duminică, iunie 7, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Un mare spital clinic din România a apelat la SJU Bistrița pentru o operație de fractură cervicală complexă

  Must Read

  SJU Bistrița devine pe zi ce trece, o instituție de sănătate care începe să conteze pe harta spitalelor din România. Potrivit managerului SJU Bistrița, Gabriel Lazany, un mare spital clinic din România a făcut apel la Spitalul Județean de Urgență Bistrița după ce a încercat să transfere cazul la diferite clinici de neurochirurgie, pentru a opera o fractură cervicală complexă, survenită în urma unui accident de bicicletă.

  Gabriel Lazany: ” Intervenția chirugicală a durat aproximativ 5 ore și a necesitat prezența intraoperatorie a 3 medici neurochirurgi: dr. Andrei Farcaș, dr. Estera Pop și dr. Florin Leaț și a 2 medici anesteziști: dr. Julien Antohi și dr. Anatol Burlacu. Pacientul a fost transferat luni la Bistrița cu ambulanța fiind în stare foarte gravă, marți a avut loc cu succes intervenția chirurgicală iar miercuri a fost transferat înapoi la spitalul de proveniență. În prezent pacientul este în stare bună. În imagini se poate vedea coloana vertebrală a pacientului, înainte și după operație. Felicitări!”

   

  Ce este fractura de coloană cervicală

  Coloana vertebrală cervicală este segmentul cel mai expus acțiunii traumatice a factorilor externi în cazul unui traumatism. Mecanismul de producere (rotație, flexie, extensie, forfecare), precum și intensitatea forței aplicate determină leziuni de diferite grade atât ale coloanei vertebrale, cât și ale măduvei.

  Cum se manifestă?

  Fracturile de coloană cervicală sunt asociate în aproximativ 50% din cazuri cu leziuni medulare sau radiculare, care, în funcție de gravitate, se pot asocia cu dureri cervicale, dureri iradiate în una dintre membrele superioare, deficite neurologice moderate (pareză brahială) sau severe (tetraplegie). Există și cazuri în care simptomatologia este absentă din cauza imobilizării cervicale, însă care se manifestă la mobilizare.

  Diagnostic și tratament

  Cum se pune diagnosticul?

  Diagnosticul de fractură cervicală se pune pe baza unui examen CT (tomografie computerizată) de coloană cervicală care ne arată structura sau discontinuități osoase, aliniament vertebral, precum și eventuale colecții hemoragice.

  Pentru a putea examina imagistic afecțiunea medulară se va efectua un examen RMN de coloană cervicală.

  Am fost diagnosticat cu fractură de coloană cervicală. Ce fac?

  Trebuie menționat că nu orice fractură de coloană cervicală trebuie operată! Există anumite părți ale vertebrelor care, dacă sunt fracturate, se pot vindeca de la sine prin simpla imobilizare în guler cervical pentru a limita mișcările gâtului (de exemplu: fractură de proces spinos, fractură de proces transvers, fractură unei hemilame etc.).

  Însă, dacă în urma investigațiilor imagistice corelate cu simptomatologia se constată instabilitate vertebrală, compresiune medulară sau radiculară, se va indica intervenția chirurgicală.

  Intervenția chirurgicală

  Mi s-a propus o intervenție chirurgicală. Ce se întâmplă acum?

  Intervenția chirurgicală are ca scop atât decomprimarea măduvei și a rădăcinilor nervoase afectate, cât și realinierea fiziologică a coloanei cervicale și stabilizarea focarului de fractură.

  Ca prim pas în vederea intervenției chirurgicale trebuie să știm că există două tehnici operatorii în funcție de complexitatea fracturii sau a leziunilor adiacente: abordul anterior (din față) sau abordul posterior (din spate). Unele fracturi, de exemplu tasările vertebrale, luxațiile anterioare unilaterale sau bilaterale impun abordul anterior, însă stabilizarea poate impune asocierea cu abord posterior.

  Cum se desfășoară operația?

  Operația se desfășoară sub anestezie generală indiferent de abordul optat, uneori fiind asociat cu neuromonitorizare.

  Abordul cervical anterior

  Pacientul este poziționat pe spate, cu capul în hiperextensie sau în poziția în care focarul de fractură este redusă la zero. Incizia este pe faţa anterioară a gâtului, orizontală (într-un pliu al pielii), de obicei pe partea dreaptă, sau oblică pe marginea anterioară a mușchiului sternocleidomastoidian.

  Pentru a ajunge la nivelul cervical dorit, folosim un coridor natural între structurile anatomice ale gâtului, fără a deranja nimic. De menționat este faptul că în timpul operației se va folosi și aparatul de radiologie pentru reperajul corect al nivelului dorit. După ce se va efectua decompresiunea medulară și radiculară, se va efectua stabilizarea coloanei cervicale cu proteza de disc intervertebral sau proteza de corp vertebral, după caz. De asemenea, se va folosi obligatoriu un control radioscopic intraoperator pentru o poziționare a implanturilor cât mai precisă.

  Abordul cervical posterior

  Pacientul va fi poziționat cu fața în jos, având capul fixat de obicei într-un suport (Mayliefld). Incizia va fi centrată pe focarul de fractură, iar după îndepărtarea spre lateral a musculaturii se vor introduce în vertebra de deasupra și dedesubtul celei fracturate anumite implanturi (șuruburi) care vor fi conectate pe fiecare parte cu bare de titan.

  Care sunt riscurile și complicațiile operației?

  Pentru abordul cervical anterior cele mai frecvente complicaţii sunt hematomul local, disfagia (dificultăţile la înghiţire) şi disfonia (răguşeala), fiecare cu un risc în literatură de 1-3,5%. Hematomul local se datorează unei sângerări şi pentru a-l preveni facem un control atent al hemostazei, utilizăm materiale speciale care să ajute în acest sens şi, în caz de incertitudine, lăsăm un dren pentru 24 ore.

  Disfagia (greutatea la înghiţire) se datorează retracţiei esofagului şi dispare în 1-2 zile. Disfonia (vocea răguşită) se datorează unei leziuni a unuia dintre nervii care inervează laringele şi corzile vocale şi în 90% din cazuri dispare în maxim o lună de la operaţie. Lezarea esofagului este o complicație dificilă, însă este una dintre cele mai rare.

  Pentru abordul posterior cea mai frecventă complicație poate fi hematomul local, însă cu risc scăzut de apariție, pentru care se va plasa un tub de drenaj la nivelul operației pentru 24 ore.

   

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  O fetiță de 2 ani din Braniștea a ajuns la spitalul de arși din București cu un elicopter SMURD. Ea prezintă arsuri de...

  Nenorocirea s-ar fi produs în urmă cu două zile în casa unei familii din comuna Braniștea, doar că, informația  a...

  Doar 2 cazuri noi de persoane infectate în județul Bistrița-Năsăud, 91 fiind numărul total al cazurilor active. La nivel național, numărul celor pozitivi trece...

  Numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 din județul Bistrița-Năsăud a scăzut de la joi 13, vineri la 4 persoane, astăzi sunt doar...

  Bărbat decedat la Chețiu, comuna Chiochiș, după ce s-a răsturnat cu un motocultor

  Un elicopter SMURD de la baza Jibou a fost chemat să intervină la Chețiu, comuna Chiochiș, într-un caz grav în care un...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -