Acasă SERVICII SECRETE Un fost șef SRI rupe tăcerea: BINOMUL SRI-DNA și abuzurile din Justiție

Un fost șef SRI rupe tăcerea: BINOMUL SRI-DNA și abuzurile din Justiție

0

Ioan Tarnu, fostul șef al SRI Alba, a oferit un interviu exploziv, care a fost prezentat marți la ”Sinteza Zilei”.

 Tarnu vorbește despre existența unei structuri suprastatale și povestește care era relația sa cu Florian Coldea, unul dintre superiorii săi.
 ”Eu am fost oaia neagră. La o întâlnire, a dat mâna cu toată lumea, eu am fost singurul pe care Coldea l-a ignorat. Ar fi fost echilibrat din partea mea să-mi dau demisia, scuteam familia mea de niște suferințe groaznice. Am fost o fire orgolioasă” a povestit Tarnu.

”L-au pus pe Traian Berbeceanu să găsească un tip care să se poată apropia de fiică-mea, care era studentă, să îi poată strecura două pliculețe cu droguri în geantă. E foarte greu să probăm, însă am aflat chestiunea asta de la tatăl băiatului care trebuia să facă asta. Era un tip care mă cunoștea de peste 20 de ani” a mai spus Tarnu.

Acesta a dezvăluit și că la întâlnirile șefilor SRI participa și Laura Codruța Kovesi, dar și că Florian Coldea dădea ordine în privința arestării unor anumite persoane.

Ioan Tarnu a fost condamnat cu suspendare în Dosarul Utilajelor Furate, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului. Tarnu a oferit în interviu și numeroase detalii despre acest dosar.

Reamintim că fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în Dosarul Utilajelor Furate. Decizia este definitivă şi aparţine Înaltei Curţi de Casaţie de Justiţie, după ce, iniţial, Curtea de Apel Alba Iulia l-a achitat, pe motiv că fapte de care era acuzat nu existau. Şi în cazul fostului poliţist BCCO, Liviu Schiau, Înalta Curte a hotărât închisoare cu suspendare, însă pedeapsa este doar de doi ani, în condiţiile în care şi acesta fusese achitat de instanţa din Alba Iulia.

Cei doi au fost judecaţi pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru favorizarea infractorului în legătură cu faptele inculpatului Mircea Stanciu, din acest dosar. Stanciu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni cu executare, faţă de 3 ani şi 2 luni la instanţa de fond.

Dosarul a fost instrumentat de BCCO Alba Iulia din 2011, structură condusă atunci de comisarul şef Traian Berbeceanu. Fostul şef SRI Alba, Ioan Tarnu, alături de 31 de inculpaţi din Dosarul utilajelor agricole furate au fost trimişi în judecată în iunie 2011, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara. Reamintim că gruparea infracţională era specializată în furturi de utilaje agricole din Uniunea Europeană, iar prejudiciul produs de aceştia a fost estimat la valoarea de 4,5 milioane de euro.

Cinci inculpaţi şi-au recunoscut faptele, în 2011, şi au primit pedepse reduse. Este vorba despre Cornel Daniel Irimia, Iulian Iosif Băda, Florin Radu Liptak, Toma Mihai Jelea şi Ioan Tăuşan. Magistraţii au dispus pentru aceştia pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei şi 4 ani de închisoare cu executare.

În decembrie 2014, Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat în cazul celorlalţi 24 de inculpaţi, printre care şi Tarnu, Schiau şi Stanciu. Ceilalţi au primit pedepse între 1 an şi 2 luni cu suspendare sub supraveghere şi 11 ani cu executare. Aceştia sunt Antonio Vecchiolla, Dan Ioan Banciu, Ioan Ştefan Bursaş, Andrei Vasile Dărămuş, Mirel Florin Oniga, Cosmin Marin Samoilă, Florin Bujor Bodea, Adrian Ioan Lăscan, Lucian Liviu Sabău, Ştefan Fillip Rus, Cristian Călin Oprea, Corneliu Pantilimon Kaiser, Dănuţ Cristian Băndilă, Ovidiu Trusu, Călin Lubomir Iovanov, Tukacs Dorel Vasile, Daniel Simion Marin, Călin Boier, Mircea Condor, George Vinţan, Iulian Pascu, Dumitru Albu, Viorel Onea, Ionel Niţă.

 

Exit mobile version