TROPĂIND PRIN ”MĂCELĂRIA KENNEDY” LA ”CRUCEA NOPȚII” CU DICȚIONARUL SCRIITORILOR SUB BRAȚ

Must Read

Starea de alertă a fost prelungită dar mai multe restricții au fost eliminate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând...

TENIS DE MASĂ: Trei medalii din care una de aur câștigate de sportivii bistrițeni la naționalele de la Câmpulung

Campionatul Național Individual juniori II a avut loc între 7 și 9 mai la Câmpulung, sportivii de la CSM...


Sala Gavril Tripon a Bibliotecii Județene ”George Coșbuc”  a fost în această după-amiază gazda unui triplu eveniment editorial, acțiune bine garnisită cu oficializarea premiilor Societății Scriitorilor din Bistrița-Năsăud pentru volume apărute în 2017.

 

Deși, poetul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene, a fost unul din pionii principali ai acestei manifestări culturale, în centrul atenției a stat profesorul Andrei Moldovan, unul din marii critici literari de nivel național, acesta prezentând, pe rând, lista cu premianții SSBN pe 2017, dicționarul critic ”Scriitori din Bistrița-Năsăud” dar și cărțile scrise de Radu Țuculescu și  Menuț Maximinian, ” „Măcelăria Kennedy”, respectiv ”Crucea nopții”.

 

Premii și premianți

Așa cum se întâmplă în fiecare an, SSBN, adică Societatea Scriitorilor din Bistrița-Năsăud premiază pe acei scriitori ”harnici” în ale cuvântului, pentru runda 2017,  nominalizările la ”Oscarul” SSR fiind multe, dar, premianții, doar câțiva. Concret, premiul ”Andrei Mureșanu” a revenit poetului care i-a salvat casa, sigur alături de regretatul Adrian Păunescu (…) the winner is: Alexandru Cristian Miloș, simplu: pentru poezie, pentru că dincolo de toate poveștile, Miloș e poet și încă unul authentic.

 

La o poezie distanță a venit premiul ”George Coșbuc” , Andrei Moldovan anunțând că acesta merge la, acum, clujeanca Andreea Hedeș pentru volumul de versuri ”Orele Aspre” care vine după un al volum celebru, ”Cartea cu fluturi”.

 

Pentru premiul ”Gavril Scridon” s-au ”bătut” dr. Mircea Gelu Buta cu ai săi ”Intelectuali înbisericiți” și Adrian Onofreiu și Cornelia Vlașin cu ”Războiul din spatele tranșeelor”, fiind vorba de tranșeele primului război mondial, câștigători fiind cititorii dar și cei trei autori.

 

Așa cum era de așteptat, criticul  Andrei Moldovan nu a uitat și de scriitorii care nu fac parte din SSR și cărora le este acordat premiul ”Radu Petrescu”, nominalizații fiind Zorin Diaconescu, Mirela Orban și Radu Țuculescu… The winner is Radu Țuculescu, jurnalist și scriitor, pentru romanul ”Măcelăria Kennedy”, apărut la ”Polirom”.

 

Dicționarul critic și ai săi 121 de scriitori români

Ești sau nu ești în dicționar? Nu asta e întrebarea, însă vă putem spune că dicţionarul include şi 55 de parodii şi o postfaţă în versuri de Lucian Perţa. Peste 100 de scriitori activi după anul 1990, mai précis 121, care au tangenţă cu judeţul nostru, fiind născuţi sau activând aici sunt incluşi în acest dicţionar cu date biobibliografice, dar şi cu repere critice şi câte un fragment reprezentativ.
„Dicţionarul critic al scriitorilor din Bistriţa-Năsăud oricând perfectibil, acum la aproape un veac de la unirea tuturor românilor într-un singur stat unitar (literatura i-a unit mult mai devreme), reprezintă o dovadă vie a unei mari bogăţii şi diversităţi spirituale ale acestui ţinut din care nu vor înceta să apară mari valori ale naţiei noastre. Îl dăm la iveală cu gândul la cuvintele lui Liviu Rebreanu „Cantitatea, indiferent de valoare, dovedeşte totuşi bogăţia râvnei creatoare. Înainte de a alege trebuie să ai din ce anume ce alegi. Cantitatea devine astfel premisa calităţii. Bogăţia cantitativă permite o mai îngrijită selecţie calitativă”, a spus critical literar Andrei Moldovan.

 

Trebuie spus faptul că volumul nu a beneficiat de o finanțare venită din partea Bibliotecii Județene, din motive obiective, însă proiectul literar a fost finalizat de Editura ”Școala Ardeleană” manageriată de Vasile George Dâncu, ”Mecena”  multor scriitori bistrițeni dar și de altă naționalitate.

 

Menuț Maximinian și ”Crucea Nopții”

Prezența volumului de poezie în cadrul triplului eveniment literar a fost  doar o avanpremieră, un semnal la lansarea lui oficială care va avea loc vineri, 16 martie, la sediul Uniunii Scriitorilor din Cluj-Napoca, moderatorul întâlnirii fiind Irina Petraș.

 

Tot Andrei Moldovan ne-a vorbit de ”Crucea Nopții” , volumul de versuri care face diferența și are o prefața semnată de Constantin Cubleșan, universul poetic al lui Menuț Maximinian amintind de povestea blagiană a florarului și a risipei sale.

 

Și cu voia dumneavoastră, Radu Țuculescu

E așa cum îl știam de la Radio Cluj, un jurnalist , un scriitor savuros, bun și cu o scriitură de adevărat profesionist, forța sa narativă dându-i dreptul de-a se putea revendica ca unul din marii scriitori români moderni. De altfel, ”Măcelăria Kennedy” este un roman, așa cum spune Țuculescu, inspirat dintr-un caz real:” Prin 1992 când făceam reportaje radio şi TV, am dat de o măcelărie Kennedy. Am rămas uluit. Am intrat înăuntru şi am întrebat: Cotlete Kennedy aveţi? Fudulii Kennedy aveţi? Pe măcelar l-a pufnit râsul. În întreb cum de tocmai Kennedy, că vor întreba tinerii dacă a fost un măcelar celebru.  Proprietarul a spus că lui nu-i pasă, el e fan Kennedy, era democraţie şi el aşa a vrut să-i spună măcelăriei. Într-adevăr, avea o bibliotecă extraordinară şi mi-a dat ideea încă de atunci, fructificată de mine abia acum”.

 

Măcelăria Kennedy este o carte care, cu siguranță va dobândi un loc de primă importanță în rândul cititorilor, dar și a criticilor. Este o carte pe care încerci să o citești lent, ca să dureze mai mult, dar, îți este greu să o lași din mână. Este genul de carte care îți dăruiește senzația de a fi prezent printre personajele ei, la sfârșitul lecturii deosebit de captivante, vrei să afli cât mai multe detalii despre noile tale cunoștințe dar ex abrupto relatarea ia sfârșit – spre regretul tău. Deși textul nu este lipsit de venin – ce-i drept destul de blând – Radu Țuculescu își tratează eroii într-o manieră nedisimulată de empatie și îi înconjoară cu multă afecțiune. Nume pline de fantezie precum Haike – săltăreața, Epaminonda zis și Noni, (ajutorul de măcelar – vegetarian), Melpomena – Meli (fiica primarului), populează romanul. Orășelul în care se petrec cele povestite se cheamă Luna de Jos. „Aia de Sus e pe cer, unde altundeva? – se auto-citează autorul – (…)„personajelor le-am dat libertate deplină – mărturisește în continuare Radu Țuculescu – M-au luat cu ele, am râs și am plâns împreună, ne-am certat și ne-am împăcat, ne-am alimentat speranțele și optimismul în timp ce universul se holba, uimit, la noi…”

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Starea de alertă a fost prelungită dar mai multe restricții au fost eliminate. Anunțul a fost făcut de Raed Arafat

Guvernul a decis, printr-o hotărâre, prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile pe întreg teritoriul României începând din data de 13 mai...

TENIS DE MASĂ: Trei medalii din care una de aur câștigate de sportivii bistrițeni la naționalele de la Câmpulung

Campionatul Național Individual juniori II a avut loc între 7 și 9 mai la Câmpulung, sportivii de la CSM Bistrița reușind să ocupe locuri...

În cazul depozitelor ilegale de deșeuri: Primăriile din  Monor și Dumitrița  amendate cu 5, respectiv 15.000 de lei. Subprefectul Decsei Attila: ”Doar cu amenzi...

Comisia pentru verificarea stării de salubritate a localităților, cursurile de apă și a căilor de comunicații din județul Bistrița-Năsăud s-a întrunit astăzi în sala...

Valul 3 aproape de final: 7 cazuri noi. Rata de incidență în Bistrița e de 0,91 și în județ de 0,82. Peste 74.000 de...

Valul 3 al epidemiei de Covid 19 pare să se apropie de final. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -