UN OM DE AFACERI LA PRIMĂRIA BISTRIŢA

Must Read

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a...

Mircea Archiudean. Om de afaceri din Bistriţa. Fiecare zi este o încercare. Încercarea de a face faţă sistemului. Administraţia după ureche, bazată pe iluzii, politica fără discernământ cu aberaţii legislative în faţa cărora trebuie să te închini orbeşte pentru a-ţi dovedi onestitatea, reprezintă provocări în faţa cărora nu se declară învins.

Criticam, ca orice român, doar între prieteni. Bun, dar bârfa este universal valabilă între amici, uneori în mijloacele mass-media, fără a oferi soluţii unei societăţi derutate, care înclină să creadă că adevăratele soluţii sunt ori spectaculoase, ori imediate. Am decis să mă implic. La urma urmei, managementul unei afaceri este mai complicat decât managementul unui oraş. Un oraş nu se conduce de unul singur. Bistriţa are peste 70.000 de parteneri în afacerea dezvoltării oraşului. Resetarea unui sistem începe de la mentalitate. Trebuie să câştige societatea. Oraşul. Toţi. Voi candida la Primăria Bistriţa. Împreună cu cetăţenii oraşului. Înclusiv cei care până acum se limitau doar să fie spectatori la show-ul administrativ“, povesteşte Mircea Archiudean.

Decizia sa îndrăzneaţă s-a născut din sentimentul de neîmplinire şi dezamăgire al generaţiei sale faţă de clasa politică actuală, sistemul nesigur care nu se bazează pe valori reale şi competitivitate precum şi situaţiile absurde cărora toţi le facem faţă zilnic, unii cu revoltă, alţii cu frustrare, majoritatea cu autoironie şi resemnare.

Ajuns la 40 de ani, cu o afacere prosperă, căsătorit şi cu doi copii, Mircea Archiudean şi-a dat seama că e timpul ca oamenii de vârsta sa şi cu reale capacităţi, să nu mai stea deoparte sau să se rezume la revolte verbale fără ecou şi să intreprindă ceva. Să treacă la acţiune.

Mircea Archiudean vine dintr-o lume a oamenilor de afaceri, din noua generaţie, şi este conştient că, după 25 de ani, respectând aceleaşi criterii, asistăm la eşecul administraţiilor bistriţene indiferent ce coloratură politică au avut acestea. Regulile sunt, deocamdată, unele cu dedicaţii speciale şi nu au nimic de a face cu competenţa. De aceea, Mircea Archiudean îşi asumă riscul. Va candida.

O societate bazată pe valori autentice, competiţie, legi bune, în favoarea oamenilor şi nu a intereselor obscure, înseamnă un trai mai bun pentru toţi, inclusiv pentru mine şi familia mea. Viitorul copiilor noştri se naşte şi nu îl aduce barza într-un coş încărcat cu iluzii. Zâmbetul lor depinde şi de viitorul oraşului. Trebuie să mergem la muncă, altfel peste câţiva ani vom fi la fel. La poveşti cu amicii şi ne vom plânge de milă. În timpul facultăţii nu m-aş fi gândit să candidez. Dar, în ultimii doi ani, colegii de generaţie m-au convins. Sunt oameni care lucrează în diverse domenii, oameni care au afaceri, au profesii pentru care au studiat şi au muncit din greu. Ceea ce avem în comun este faptul că administraţia actuală şi clasa politică ne-au dezamăgit. Dar în urma discuţiilor pe care le-am avut la diverse întâlniri, ne-am dat seama că nu e suficient să criticăm, că e nevoie ca unul dintre noi să îşi asume un rol mai serios , să se implice în comunitate. Atunci când într-o comunitate totul merge bine, toată lumea are de câştigat“, este de părere omul care vrea să candideze anul acesta la Primăria Bistriţa.

INTERVIU

Cu ce proiecte veniţi pentru oraş?

Am observat că unii îşi prezintă proiectele pentru Bistriţa de vreo 20 de ani. Eu voi veni în faţa oamenilor cu platforma electorală a bistriţenilor. Oamenii nu îşi doresc un tărâm al minunilor ci un oraş legat de normalitate, funcţionalitate şi eficienţă, dar şi de o viziune care să ajute oraşul să-şi depăşească condiţia actuală.

Când vorbiţi de proiecte vechi de 20 de ani, vă referiţi la cineva anume?

(Râde) Prefer să nu dau nume, deocamdată. Cred că după un deceniu şi jumătate de politică la nivel înalt, în Consiliul Local, unii ar trebui sa aibă suficientă experienţă pentru a aduce un aport favorabil administraţiei locale. În cazul în care acel „cineva anume“ va dovedi că e capabil să şi muncească, nu doar să parcurgă sute de kilometri pentru a-şi promova hobby-urile, poate îl iau în echipa mea, ca city manager. În caz contrar, deşi s-a autopropus speranţă, va rămâne la statutul de eternă rezervă, dacă îmi este permisă gluma.

Ce-i lipseşte primarului Ovidiu Creţu?

Viziunea, spiritul de echipă şi mentalitatea de învingător. Domnia sa luptă pentru recunoaşterea unor merite personale şi nu colective. Nu doar el trebuie să fie mândru că e cetăţean al Bistriţei. Suntem peste 70.000 de cetăţeni care trebuie să fim mândri. Adevărul despre administrarea corectă a unui oraş nu stă doar în pixul primarului sau în ideile sale. Era o vorbă pe timpul lui Ceauşescu, E PLINĂ ŢARA DE INGINERI. Inclusiv eu (râde).

De unde începem cu resetarea mentalităţii?

De exemplu, Pietonalul Liviu Rebreanu. Este un punct de reper pentru Bistriţa, dar gestionarea acestuia aduce mai mult a arteră plină cu târgoveţi şi nu un mall în aer liber, aşa cum au reuşit să adopte ideea alte oraşe. Economia şi imaginea merg mână în mână. Nu îmi pot imagina cum firme de renume ar putea să stea alături de corturi unde se vând produse de artizanat, ciocolată de casă sau produse naturale împotriva dăunătorilor. Amestecul dintre artizanat şi modernism seamănă a bâlci economic. În centrul oraşului ar trebui să funcţioneze firme de marcă, agenţi economici care să respecte anumite standarde şi exigenţe. Ce avem acum? Cerşetorie, magazine second hand, târguri cu ţinută îndoielnică, reclame stridente, concurenţă neloială. Asta e viziunea primarului pentru un oraş european? Este necesară o viziune care să se ridice la nivelul reputaţiei unui oraş care se doreşte un reper în mijlocul oraşelor istorice din Transilvania şi o strategie pe termen lung. Şi când spun strategie pe termen lung nu mă refer la ideea de a îndatora cetăţenii Bistriţei pe o perioadă de 30 de ani, pentru cine ştie ce fantezii. E vorba de gestionarea eficientă a banului public care să aducă un plus oraşului, dar nu doar în aparenţă, ci şi în esenţă. E ca într-o casă: nu poţi să o decorezi luxos, dacă tu încă nu ai măturat şi nu ai şters praful. Domnul primar Ovidiu Creţu ne spune că dacă parcul nu mai arată ca după furtună, e o mare realizare. Eu cred că ar trebui să fie ceva normal. Nu ştiu dacă primarul Ovidiu Creţu sau prietenii domniei sale, care îl mai sfătuiesc, au probleme la capitolul management, dar cert este că marea familie a bistriţenilor suferă. Şi Centrul Istoric este doar un mic exemplu, mai sunt şi alte dureri, în alte zone, în care Dorel de la asfaltare nu se sincronizează cu Dorel de la canalizare. În mare, ideea de la care pornesc este că nu mai vreau un oraş trist.

Totuşi, primarul Ovidiu Creţu a realizat câteva proiecte importante pentru Bistriţa…

Nimeni nu contestă ce a făcut Ovidiu Creţu timp de aproape 8 ani. La bugetul pe care l-a avut, circumstanţele favorabile şi indulgenţa bistriţenilor, mi se pare şi normal. Până la urmă, a mers şi el la muncă, la fel ca oricare şi a făcut lucruri care nu sunt ieşite din comun pentru o reşedinţă de judeţ. Ar trebui să-i dăm o primă că a reabilitat câteva zone şi instituţii? Sunt lucruri fireşti, pentru asta cetăţenii plătesc taxe şi impozite. Dar important este ca toate lucrările să fie făcute la o calitate care să reflecte preţul plătit şi fără a împovăra cetăţenii cu datorii care nu se justifică. Şi da, poate viitorul primar va primi şi o primă din partea cetăţenilor în momentul în care va duce oraşul la un nivel superior de dezvoltare, fără să mai bâjbâie prin pasaje obscure, împiedicându-se de pavajul pus prost. Când vorbesc de primă, mă refer la un nou mandat.

Cine credeţi că este cel mai mare susţinător al lui Ovidiu Creţu?

(Zâmbeşte) Pe surse… Ioan Oltean

Care e lucrul cel mai important de care are nevoie Bistriţa?

De implicarea fiecărui bistriţean.

Ce şanse aveţi la alegeri?

Sunt convins că oamenii politici nu îmi dau nicio şansă, încercând să se folosească de aceleaşi criterii pentru a pune primarul. Chiar şi alegerile se vor desfăşura într-un singur tur, pentru a favoriza partidele politice, pe primarii în funcţie şi interesele din spatele lor. Dar mă bazez pe bistriţeni că vor înţelege că Primăria nu e sediu de partid, ci e o instituţie subordonată bistriţenilor şi că banul public nu trebuie să susţină jocurile politice.

Aveţi vreo convingere, pe baza căreia intraţi în această competiţie cu încredere?

Da, am convingerea că frământările şi presiunile venite în ultima vreme din interiorul societăţii civile, din stradă, cum prefer unii să spună, vor sili şi partidele politice să aibă o anumită conduită, să schimbe regulile jocului. Am convingerea că oamenii care până acum nu au pus niciodată ştampila pe vreun buletin electoral s-au trezit, au devenit mai vigilenţi şi că ei vor face diferenţa la aceste alegeri.

Ce-i transmiteţi primarului Ovidiu Creţu?

Mă bazez pe votul dânsului.

Home

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a strigat, zicând: Dacă însetează cineva,...

Décsei Atilla: Vaccinarea este soluția pentru revenirea la viața normală. Campaniile continuă

Astăzi subprefectul Decsei Atilla a fost  alături de echipa de vaccinare de la S.V.S.U. Bistrița și echipa detașată de la Spitalul Militar din Cluj...

Senatorul Ovidiu Florean: ”Echipa lui Ioan Turc, echipa câștigătoare la conferința județeană de alegeri ”. Evenimentul este programat pentru 10 iulie, la el fiind...

Senatorul Ovidiu Florean, care este și secretarul general al PNL Bistrița-Năsăud, a făcut o radiografie a ceea ce se întâmplă în organizația județeană a...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -