Sociologul Vasile Dâncu a vorbit într-un interviu din „Transilvania Reporter” despre aşezările şi reaşezările de pe scena politică în contextul unei veri fierbinţi din toate punctele de vedere, cât mai ales a toamnei prelectorale ce se prefigurează la orizont.
„Practic, nu vorbim de o reaşezare a partidelor politice pentru că o reaşezare ar trebui să însemne o reconstrucţie a lor, o încercare de a se reconstrui ideologic, doctrinar, de a încerca variante noi, înnoirea programului, ceea ce nu este cazul. E adevărat că este vorba de combinaţii în perspectiva lui 2016. În primul rând din dorinţa celor care au fost în campanie în jurul preşedintelui Iohannis şi care vor să răspundă devizei „un guvern pentru preşedinte”. Se încearcă o construcţie, în sensul unui binom de partide –un partid de stânga şi unul de dreapta. Asta înseamnă o migrare a partidelor spre doi poli.”, a explicat Dâncu.
De asemenea, sociologul a reluat ideea că UNPR-ul „este un partid care încearcă să înlocuiască UDMR, adică un operator de majoritate”.
„Gabriel Oprea a spus de la început că partidul lui este un partid care încearcă să înlocuiască UDMR, adică un operator de majoritate, ca să spun aşa; un partid dezideologizat, un partid care stă pe centru şi încearcă să încline balanţa guvernării înspre unul sau altul dintre competitori. Acest partid a fost facilitat şi de dispariţia ideologiei naţionaliste din spaţiul politic. Ideologia interesului naţional a funcţionat ca un fel de ideologie de centru, un fel de schelet al ideologiei de guvernare, a fost construită din această perspectivă. Deci, nu e vorba de o poziţionare pe axa clasică stânga-dreapta, ci este vorba mai degrabă de o grupare care să adune în jurul ei majoritatea, partidul care creează majoritatea. E o formă de partid de centru, conservator, o grupare care să asigure majoritatea în momentele de criză politică, atunci când ceilalţi nu găsesc soluţii de a face coaliţie sau nu găsesc posibilitatea de a se aduna în jurul unor programe.”, a mai spus Vasile Dâncu.