Unul din întemeietorii singurului grup de rock din Bistrița-Năsăud, PREFIX 990, profesorul Gavril Sfechiș a trecut la cele veșnice. El a activat în ultimii ani ca profesor de muzică la ”Tudor Jarda”, conducând alături de soția sa Florica Sfechiș corul „Sanctus Spiritus” al Bisericii „BunaVestire”

Profesorul Gavril Sfechiș, unul din muzicienii importanți ai județului nostru, întemeietorul singurului grup adevărat de rock din Bistrița-Năsăud și aici e vorba de PREFIX 990, a trecut la cele veșnice. El a activat în ultimii ani ca profesor de muzică la ”Tudor Jarda”, conducând alături de soția sa Florica Sfechiș corul „Sanctus Spiritus” al Bisericii „BunaVestire”

Decesul a fost anunțat pe pagina de FB a Liceului de muzică ”Tudor Jarda”: Am primit cu enormă tristețe vestea trecerii în neființă a domnului profesor Sfechiș Gavril. Liceul nostru va fi mai pustiu de acum, pierzând un om bun, de mare caracter, un dascăl iubit de toți elevii și colegii, model de verticalitate și formator pentru multe generații de elevi. Nu vom uita niciodată veselia, buna dispoziție, optimismul și zâmbetul său. Vă suntem recunoscători pentru fiecare oră de teoria muzicii și de chitară predată, pentru fiecare copil îndrumat, pentru modelul de om curat și dedicat muncii sale. Veți rămâne mereu în inimile noastre! Dumnezeu să vă aşeze în dreptul îngerilor, domnule profesor!”

Trebuie știut faptul că, în ultimii 25 de ani, profesorul Gavril Sfechiș s-a dedicate muzicii culte, conducând alături de soția sa, Florica Sfechiș, „Sanctus Spiritus” al Bisericii „BunaVestire” din Bistrița.

Despre corul ”Sanctus Spiritus”

Corul  a luat fiinţă în anul 1991, la scurt timp după ce Biserica Greco-Catolică a intrat în legalitate. Sub îndrumarea profesorului Comes, corul a activitat în primii ani de activitate  în condiţii vitrege, adică pe scările Casei de Cultură sau în foișorul din parcul mare, dar și în alte spaţii mai puţin sacre, biserica Greco- Catolică  neavand un locaș de cult mulți ani după revoluție.  În anul 1994 conducerea  corului a fost preluată de profesoară Florica Sfechiș, aceasta cooptându-l în această activitate şi pe profesorul Gavril Sfechiş, muzician cunoscut în anii 80, fiind cel care a înfiinţat singura trupă de rock profesionistă bistriţeană din perioada comunistă – Prefix 990. Cu mare dragoste și răbdare specifică unui profesor cu o carieră în domeniul muzical de peste 40 de ani, Florica Sfechiş a ridicat şi menţinut  standardele unui cor format din oameni cu multă dăruire, pasiune şi mai ales suflet.  Repertoriul coral este divers, ales cu mult talent și potrivit specificului religios. Activitate şi repetiţiile corului “Sanctus Spiritus” au loc în Biserica “Buna Vestire” din Bistriţa, acolo unde este şi sediul Protopopiatului Greco-Catolic Bistrița. Peste 2.000 de credincioşi greco-catolici trăiesc la această oră la Bistriţa.

Despre PREFIX 990

Grupul rock Prefix 990 a luat fiinta in anul 1981 la Bistrita si a reusit sa devina rapid celebru in zona. De aici pana la concursurile nationale a mai fost doar un pas. Rockerii si-au trecut in palmares numeroase participari la festivaluri de profil, dar si premii: locul I la Creatie la Festivalul National de Rock de la Ramnicu-Valcea, in 1987, si Marele Premiu la Festivalul Rock de la Targu-Mures. Electrecord ii invita pe cei sase de atunci – Didel Pascaru, Olimpiu Ureche, Gabriel Cocis, Viorel Simionca, Ioan Spataru, Viorel Repciuc – sa inregistreze piesele “Nu-i decat rock-and-roll”, “Frunze-ngalbenite” si “Pamant cu flori” la Bucuresti. S-au mai bucurat de succes doar un an, pentru ca trupa s-a destramat in 1988. Vremea a trecut, dar baietii nu au uitat anii in care respirau rock prin toti porii.