Acasă AGRICULTURA Un fermier din Braniștea și-a vândut toți tăurașii: ” Domnul ministru Oros...

Un fermier din Braniștea și-a vândut toți tăurașii: ” Domnul ministru Oros ne omoară cu această reducere drastică a subvențiilor”

0

„Nu am furat, delapidat, nu am făcut lucruri necurate, am muncit în Italia 11 ani, am adus un capital şi am făcut o fermă. Visul meu a fost, când a căzut comunismul, să dea Dumnezeu să-mi câştig pâinea cinstit. Am muncit cot la cot cu soţia, ne-am ridicat, pentru că din muncă cinstită nu te îmbogăţeşti, dar momentul acesta mă omoară”, a declarat Dumitru Lazăr, fermier din comuna Braniștea.

Invitat alături de un alt fermier, Lari Anchidim din Salva la conferința de presă a deputatului Bogdan Ivan, Dumitru Lazăr din Braniștea și-a strigat disperarea în fața deciziei ministrului Agriculturii, Adrian Oros de-a reduce  cu peste 50%  bugetul alocat Ajutorului Naţional Tranzitoriu faţă de 2019, fapt care va duce la subvenţii ruşinoase de 1 euro/cap bovină, 2 euro/cap ovine-caprine şi 0,41 cenţi/tona livrată de lapte.

„Singura subvenţie pe care o primeau toţi fermierii în sectorul zootehnic, respectiv Ajutorul Naţional Tranzitoriu (ANT), plătit din bugetul de stat pentru bovine, ovine şi caprine, pentru fermele mici sau din zonele defavorizate care nu îndeplinesc condiţiile pentru accesarea subvenţiei din fonduri europene, au primit anul acesta un buget cu 55% mai mic faţă de 2019. Din bugetul pentru 2021 se plăteşte subvenţia pentru anul 2020. Pe lângă faptul că până în ziua de astăzi nu a fost plătită această subvenţie, domnul ministru Adrian Oros a anunţat că ne-a alocat un buget cu 55% mai mic, din care vrea să plătească trei scheme de plată. Pentru bovine va ajunge 1,026 euro, ovine şi caprine – 2 euro, iar pentru tona  de lapte livrată –  0,41 cenţi. E mai mult decât o bătaie de joc la adresa fermierilor”, a explicat Anchidim Lari, consilier local Salva.

În acest context,  fermierul Dumitru Lazăr din Braniştea, care deţine o fermă de creştere a bovinelor de carne, spune că a vândut, la începutul lunii, nu mai puţin de 139 de capete de bovine, la export şi încă nu are în calcul achiziţionarea altor tăuraşi, dat fiind cuantumul infim al subvenţiei. Și el  a precizat că fermierii se bazează pe subvenţie, mai ales că costurile investite şi câştigurile sunt la acelaşi nivel, iar un cuantum extrem de mic al subvenţiei îi determină pe fermieri să renunţe la animale. „Câte animale ar trebui să ţin, la costul actual al vieţii pentru o familie, să zicem un minim de 3000 lei, iar subvenţia este de 1 euro/cap de animal, după zece luni?”, a conchis crescătorul de animale din Braniştea.

Exit mobile version