TVR, supărat că Pro TV le-a „suflat” Euro.

Must Read

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a...

TVR nu se împacă cu ideea că nu a reușit să ia drepturile pentru Euro 2016. Avea sau nu dreptul Pro TV să ia opțiunea free to air pentru meciurile Euro 2016? Oamenii din TVR sunt cei care au pus întrebarea, către CNA, scrie paginademedia.ro

Oficialii Televiziunii publice au spus că Pro TV nu ar fi un post „free to air”, „ieșind din must carry și nemaiputând fi recepționat de orice cetățean”.

CNA nu a dat un răspuns către TVR, urmând ca discuția să se reia într-o ședință viitoare.

Ce au reclamat cei din TVR?

Emil Hossu Longin, șeful departamentului sport din TVR, în fața CNA:

„Solicitarea noastră este să stabilim dacă Pro TV este în clipa de față asimilat unui post free to air, ieșind din must carry și nemaiputând fi recepționat de orice cetățean. În lipsa unei clarificări, în condițiile în care este recepționat de toate firmele de cablu și mâine intră într-un conflict cu RCS&RDS. Ce se întâmplă dacă RCS ar scoate postul din grilă?

„UEFA a dat pachetul free to air Pro TV-ului, care în opinia noastră nu este o televiziune free to air.”

„Noi am făcut această solicitare încă din 13 mai, când am aflat că Pro TV a licitat pentru acest pachet free-to-air. Fiind vorba de o licitație secretă, noi am făcut oferta către UEFA. Nu am fost informați cine a mai licitat. E clar că termenul este destul de strâns și că această situație poate priva românii de meciurile importante ale acestui Campionat European. Dar noi vorbim aici de o situație care se poate repeta. Este a doua oară când Pro TV licitează pentru un pachet free to air, nefiind free to air.”

„Pachetul UEFA Champions League pe care Pro TV l-a luat se situează în aceeași categorie. Ei au licitat la un drept la care nu au acces. Asta se poate repeta în viitor. Urmează scoaterea la CONTEXT. Postul public a trimis CNA, la jumătatea lunii trecute, o adresă prin care atrăgea atenția asupra situației Pro TV.

„Solicitatrea noastră este să stabilim dacă Pro TV este în clipa de față asimilat unui post free to air, ieșind din must carry și nemaiputând fi recepționat de orice cetățean.”

CNA, un răspuns diplomat

Membrii Consiliul Național al Audiovizualului nu au ajuns la un consens privind răspunsul la întrebarea adresată de TVR: „Este Pro TV un canal „free to air”?” Televiziunea publică a sesizat CNA invocând posibile încălcări ale legislației, dat fiind că Pro TV, postul care deține opțiunea „free-to-air” a Euro 2016 nu este o televiziune liberă la retransmisie, întrucât s-a retras din lista must carry.

Doi dintre membrii Consiliului au formulat în ședința de astăzi două variante de răspunsuri pentru postul public. Lorand Turos a fost de părere că cel mai potrivit răspuns ar fi acela că Pro TV nu este un post „free to air” pentru că retransmisia sa de către cabliști se face în baza unui contract comercial.

În același timp, Răsvan Popescu le-a propus colegilor săi să voteze următoarea variată de răspuns:

„Propunerea este de a răspunde că acest Campionat se încadrează în categoria evenimentelor de importanță majoră. Și să precizăm că începând cu data de 23 iulie 2013 Pro TV ne-a notificat că nu mai este în must carry.”

Fiecare dintre variante a primit patru voturi, insuficient pentru a fi trimisă către TVR. În consecință, votul în acest caz va fi reluat într-o ședință viitoare.

Plângerea TVR, depusă înainte ca Pro TV să semneze pentru meciurile de la Euro

Chiar dacă a fost discutată abia acum, reclamația TVR a fost depusă la CNA încă de la mijlocul lunii mai, când Pro TV încă nu semnase pentru cumpărarea meciurilor de la Euro 2016, mai precis opțiunea Free to air.

Ce spunea TVR în acest document:

„Înțelegem demersul de imagine și de business al competitorilor noștri, dar nu putem fi de acord cu nerespectarea regulilor și reglementărilor în domeniul mass media”.

„Suntem de părere că vor exista telespectatori care nu vor putea urmări partidele din cadrul Campionatului de Fotbal 2016, inclusiv meciurile Naționalei, dacă un post tv generalist care nu este liber la retransmisie ar cumpăra pachetul free to air”, au mai spus aceștia, precizând că un post Pay TV ar trebui să și asume acest statut când dorește achiziționarea și difuzarea unor producții free to air, iar telespectatorii să fie informați asupra condițiilor în care pot avea acces la programul respectiv.

TVR s-a oferit chiar să difuzeze pachetul free-to-air împreună cu Pro TV.

„Consumul TV în România este mare, este loc pe piață pentru toți, dar trebuie să ne respectăm. Tocmai ca o garanție a spiritului nostru de colaborare și a dorinței de a aduce Campionatul de Fotbal în cât mai multe case, ne exprimăm, așa cum am făcut-o și către deținătorul de drepturi, și deschiderea de a difuza acest pachet împreună cu alt post”, se arată în punctul transmis către CNA.

„Menționăm că SRTv a înaintat acest punct de vedere despre preluarea pachetului free to air atât UEFA cât și deținătorului de drepturi, dar nu am primit încă un feedback”.licitație a competițiilor importante, preliminarii și Campionatul European 2020, unde ne putem lovi de aceeași situație.”

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din discuțiile purtate astăzi de membrii Consiliului pe marginea solicitării TVR.

Valentin Jucan: „Noi avem o situație foarte certă in legătura cu acest post și calitatea sa de free to air, nu este cu acces liber. Pro TV se găsește pe 99 % dintre operatorii de cablu. Dar nu este liber la retransmisie pentru ca trebuie să-ți faci un abonament, nu este free to air.”

Radu Herjeu: „Opinia mea este că așa cum este legislația noastră este foarte greu de oferit un răspuns, daca vom spune că nu este free to air se va înțelege că este pay TV, dar nu e pay TV. Înclin spre variantă să le spuneam că nu este în must-carry. Retransmiterea de către cabliști se face în baza unui contract.”

Răsvan Popescu: „Trebuie să spunem articolul din lege care definește evenimentele de importanță majoră.”

Valentin Jucan: „Iarași e un gest emasculat, noi citim un articol din directivă și ridicăm din umeri că nu știm să-l interpretăm. E un fel de hai să ne spălăm pe mâini. Chiar atât de lipsiti de sânge suntem? Dvs., domnule Popescu, propuneți să dăm un răspuns nesimțit, nu ni s-a cerut să dăm niște articole și să le reinterpretăm. Asta s-a întâmplat timp de 15 ani, răspunsuri fără curaj. Nu, ne-au cerut să spunem dacă Pro TV este sau nu free to air. Nu vă dați seama cât de impertinentă este atitudinea asta?

Lorand Turos: „Niciodată nu s-a întâmplat ca Pro TV să fie singurul post care difuzează un eveniment de importanță majoră, in absență TVR.

Viorel Vasile Buda: „Nu putem sa spunem ca Pro TV-ul încalcă legea. Sunt două categorii care participă la licitații, una pentru pay tv și pentru ceilalți, free to air. Pro TV dacă nu participă cu TVR-ul trebuie să participe cu ceilalți.”

Lorand Turos: Prezenta postului în oferta cabliștilor este pe bază comerciala din acest motiv nu putem considera acest post ca fiind free to air.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a strigat, zicând: Dacă însetează cineva,...

Décsei Atilla: Vaccinarea este soluția pentru revenirea la viața normală. Campaniile continuă

Astăzi subprefectul Decsei Atilla a fost  alături de echipa de vaccinare de la S.V.S.U. Bistrița și echipa detașată de la Spitalul Militar din Cluj...

Senatorul Ovidiu Florean: ”Echipa lui Ioan Turc, echipa câștigătoare la conferința județeană de alegeri ”. Evenimentul este programat pentru 10 iulie, la el fiind...

Senatorul Ovidiu Florean, care este și secretarul general al PNL Bistrița-Năsăud, a făcut o radiografie a ceea ce se întâmplă în organizația județeană a...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -