Acasă ANALIZE-COMENTARII TIMP ŞI CONTRATIMP: 2011-2015 – ALEGERI LOCALE

TIMP ŞI CONTRATIMP: 2011-2015 – ALEGERI LOCALE

0

În urmă cu patru ani, Propolitica.ro vă propunea primele analize politice locale dar și primele sondaje de opinie realizate în Bistrița-Năsăud. Tot atunci, oameni cu state vechi în politică, analizau piața și ofertele electorale ale partidelor, pe doritorii de fotolii capitonate în diverse instituții publice. O astfel de analiză este cea făcută de Cristian Munthiu la un an de zile înaintea alegerilor locale. În parte, politicienii rămân aceiași, doar că unii mai activează, în timp ce alții devin istorie.

 

Iată cum se prezenta situația politică locală în urmă cu 4 ani:

 

Au început să apară pe piață, odată cu pepenii, sondajele “primăriabililor”. E normal, mai sunt aproximativ 330 de zile până la alegeri, așa că jucătorii au început încălzirea, chiar dacă formula completă este greu de aflat.

Toate sondajele, chiar dacă cifrele diferă, arată același lucru:

Ovidiu Crețu, pleacă în calificări din “pole position”, iar până în acest moment, pe linia a secundă a grilei de start se află, funcție de sondaj două “nonsensuri”. Andrei Rusu și Lucian Ungur.

Când spun nonsensuri, nu creau să jignesc pe nimeni, nu este vorba de calitatea umană a celor două persoane, extrem de onorabile de altfel. Mă refer la șansa lor dea schimba în bine viața celor peste 80.000 de bistrițeni.

De asemenea, este ridicol să cheltuiești un sac de bani  (10.000Euro PSD și 8.000 Euro PNL) pentru a afla că Rusu este mult sub Crețu. Mi se pare un nonsens. În  al doilea rând, sunt convins că Lucian Ungur știe cu siguranță că nu poate câștiga din primul tur (așa cum este scris în noua lege), așa că a făcut și el o sponsorizare unui institut de sondare a opiniei publice, doar pentru a afla că are cam cu 5% mai mult decât spun ceilalți.

Dincolo de asta, politica lui Ioan Olteanu de a se înconjura cu aghiotanți fără valoare, face ca în acest moment  jocul să aibă un final aproape cunoscut. Mai grav este că, această situație va ține  orașul nostru încremenit în proiect pentru încă un mandat. Să mă explic:

 

Ovidiu Crețu este cel mai bun City Manager pe care și-l poate dori un oraș, dar în același timp unul dintre primarii slabi.  Nu am luat-o pe arătură, cel mai bun City Manager paote fi cel mai slab primar.

Rolul primarului în societatea modernă, este de a crea o viziune, care să ghideze orașul și pe locuitorii lui în următorii ani. Care este viziunea lui Ovidiu Crețu? Wonderland-astea sunt șușe, pe bune. Crețu este un manager bun, dar suferă la capitolul esențial al leaderu-lui politic. Calitatea de a însufleți masele, de a le face să rezoneze cu viziunea lui. Ori aici Ovidiu Crețu nu e omul.

Spuneam că este cel mai bun City Manager pe care Bistrița l-a avut vreodată, să mă explic. Din punct de vedere managerial, primăria este mult peste ce a fost în mandatele trecute, oamenii știu ce au de făcut, finanțele orașului sunt în regulă, facturile se plătesc la timp, primarul răspunde la telefon, interacțiunea lui cu oamenii este transparentă. Un management OK. Dar asta face ca orașul să funcționeze, pentru a progresa este nevoie de mult mai mult.

Challangerii sunt chiar mai subțiri. Lucian Ungur, are câteva idei interesante, ceva mai multă viziune decât Crețu, dar el este o construcție artificală, pe baza unui proiect de imagine propriu, bazat pe multă mediatizare și investiții în acțiuni sociale. Totul făcut oarecum haotic, cu percepții de scurtă durată, care
nu-i vor permite să atragă în barca sa oameni devotați. Va trebui să-i cumpere, la fel ca Gigi Becali, iar rezultatul se vede. Lipsa unei experiențe manageriale reale îl va bloca, chiar dacă va reuși (ipotetic vorbind) să ajungă primar.

Andrei Rusu, ar putea candida umăr la umăr cu Ovidiu Crețu la funcția de City Manager, dacă ar exista asemenea alegeri. Legat de viziune, copilăriile lui Dorin Dobra, prezentate în conferințe de presă în care Andrei Rusu este vioara 3 sau 4, nu țin loc de proiect serios. Zece pentru Bistrița este ceva mai academic în limbaj decât piețele lui Lucian Ungur, dar la fel de lipsit de rezultat pentru oraș.

Ce ne rămâne de făcut?

În varianta extrem de probabilă, a realegerii lui Ovidiu Crețu, Bistrița va rămâne în continuare un jucător mic, un orășel de provincie, care visează la aura apusă a epocii când era unul dintre cele șapte orașe din Siebenburgen. Va avea siglă, mascotă și multe altele, dar turiștii vor veni doar la întâlnirile sașilor, Zilele Bistriței vor fi împărțite între pietonal și Heidenfeld, vom avea pârtie de schi în oraș, dar vom schia în continuare în Austria. Nenea Jean și țuica de prună vor rămâne singurele simboluri recunoscute pretutindeni. Noi locuitorii, ne vom trimite copii la școală în alte părți, știind că nu se vor întoarce niciodată într-un orășel prăfuit (sau mai puțin prăfuit) de provincie.

Singura speranță (utopie mai degrabă) este ca Ioan Olteanu, să scoată din pălărie un candidat cu viziune și în același timp cu șanse de a-l învinge pe Crețu. Dar când ultimele creații sunt Vasile Moldovan, Luca Iancu sau Liviu Rusu, șansa este infimă.

Să nu uităm că un candidat care să fie în măsură să-l bată pe Crețu, ar  trebui să aibă coloană vertebrală, un accesoriu nu foarte îndrăgit de către Olteanu.

Ca o concluzie, putem să-l parafrazăm pe Băsescu, care spunea în confruntarea finală cu Adrian Năstase-“Adriane, cu ce a greșit poporul asta? Să trebuiască să aleagă între noi doi (în text era foști comuniști, dacă nu mă înșel)”.

Cu ce au greșit bistrițenii, pentru a fi nevoiți să aleagă între un “non lider și un nonsens.”

Cristian Munthiu

 

Exit mobile version