem în grafic cu tot ceea ce ne-am propus și, aceasta este un lucru important pentru ceea ce urmează”.

  2019, anul transformărilor în Rodna

  Valentin Grapini: ” Suntem la etapa de licitație cu încă cinci obiective, proiecte câștigate de noi pe diferite măsuri dau alte surse de finanțare europeană. E vorba de drumul Rodna-Valea Vinului, captarea pentru aducțiunea de apă-canal, grădinița de la fosta Casă a Pionierilor, centrul civic. Un alt proiect major este reabilitarea școlii gimnaziale prin PNDL, în acest caz putem să vorbim de transformareea tuturor claselor de curs în laboratoare care vor fi utilate cu tot ceea ce este necesar și cerut la nivelul anului 2018. Toate cele cinci proiecte sunt în fază de licitație, cu finanțarea deja asigurată. Avem șanse mari ca unele dintre ele să intre în realizare chiar din acest an, dar, cu siguranță, anul 2019, o să fie anul transformărilor pentru comuna Rodna”.

  Investiții de la bugetul local

  Nici acestea nu sunt puține, spune Valentin Grapini: ” Am trecut la zugrăvirea fațadei primăriei, la tot ceea ce înseamnă extrerioarele școlii gimnaziale, a unor reamenajări a ceea ce vom denumi centru civic, cu un rol foarte important în viitoarea stațiune turistică de interes local. În acest sens, lucrăm la noi modernizări în zona pieței, acolo unde vom construi o sală de nunți foarte modernă și mare. Ei, din acest motiv, piața trebuie să arate impecabil. Tot în această lună, am terminat și modernizarea iluminatului public, adică am mai instalat încă 200 de lămpi ultramoderne, pe lead, Rodna începînd să arate și noaptea a localitatea europeană”.

  ”Suntem în grafic cu modernizarea grădiniței dintre blocuri. Eu sper ca pînă în 10 septembrie să încheiem toate lucrările  pe care le-am început în luna mai, finanțarea fiind asigurată prin PNDL , 1,1 milioane de lei. Tot în aceaași curte, noi, am încheiat un contract cu o firmă de specialitate pentru a crea două spații de joacă cu module moderne, pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani, respectiv 6 și 12 ani, dacă vreți, un fel de after-school”, a mai punctat Grapini.

  Potrivit primarului comunei Rodna, deja a început și încadastrarea generală, urmând a se ieși în teren, cel mai târziu după 15 august: ” Nu vreau să uit de proiectul depus pentru construirea unui campus școlar, dar și a modernizării atelierelor care aparțin de școala profesională mecanică pe care o avem, plus construirea liceului pe suprafața fostului  spital, plus la valea Vinului unde se vor ridica imobilul care va adăposti internatul liceului nostru”.

  Mai multe trasee montane au fost remarcate

  Pentru că Rodna va deveni stațiune de interes local, primarul Valentin Grapini, alături de consiliul local, s-a îngrijit, sigur, cu suportul nemijlocit al grupei de Salvamont, de marcarea  traseelor montane aferente Rodnei: ” Avem trei omologate, ele sunt acum remarcate, asta pentru a pregăti declararea comunei noastre drept stațiune de interes local. La ora actuală, suntem în elaborarea unui nou traseu, vrem să îl acredităm foarte repede, pentru că e un traseu de creastă, unul foarte complex dar frumos. Îl vom omologa, iar din 2019, va intra în circuitul național al traseelor montane din Munții Rodnei. Mai mult, căutăm soluții pentru angajarea temporară, pe durata sezonului estival a unor ghizi montani”, susține edilul.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Alegerile locale ar putea avea loc pe 27 septembrie dar este agreată și data de 4 octombrie.

  Guvernul consideră că o perioadă "potrivită" pentru organizarea alegerilor locale este sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, a declarat, vineri,...

  Peste 260 de jandarmi vor fi la datorie în minivacanța de Rusalii

              La acest sfârșit de săptămână credincioșii sărbătoresc Rusaliile. Având în vedere faptul că luni, 08 iunie, este a doua zi de Rusalii și...

  Gabriel Lazany: „Relaxarea este prea relaxată”! Semnal de alarmă tras de managerul SJU vis-a-vis de creșterea numărului de pacienți cu Covid-19 internați în spital

  După intrarea în vigoare a stării de alertă, în care s-au aplicat măsuri de relaxare pentru polulație, la nivelul Spitalului Județean de...

  Doar 4 cazuri noi de persoane infectate în județul Bistrița-Năsăud, 92 fiind numărul total al cazurilor active. La nivel național, numărul celor pozitivi trece...

  Numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 din județul Bistrița-Năsăud a scăzut de la 13 ieri la 4 persoane raportate astăzi ca pozitive,...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -