,,Trecutul mai aproape de noi”. Consiliul Județean de la Marinescu la Radu Moldovan

Must Read

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3...

SCRIITOR LA ZIAR: Ţăcăneala propagandei pro-frică

Frica dezumanizează şi scade sistemul imunitar. Omul este vulnerabilizat în faţa virusurilor, a bolilor. Nu are putere să lupte...

Află ce gândea profesorul Gheorghe Marinescu în iunie 2008, moment când a pierdut alegerile în fața lui Liviu Rusu

La cei 70 de ani ai săi, Gheorghe Marinescu este parte a istoriei politice și administrative a județului Bistrița-Năsăud. A pus pe picioare și a adus în stare de funcționare instituția Consiliului Județean, iar după ce Liviu Rusu a plecat acasă, Radu Moldovan a transformat CJ BN într-o structură europeană, funcțională și din punctul de vedere al normativelor UE.

Ca un gest normal, la cei 70 de ani de viață, Marinescu a devenit eroul unei cărți, unui volum scris de Alexandru Gavrilaș, Dan Lucian Vaida, Adrian Onofreiu, George G. Marinescu.

RADU MOLDOVAN: Când spunem Gheorghe Marinescu ne gândim la un politician, arheolog, director de Muzeu, consilier județean, vicepreședinte și ulterior președinte al Consiliului Județean, om. În primul și primul rând consider că trebuie să privim omul care la frumoasa vârstă de 70 de ani a primit un omagiu extraordinar , privit prin cartea ,,Trecutul mai aproape de noi” . Vreau să îi felicit pe toți cei care s-au implicat sufletește și emoțional în demararea și realizarea acestui frumos omagiu, pe care doar oamenii care s-au făcut remarcați în această viață îl primesc.

Felicitări și la mulți ani, domnule Gheorghe Marinescu!

GHEORGHE MARINESCU ÎN 2008:

Titus Livius istorisea cum galii, condusi de Brennus, datorita superioritatii lor numerice si modului feroce de a lupta, au cucerit Roma, trecând-o prin foc si sabie. Spre a se salva, multi cetateni s-au refugiat în Capitoliu, ultima fortareata, care a fost supusa unui asediu ce a durat sapte luni. Ei au capitulat, negociind cu galii retragerea acestora, contra sumei de o mie de livre de aur, iar Senatul roman a cazut la învoiala. În timpul cântaririi, romanii au reprosat învingatorilor ca greutatile erau falsificate. Atunci, Brennus a aruncat în balanta si spada lui cea grea, exclamând: “Vae victis!”, cuvinte ce exprimau atunci, ca si acum, ca nu exista limite la dreptul învingatorilor, care pot oricând sa calce cele convenite.

Din aceste motive va propunem un mini-serial care va aduce in fata dumneavoastra reactiile si nu numai a celor care au pierdut intr-un fel sau altul primul tur la alegerile locale, dar si cele uninominale de la Consiliul Judetean.

Gheorghe Marinescu – presedintele CJ 1996 – 2008

Presedintele de 12 ani al Consiliului Judetean era pe baricadele institutiei pe care a condus-o timp de 12 ani de zile, pentru ca, zice el, activitatea trebuie sa continue, iar asta din foarte multe considerente.

Este suparat, dar nu resemnat. Gata sa o ia de la capat. Spune ca a analizat la rece esecul, fiindu-i, din ce in ce mai clar ce s-a intamplat de fapt. E sigur ca a existat o anumita delasare din partea unor primari, chiar social-democrati. Multe voturi, poate cele mai multe, le-a pierdut la Bistrita. E vorba de oameni si localitati pe care Gheorghe Marinescu le-a ajutat financiar, moral. Era bine sa stie primarul ca presedintele CJ il sprijina, pare sa zica Marinescu. Acum zarurile sunt aruncate, iar Liviu Rusu e noul sef, e invingatorul. De obicei invingatorii iau totul!

Electorat derutat

“Adversarii mei au reusit sa deruteze electoratul, iar asta s-a intamplat mai ales la nivel de municipiu. Nu trebuie uitat ca obiective importante promovate de mine au fost insusite fraudulos de altii. Am avut opt contracandidati care s-au coalizat contra mea. Va spun ca nu e simplu deloc. Pe urma am pierdut voturi in localitati unde am pus serios umarul sa «rezolvam» infrastructura, acolo unde primari de-ai nostri nu au stiut sa spuna oamenilor ca mergem in tandem. Cine stie, poate a fost delasare, poate altceva, primarii respectivi considerand ca sunt prea cunoscut. Vedeti ca nu a fost asa!”, recunoaste Gheorghe Marinescu. De data asta numai zambeste!

Viitor politic

Legat de viitorul sau politic, profesorul Marinescu este ferm pe pozitie: “Nimeni nu are dreptul sa-mi conteste calitatile sau sa-mi ceara iesirea din politica. Am luat pe numele meu mai multe voturi ca si partidul. Vorbim totusi de aproape 40 de mii de voturi. Trebuie sa fie clar – eu ma implic in continuare pentru a-i ajuta pe primarii intrati in turul doi, dar si in constituirea viitoarelor consilii locale”.

Aliantele, incotro?

In privinta politicii de aliante care sa duca la formarea Consiliului Judetean, vicepresedintele social-democrat a explicat ca el ar prefera un dialog cu PNL in devafoarea PD-L: ”Daca vom reusi sa facem aceasta alianta Liviu Rusu va fi in aceeasi situatie in care am fost eu in perioada 2005-2006, cu un plen turbulent si pus pe scandal. Cu toate acestea, eu pot sa spun ca PSD va face o opozitie constructiva daca va fi cazul de asa ceva, deoarece avem proiecte foarte importante care trebuie duse la capat”.

Ce trebuie sa continue Liviu Rusu?

  1. Finalizarea Programului ISPA – de alimentare cu apa si canalizare a Vaii Bargaului – Bistrita (22 de milioane de euro)
  2. Finalizarea Programului ISPA – Depozitul ecologic de deseuri care va fi deschis la Tarpiu (31 de milioane de euro)
  3. Incheierea Etapei I din Master Planul judetean de alimentare cu apa, canalizare si statii de epurare in Bistrita-Nasaud (80 de milioane de euro)

Toate cele propuse spre materializare spre Liviu Rusu, au fost îndeplinite de Radu Moldovan.

Ce a făcut în cei aproape 4 ani de mandat: „Am găsit două proiecte blocate, două proiecte europene, care au fost începute de preşedintele Marinescu, care a făcut toate demersurile necesare pentru a putea avea finanţare, mai exact depozitul de deşeuri şi DJ 151, inclusiv POS de Mediu, infrastructură de apă canal. Am găsit cele două proiecte blocate, pe DJ 151 nu se mai lucrase de doi ani şi depozitul de la Tărpiu ştim în ce stadiu erau lucrurile”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

 

 

„Până la finalul anului în curs, 73 la sută din populaţia judeţului va avea acces la reţelele de apă şi aproximativ 60 la sută acces la reţelele de canalizare. De asemenea, s-a încheiat şi achiziţia publică pentru documentaţiile tehnice pentru proiectare şi asistenţă tehnică, un proiect de aproximativ 145 de milioane de euro, prin care se vor realiza 804 km reţele de apă, 269 de km reţele de canalizare şi, la finalul anului 2018, 98 la sută din populaţia judeţului va avea acces la reţeaua de apă şi peste 75 la sută la reţeaua de canalizare.

 

Dacă vorbim de infrastructura rutieră, 168 de km de drumuri judeţene modernizate sau aflate în fază finală de modernizare, alţi 42 de km în faza de proiectare tehnică, investiţii totale de aproximativ 37 de milioane de euro”, a mai spus şeful CJ.

 

Cinematograf, reabilitarea Spitalului Judeţean

 

„De asemenea, un proiect de când am preluat noi Consiliul Judeţean este modernizarea Ambulatoriului Spitalului Judeţean de Urgenţă – 8 milioane de euro, lucrări de investiţii la nivelul Spitalului Judeţean şi a instituţiilor de Protecţia Copilului de aproximativ 1,5 milioane de euro, dotarea cu 12 autospeciale la ISU Bistriţa – valoare de 4 milioane de euro, reabilitarea Casei Argintarului – 600.000 de euro, gestiunea sistemului informatic la Registrul Agricol – 2 proiecte de câte 1,5 milioane de euro, amenajarea şi revitalizarea Muzeului Judeţean – 1,5 milioane de euro, construirea unui nou sediu pentru Evidenţa Informatizată a Persoanei – 1,1 milioane lei şi un proiect care este susţinut integral din fondurile Consiliului Judeţean – Cinematograful Dacia din Bistriţa (1 milion de euro).

 

Investiţii comune ale Consiliului Judeţean, cu Guvernul României: modenizarea şi dotarea Maternităţii de la Spitalul Judeţean – 2,5 milioane de euro, construcţia unei noi Secţii de Chirurgie şi Bloc Operator – 6,5 milioane de euro, reabilitarea termică a Spitalului Judeţean – 800 de mii de euro şi, prin programul lansat de Liviu Dragnea, reţele de apă – 4 milioane de euro, modernizarea a 18 şcoli şi grădiniţe – 6 milioane de euro, 313, 9 km de drumuri comunale modernizate – 68 de milioane de euro”, a mai spus Radu Moldovan.

 

Investiţiile directe ale Guvernului României sunt de aproximativ 90 de milioane de euro. „Ştim cu toţii că drumul spre Mureş era o investiţie blocată şi abandonată de mai bine de un an şi s-a deblocat această investiţie de 34 de milioane de euro, în urma unei discuţii la Guvern. De asemenea, s-au realizat modernizarea staţiei CFR din Bistriţa, lucrare blocată şi abandonată,  o investiţie de 7 milioane de euro, construcţia noii staţii RAR – 2,2 milioane de euro, modernizarea centurii Bistriţa – 450 de mii de euro, realizarea studiilor de fezabilitate pentru DN 17C (Bistriţa-Năsăud) şi DN17D (Beclean, Salva, Valea Mare, limită judeţ Suceava), modernizarea a trei Colegii Naţionale din judeţ – 15 milioane de euro, 32 de microbuze şcolare – 1,2 milioane de euro, bazin de înot la Beclean, 10 cămine culturale şi ANL în Feldru  – 26 de milioane de euro”, a spus Radu Moldovan.

 

Acesta a vorbit şi despre realizările primarilor din judeţ, în ultimii trei ani. „Primarii judeţului Bistriţa-Năsăud au realizat în această perioadă 361 de km de drumuri agricole şi forestiere, 19 centre de informare turistică, 19 şantiere prin care s-au făcut lucrări de colectare a torenţilor,  programe finanţate prin PNDR, POR, POD Mediu şi POSDRU, 219 proiecte în valoare totală de aproximativ 430 de milioane de euro. Pentru toţi cei care spun că în Bistriţa-Năsăud nu se întâmplă nimic de trei ani, am şi o cifră finală, totalul investiţiilor susţinute de administraţiile locale, Consiliul Judeţean, Guvern şi fonduri europene în perioada 2012 – 2015 au intrat în judeţ aproximativ 3,6 miliarde de lei, adică aproximativ 820 de milioane de euro”, a mai spus şeful CJ.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Tragedia de la Spitalul VICTOR BABEȘ a fost ascunsă de Ministerul Sănătății și DSU-ul lui Arafat

Ministerul Sănătății și DSU au ieșit să comunice oficial despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș, acolo unde 3...

FOTO- Primăria Bistrița trebuie să elibereze autorizația de construire a primului bloc de lux din Parcul municipal. Tribunalul Bistrița-Năsăud a admis după trei ani...

În urmă cu 2 ani, scriam că afacerile imobiliare au prins foarte repede și la Bistrița, iar construcția de blocuri în zone mai mult...

SCRIITOR LA ZIAR: Ţăcăneala propagandei pro-frică

Frica dezumanizează şi scade sistemul imunitar. Omul este vulnerabilizat în faţa virusurilor, a bolilor. Nu are putere să lupte împotriva agenţilor patogeni, ca în...

Noua filozofie bugetară nu permite finanțarea sportului ”privat” dar angajează 53% din bugetul pe 2021 spre investiții. Administrația Turc are 6 priorități în 2021

Primarul Ioan Turc, viceprimarii Sorin Hangan, respective Călin Stan, Ioan Peteleu dar și Florin Urâte, președinte al Comisiei de buget au susținut astăzi o...

Organizarea zilelor municipiului Bistrița rămâne sub semnul întrebării și al pandemiei

Primarul Bistriței, Ioan Turc a anunțat astăzi în cadrul unei conferințe de presă dedicate bugetului pe 2021, că zilele municipiului Bistrița depind de evoluția...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -