joi, iunie 4, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  UPU-SMURD: Foarte mulți care vin la noi nu fac diferența între adevărata urgență și o banală durere de cap

  Must Read

  Doina Pană: După doi ani de dezbateri în Parlament, am votat stoparea vânzării terenurilor agricole pentru străini!

  Deputatul bistrițean Doina Pană spune că dintre  cele 16 legi votate astăzi în Parlament, toate...

  GEORGIU DANIEL: Obiecte din Epoca Bronzului descoperite de seniorii detectiei de metale la Bistrita

  Săptămâna trecută, la începutul weekend-ului, la doar câțiva kilometri de Bistrița, Ioan Mutrescu (șef în cadrul unei...

  VIDEO: Școala SF.MARIA își prezintă oferta pentru anul școlar 2020-2021

  Absolvenții cls a VIII-a, care doresc sa se orienteze spre una din meseriile : bucătar, mecanic, frizer...

  Declarația aparține doctorului Ovidiu Sever Rus, șeful UPU-SMURD Bistrița-Năsăud și a fost făcută astăzi în cadrul unei întâlniri cu presa organizată la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

  Dr. Rus a spus că la UPU, urgenţele majore sunt cam 10-15%, iar restul sunt alte cazuri: ”  Sunt cam două categorii de pacienţi care vin la noi, pacienţi care sunt într-adevăr grav fiindcă fiindcă s-au neglijat, fie pentru că nu mai au posibilitatea să se autoîntreţină, şi a doua parte cărora le place să vină la UPU fiindcă e mai comod probabil şi pentru ei, evită să meargă la medicul de familie sau la policlinică unde trebuie să-şi facă programări şi durează. La noi totul merge mult mai repede şi atunci evită acele căi normale pe care ar trebui să le urmeze”.

  Potrivit celor spuse de șeful UPU-SMURD, neînțelegerea faptului că primii pacienți care sunt ajutați sunt cei în stare gravă, pentru că personalul UPU lucrează după anumite coduri, iar codul roșu are întîietate, există această supraaglomerare a serviciilor de ambulanţă şi a SMURD din toată ţara, nu doar din zona Bistriţei: ” Poate ar trebui făcută o educaţie a populaţiei să înţeleagă cea nume este o urgenţă cu care ar trebui să vină la UPU şi cu ce trebuie mers la medicul de familie sau policlinică. Nu este normal ca o durere de cap de trei ani de zile care nu era în exacerbare să vină în UPU la trei noaptea cu salvarea ca să fie investigată. S-a aflat că este computer tomograf, CT şi, din start, toţi vin să facă un CT. Vin direct cu dorinţe, nu cu simptomatologia. Adică nu spun că îi supără un anumit lucru, ci vin cu ideea că vor să li se facă anumite investigaţii”, mai spune dr. Rus.

   

  În acest context , dr. Ovidiu Sever Rus a explicat  cum se face triajul la UPU: „Mai întâi sunt văzuţi cei care sunt urgenţe adevărate. Noi suntem puţini, suntem obosiţi, cu gărzi multe. E greu să ţii şi UPU cu gărzi şi maşina de terapie intensivă a SMURD unde merg medici şi asistenţi tot din UPU. Atunci trebuie să vedem urgenţele majore mai întâi. Mai avem şi un număr limitat de paturi. Până reuşim să rezolvăm aceste urgenţe, durează un anumit interval de timp. Analizele vin cam în două ore, depindem şi de ambulanţe dacă trebuie şi computer tomograf. Trebuie să ţi se dea interpretarea şi durează”.

   

  Dr. Rus a mai precizat că la  UPU se adună mulţi pacienţi şi toţi vor să fie văzuţi repede, văzuţi în faţă: ” De obicei, pacienţii care sunt grav nu mai sunt revendicativi, stau într-un loc, iar cei care creează o atmosferă negativă sunt cei care, de obicei, au afecţiuni minore, de exemplu sunt răciţi de o săptămână. Deci aici trebuie educată populaţia: dacă au răbdare, îi vom vedea pe toţi, nu ne tragem de la a munci, dar să înţeleagă că pacienţii sunt trataţi în funcţie de gravitate, iar dacă au o afecţiune minoră vor aştepta chiar şi câteva ore până să fie văzuţi”, a conchis șeful UPU-SMURD BN.

   

  La ora actuală , la UPU își desfășoară activitatea trei medici şi între patru şi şase asistenţi pe o tură. În medie, ei văd câte 120 de pacienţi zilnic.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Doina Pană: După doi ani de dezbateri în Parlament, am votat stoparea vânzării terenurilor agricole pentru străini!

  Deputatul bistrițean Doina Pană spune că dintre  cele 16 legi votate astăzi în Parlament, toate...

  GEORGIU DANIEL: Obiecte din Epoca Bronzului descoperite de seniorii detectiei de metale la Bistrita

  Săptămâna trecută, la începutul weekend-ului, la doar câțiva kilometri de Bistrița, Ioan Mutrescu (șef în cadrul unei firme de securitate), însoțit de...

  VIDEO: Școala SF.MARIA își prezintă oferta pentru anul școlar 2020-2021

  Absolvenții cls a VIII-a, care doresc sa se orienteze spre una din meseriile : bucătar, mecanic, frizer - coafor - manichiurist -...

  Dramă într-o familie din Rodna: Un copilaș de cinci ani este în comă după ce a fost scos din râul Someș

  Echipajul de prim ajutor SMURD din cadrul Gărzii de Intervenție Sângeorz Băi, intervine în localitatea Rodna, pentru acordarea primului ajutor medical unui...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -