Acasă ANALIZE-COMENTARII UNGARIA AMENINȚĂ ROMÂNIA, UCRAINA ÎNCHIDE ȘCOLILE ROMÂNEȘTI…

UNGARIA AMENINȚĂ ROMÂNIA, UCRAINA ÎNCHIDE ȘCOLILE ROMÂNEȘTI…

0

Ungaria ameninţă România din cauza Liceului Teologic Maghiar din Târgu-Mureş, în timp ce România nu are o strategie fermă de apărare a intereselor româneşti în Ucraina. În 5 Septembrie a.c. Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă lege a învăţământului care va desfiinţa şcolile româneşti din Bucovina de nord, Maramureşul istoric şi Basarabia de sud. Iar la Sighetul Marmaţiei se deschide acum un liceu în limba ucraineană!

Presa din România a fost interesată de ameninţarea României de către Ungaria din cauza Liceului maghiar din Târgu-MureşGuvernul de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul României şi prin el a transmis guvernului de la Bucureşti că Ungaria îşi retrage sprijinul pentru aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică din cauza problemelor Liceului Teologic Maghiar din Târgu-Mureş. Fără votul Budapestei, România nu poate accede în această organizaţie economică. Votul tuturor reprezentanţilor statelor membre al OCDE este planificat să se desfăşoare în 8 Septembrie, iar fiecare stat membru are drept de Veto!

Acest şantaj al Budapestei intervine imediat după vizita ministrului de externe maghiar, Péter Szigjartó, la Bucureşti, unde a participat în 30 August la Reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti, ca invitat special la Ministerului român de externe, Teodor Meleşcanu. Cu ocazia vizitei, diplomatul maghiar a reiterat importanţa României ca piaţă de desfacere pentru produsele ungureşti, deoarece ţara noastră este a doua destinaţie de export pentru firmele din UngariaDesigur că nu au fost ocolite de discuţie subiectele despre comunitatea maghiară din România. Chiar dacă declaraţiile publice făcute cu ocazia vizitei nu abordează subeictul aderării României la OCDE, este clar că invitarea ministrului maghiar a avut şi rolul de a clarifica poziţia Budapestei pe acest subiect important pentru România. Desigur că vizita ministrului de externe maghiar a trecut neobservată de presa românească, probabil pentru că nu a generat ”foc şi sânge”.

Liceul Teologic Maghiar din Târgu-Mureş a generat ieri şi o demonstraţie publică în Târgu-Mureş, la care au particpat şi liderii UDMR, iniţiată de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, György Jakubinyi. Despre acelaşi prelat maghiar apăreau zilele trecute informaţii în presă că s-ar fi opus vizitei Papei în România în 2018! Iată deci o acţiune concertată a Guvernului de la Budapesta, a arhiepiscopului romano-catolic de Alba-Iulia (instituţie bisericească exclusiv pentru romano-catolicii maghiari), a politicienilor maghiari şi a organizaţiilor neguvernamentale ale ungurilor din România pentru susţinerea unui liceu maghiar în Târgu-Mureş, a cărui înfiinţare ridică semne de întrebare din punct de vedere juridic şi face obiectul unei anchete. Problema acestui liceu a intrat în atenţia autorităţilor abia după ce clasele româneşti au fost date afară de directorul şcolii cu acordul inspectorului general cu documente suspecte de nerespectarea legii! Arhiepiscopul Jakubinyi nu acceptă clase de limba română în liceul maghiar, promovând vechea politică de segregare a elevilor pe criterii etnice!

Exact în aceeaşi perioadă, mai exact în seara zilei de 5 Septembrie a.c., Parlamentul de la Kiev a adoptat noua Lege a învăţământului care desfiinţează învăţământul în limba minorităţilor, deci şi şcolile româneşti din Bucovina de nord, din Maramureşul istoric şi din Basarabia de sud. Nici ziariştii români, nici politicienii de la Bucureşti nu sunt interesaţi absolut deloc de soarta românilor din Ucraina!

Legea a fost dezbătută câteva luni în Ucraina. Asociaţiile româneşti din Bucovina au atras atenţia prin petiţii, adresate atât la Kiev, cât şi la Bucureşti, asupra pericolului distrugerii identităţii naţionale prin închiderea şcolilor în limbile minorităţilor. Însă România nu a fost în stare să gestioneze problema, nu a intervenit ferm pentru protecţia comunităţilor româneşti din Ucraina. Spre comparaţie, guvernul de la Budapesta a intervenit la Kiev în favoarea minorităţii maghiare din Ucraina, care este mult mai mică decât cea românească. Din cauza antipatiei generale dintre români şi unguri guvernul de la Bucureşti nu a fost capabil să adopte o atitudine comună cu Budapesta în legătură cu problema şcolilor minorităţilor din Ucraina!

CITEȘTE MAI MULT PE: HISTORIA

Exit mobile version