Acasă Politica Politica Locala UN BECLENAR vorbeşte despre PLOŞNIŢELE din penitenciarul BISTRIŢA

UN BECLENAR vorbeşte despre PLOŞNIŢELE din penitenciarul BISTRIŢA

0

„Ploșnițele mișunau noaptea pe noi, iar în mâncare găseam frecvent viermi sau pietre…”, este mărturisirea pe care un fost deținut a dat-o în exclusivitate publicației Vocea Transilvaniei, sătul să vadă că la aproape trei ani de când a fost eliberat, situația din închisori nu s-a îmbunătățit deloc. Dimpotrivă. 

„Nu este normal să fii tratat ca un animal, într-un loc în care tu trebuie să înveți să fii din nou om”, mai subliniază Cosmin Săsărman, care a povestit în exclusivitate pentru Vocea Transilvaniei toate încercările prin care a fost nevoit să treacă în timp ce a fost încarcerat la Bistrița.

În vârstă de 30 de ani, originar din orașul Beclean, județul Bistrița-Năsăud, Cosmin a trăit încercarea vieții sale, după gratii. Condamnat în 2010 pentru vătămare corporală, faptă petrecută în Germania, tânărul și-a ispășit aproape toată pedeapsa de aproape trei ani într-o închisoare nemțească, ultimele opt luni din pedeapsă fiind la Penitenciarul Bistrița.

Lux în Germania, sărăcie în România

În momentul arestării, în anul 2010, Cosmin își amintește că a stat zece zile pe arest la Bistrița, apoi a fost transferat într-o închisoare din Germania timp de doi ani și două luni. În anul 2013 a fost transferat înapoi în România la cererea sa. La noi în țară la început a fost încarcerat la Rahova o lună de zile, iar restul pedepsei și l-a petrecut la Penitenciarul Bistrița.

„Condițiile din Penitenciarul din Germania nu se pot compara cu cele din închisorile românești. Acolo, stăteam doar câte doi pe cameră, aveam televizor cu plasmă, baie cu duș în cameră, aveam frigider, ne dădeau haine curate, începând de la șosete, lenjerie intimă, toate erau inscripționate cu numele nostru ca să nu fie utilizate și de alți deținuți. Nu mi-a venit să cred”, a spus Cosmin pentru Vocea Transilvaniei, care susține că în Germania fiecare deținut primește și un set de produse de igienă personală.

Câte 45 de inși înghesuiți într-o cameră mică 

„Când am intrat în camera de la Penitenciarul Bistrița pentru prima dată am avut un șoc văzând că într-o cameră mică se înghesuie 45 de deținuți, nevoiți să doarmă în paturi supraetajate, puse și pe câte trei niveluri. Vara nu puteai respira, iarna înghețai de frig. Condiții anormale, indiferent de fapta pentru care un om a ajuns după gratii, chiar nu mi se pare firesc să fii nevoit să fii închis așa”, a mărturisit tânărul.

„Realitatea dură este că la noi în țară penitenciarele sunt suprapopulate. Să se construiască alte penitenciare”, a mai zis Cosmin.

Soția nu l-a recunoscut prima dată când l-a văzut la Penitenciarul  Bistrița

Culmea nu este însă faptul că Penitenciarul Bistrița este suprapopulat, deținuții fiind înghesuiți în camere, ci faptul că toate camerele sunt pline de ploșnițe.

roblema ploșnițelor este o realitate dură la Penitenciarul Bistrița, susține tânărul. Din spusele lui, pereții sunt plini de aceste insecte atât de deranjante pentru om. Cum de dezinsecție nici nu se poate pune problema, singura soluție pe care au găsit-o reprezentanții închisorii a fost „arderea camerei”.

Ploșnițele săreau efectiv din pereți pe noi, erau sub tencuială, peste tot. Mișunau peste noi. O dată la două săptămâni le ceream să ne ardă camera. Ieșeam din cameră cu toate hainele, cu tot ce aveam, inclusiv saltelele. Mai rămâneau în celulă doar cadrele de fier ale paturilor. Apoi, cu ajutorul unei butelii cu arzător și a unui ciocan mai mare, doi deținuți responsabili de treaba asta ardeau ploșnițele care cădeau pe jos când se lovea cu ciocanul. ‘Minunea’ dezinsecției cu arzătorul dura maxim patru zile, după care erau înapoi pe noi, ne mâncau iar ploșnițele”, a mai povestit acesta.

http://stiridinbeclean.ro/cosmin-sasarman-face-marturisiri/

 

Exit mobile version