Acasă ANALIZE-COMENTARII Un nou început. USR merge mai departe!

Un nou început. USR merge mai departe!

0

Am primit reprosuri pentru ca am folosit expresia „un nou inceput”, ca as subevalua meritele lui Nicusor Dan in constructia USR-ului. Nici vorba de asa ceva. Este creatorul acestui fenomen, parintele fondator, si, pe baza acestor merite, a fost votat ca presedinte la ultimul congres. Unde nu a fost concurat de alte personalitati marcante, tocmai pentru a nu „rupe” partidul. In conditiile in care noul Birou National este compus din foarte putini prieteni apropiati, conflictul lui Nicusor cu noul for de conducere era doar o chestiune de timp.

Astazi, Nicusor Dan si-a inaintat demisia, atat din functia de presedinte, cat si din cea de membru USR!

Pentru a intelege fenomenul, trebuie sa dam putin filmul inapoi.

Transformarea USB in USR si extinderea la nivel national s-a desfasurat pe baza voluntariatului unor oameni care in nici un caz nu sunt soldati discipinati. Noii membri USR, oameni cu cv-uri remarcabile, care au investit in campanie resurse personale si timp pretios, sunt lideri prin definitie. Chiar daca numai pe plan local. Iar cand echipa de campanie de la Bucuresti le spune acestor oameni „noi suntem aviatia, voi infanteria”, premisele conflictului sunt automat create. In plus, sondajul de opinie mincinos, care pozitiona in campanie USR-ul la nivelul PNL, a sporit neincrederea noilor veniti in echipa veche.

La prima intalnire de dupa alegeri s-au rostit, in sala de conferinte din Sibiu, multe reprosuri referitoare la greselile din campanie si la lipsa de comunicare cu filialele din teritoriu. Vociferarile nu au rasuflat in presa pentru ca toti cei 400 din sala erau uniti de un tel comun (partidul anti-sistem) si aveau un respect enorm pentru Nicusor.

 

Respectul a fost imediat pierdut, la episodul Ciolos, in cateva zile nefaste, perioada de decizii „pe persoana fizica”. Nicusor Dan a respins personal cooptarea echipei Ciolos, filialele din teritoriu s-au revoltat, s-a votat o comisie de negociere cu Ciolos, iar a doua zi presedintele a „comis-o” din nou, a mai mers la o discutie cu Ciolos, in cadru restrans, fara comisie. Ca sa intareasca refuzul, unul personal, sustinut public la televiziuni. Atunci a pierdut sustinerea in partid!

 

Automat, in teritoriu s-a creat o aripa pro-Ciolos. Implicit, anti-Nicusor. S-a renuntat in ultimul moment la ideea de a vota un nou presedinte, tocmai pentru a nu afecta imaginea partidului, dar la nivel de Birou National rezultatul votului a fost net in favoarea factiunii tehnocrat-reformiste. Desi, formal, Nicusor Dan a ramas presedinte, controlul partidului a fost pierdut de catre vechea echipa.

 

Tema referendumului pentru modificarea Constitutiei este o fumigena politica. Nu produce efecte juridice, deoarece Codul Civil interzice expres casatoria intre persoane de acelasi sex. Este folosita de celelalte partide pentru a castiga capital electoral pe segmentul conservator.

 

In interiorul USR, aceasta tema a fost motiv de divort. Nicusor Dan a refuzat sa accepte decizia votului majoritar al noului Birou National si a demisionat. Daca decizia de a parasi pozitia de presedinte poate fi justificata subiectiv de convingerile conservatoare sau de conflictul cu noul Birou National, actul de a demisiona din partid este foarte greu de inteles. Nu prea pare a fi din categoria principiala. La fel si mentiunea de posibila schimbare a deciziei daca fostii colegi se razgandesc. Interesanta procedura de moralitate…

 

Toate cele de mai sus sunt premiere in viata politica post-revolutionara. Nu au existat asemenea fenomene in interiorul vreunui partid, de la votarea democratica a fiecarui articol din statut pana la crearea unei majoritati anti-presedinte.

 

Prin pozitionarea oficiala anti-referendum, USR isi asuma pozitia de partid anti-sistem, progresit, reformist si orientat spre principii si valori europene. Apropierea de echipa tehnocrata a lui Dacian Ciolos este tot mai evidenta si este traseul logic de  creste in sondaje.

 

USR ia un nou start. Fara Nicusor Dan. Dar cu prezenta in Parlament, structuri teritoriale, finantare si, probabil, o deschidere imediata pentru cooptarea de noi membri.

 

Asumarea deciziilor de pozitionare si ideologie, plus renuntarea la atitudinea non-combat pot rezona si ajunge la cei doi din trei romani care nu participa la alegeri. Avem, per ansamblu, o prezenta la vot jenant de redusa, iar mobilizarea celor (pana acum) neinteresati poate fi cheia viitorului USR.

 

Nicusor, iti multumim pentru inceputuri. Noi ramanem pe baricade!

Exit mobile version