Acasă EVENIMENT UN TIR PLIN DE HEROINĂ A FOST DESCOPERIT ÎN BISTRIŢA-NĂSĂUD

UN TIR PLIN DE HEROINĂ A FOST DESCOPERIT ÎN BISTRIŢA-NĂSĂUD

0

Șeful DIICOT, Daniel-Constantin Horodniceanu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că drogurile capturate marți în Vama Petea, județul Satu Mare  proveneau din Azerbaidjan şi urmau să ajungă în vestul Europei. Valoarea stupefiantelor capturate de DIICOT se ridică la peste 40 de milioane de euro, scrie Vocea Transilvaniei.

Daniel Horodniceanu a afirmat că aceasta este cea mai mare captură de heroină pe teritoriul României după 1990, precedenta fiind din 2005, când au fost găsite 256 kg.

Procurorii DIICOT şi poliţiştii au dau o lovitură istorică unei reţele internaţionale de trafic de droguri. Oamenii legii au reuşit să captureze două transporturi de heroină, 333 de kilograme, în valoare de aproape 40 de milioane de euro. Este a doua captură ca valoare din istoria autorităţilor din România.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare și polițiști de frontieră au confiscat 170 de kilograme de heroină, cel mai mare transport din ultimii ani. Drogurile urmau să ajungă la consumatorii din Occident. Marfa era ascunsa în rezervorul dublu, modificat, al unui camion cu numere de Vâlcea, care încerca să iasă din țară. Potrivit unor surse, marfa ar fi intrat în România prin Vama Siret.

Un al doilea TIR a fost descoperit în judeţul Bistriţa-Năsăud, iar drogurile erau ascunse tot în rezervor. Camionul transporta peleţi de lemn pentru centrale termice. Potrivit şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, drogurile proveneau cel mai probabil din Azerbaidjan şi au venit prin Kazahstan, Georgia şi Ucraina. România era doar o ţară de tranzit, pentru că ţara noastră nu reprezintă o piaţă foarte mare de desfacere pentru heroină. Drogurile erau ambalate etanş şi date cu boia de ardei iute şi piper, pentru a nu fi detectate de câini.

Au fost reţinute patru persoane: doi români şi doi turci. Primele informaţii despre reţeaua de trafic de droguri au intrat în posesia autorităţilor în 2011, iar în ultimii ani traficanţii au fost supravegheaţi. DIICOT a colaborat cu alte instituţii din străinătate pentru a afla când vor trece drogurile pe teritoriul României. Operaţiunea a primit numele de cod „Green Arrow” (Săgeata Verde).

Drogurile au fost aduse pe ruta Afganistan — Azerbaidjan — Georgia — Armenia, apoi transportate pe Marea Neagră în Ucraina, iar de aici în România, având ca destinație Olanda și țări din Europa de Vest. Puritatea heroinei este de 62-65%, valoarea de piață angro fiind de 8 milioane euro, iar după vânzare valoarea drogurilor ajungea la 40 milioane euro.

În cadrul operațiunii, autoritățile române au cooperat cu parteneri din Turcia, Ucraina și state din Vestul Europei, iar în ultima săptămână peste 100 de polițiști au fost angrenați în prinderea în flagrant a traficanților.

sursa: http://www.voceatransilvaniei.ro

 

Exit mobile version