Vicepreședintele Colegiului Farmaciștilor din Bistrița-Năsăud, Cristian Roth, este circumspect atunci când vine vorba de vaccinul antigripal și prezența acestuia în farmacii. Dacă în anii precedenți dozele de vaccin ajungeau în farmacii chiar și în septembrie, acum nu se știe dacă vor mai ajunge măcar prin luna ianuarie.
Farmacistul bistrițean a identificat și câteva motive legate de absența vaccinului antigripal de pe piață, acestea fiind strâns legate de pandemia SARS-COV-2 ce a cuprins planeta:
„Cu cât trece timpul, cu atât îmi pun mari semne de întrebare legate de primirea vaccinului antigripal. Epidemia de gripă se poate declanșa chiar și în februarie-martie, iar dacă vaccinul va ajunge măcar la sfârșitul lui ianuarie, nu ar fi rău.
Ce e interesant de văzut este că, datorită măsurilor de protecție și prevenție anti-coronavirus, incidența cazurilor de gripă este foarte mică. Mulți susțin faptul că măsurile de prevenție și protecție nu au niciun efect, ei bine, cel puțin din acest punct de vedere, cel al unei eventuale epidemii de gripă, măsurile au efect. Sunt foarte puține cazuri de gripă, nesemnificative ca număr sau ca influență. Asta nu înseamnă că am scăpat de gripă, după cum spuneam, aceasta poate ajunge prin februarie-martie. În definitiv, chiar și o vaccinare în ianuarie nu ar strica. În mod normal, vaccinarea ar fi trebuit începută prin octombrie-noiembrie.
În anii anteriori, pe această vreme, început de decembrie, vaccinul antigripal era deja pe piață. Acum nu se găsesc din mai multe motive. Vaccinurile se fac din viruși inactivați, crescuți, un proces destul de laborios. Din punct de vedere al producției, întotdeauna se aruncă un ochi în urmă, în sezonul precedent. Nimeni nu va face un vaccin antigripal în cantități de milioane de doze știind că anul trecut a vândut doar câteva zeci de mii, să zicem. Nu se fac stocuri deoarece un vaccin destinat unui sezon nu este de actualitate pentru următorul sezon, tulpinile virusurilor se pot schimba.
O altă „problemă” este dată de interesul crescut în acest an pentru vaccin. Cererea a fost și este foarte mare, iar dozele aflate pe piață sunt total insuficiente. De exemplu, în septembrie am primit 30 de doze. Prioritar a fost personalul propriu, iar restul dozelor le-am scos la vânzare, însă nu a durat două zile până la epuizarea stocului.
Lumea a fost și este în continuare interesată de acest vaccin antigripal și datorită unei informații care spune că, cel mai probabil, cei care s-au vaccinat antigripal au căpătat și o oarecare protecție legată de probabila infecție cu noul coronavirus, și acesta fiind unul dintre motivele principale ale creșterii cererii legate de vaccinul antigripal. Mai mult, oamenii s-au temut și se tem în continuare că, în cazul în care se vor îmbolnăvi de gripă nu vor putea face diferența cu infecția Covid-19. Ei bine, testele de tipul RT-PCR fac această diferență. În concluzie, eu unul nu cred că vom mai primi alte tranșe de vaccin antigripal, tranșele distribuite până în acest moment fiind insuficiente chiar și pentru grupele de risc, cele care beneficiază de vaccinare gratuită”, a declarat Roth într-o emisiune la Radio Someș.