Acasă EVENIMENT SUTE DE PEŞTI MORŢI pe râul Şieu. Vinovată ar fi VITALIA…

SUTE DE PEŞTI MORŢI pe râul Şieu. Vinovată ar fi VITALIA…

0

Pe râul Şieu s-a înregistrat mortalitate piscicolă, informează surse ale Gazetei De Bistriţa, care susţin că aceasta s-a produs ca urmare a unei deversări, controlată zice-se, a levigatului din baloanele pneumatice de depozitare ale staţiei de epurare de la groapa ecologică de la Tărpiu, marţi spre miercuri noaptea. Numai că, în acea perioadă s-au înregistrat precipitaţii abundente, motiv pentru care deversarea controlată a devenit una periculoasă.

Comisarul şef al Gărzii de Mediu, Gabriel Petraş, susţine însă că vinovatul nu este Vitalia şi că în acest moment este pe teren încercând să identifice sursa poluării. Cu toate acestea, Petraş recunoaşte mortalitatea piscicolă de pe Şieu şi spune că aceasta s-ar datora, totuşi, unor resturi de levigat rămase pe pârâul Roşua, de la ultimul incident în zonă.

 

 

Surse ale Gazetei de Bistriţa ne-au informată că miercuri dimineaţa câţiva pescari de pe râul Şieu au găsit mai mulţi peşti morţi. Şi nu de oricare, ci având dimensiuni de circa 20 – 30 cm.

Mergând pe fir, oamenii au aflat că în noaptea de marţi spre miercuri cei de la Vitalia ar fi efectuat deversări controlate din cauza umplerii baloanelor de depozitare a levigatului în urma ploilor abundente care au căzut în acele ore. Însă în momentul deversării, prea plinul din baloane acumulat cu apa rezultată din preciptaţii ar fi format un torent care ar fi rupt barajul de pe canalul de scurgere, ridicat pe data de 7 iulie, când s-a produs poluarea pârâului Roşua. Astfel, apa conţinând substanţe extrem de toxice a ajuns în pârâul Roşua şi mai apoi în Şieu. Alarmaţi, oamenii au anunţat Garda de Mediu.

Dacă în urmă cu circa trei săptămâni autorităţile au anunţat incidentul, de data aceasta au ales să tacă.

Întrebat despre incident, şeful Gărzii de Mediu, Gabriel Petraş, susţine că sursa poluării nu ar fi Vitalia. Cu toate acestea, Petraş recunoaşte că pe râul Şieu s-a înregistrat mortalitate piscicolă care, culmea, s-ar fi produs din cauza polilor abundente care au antrenat resturile de levigat rămase deasupra barajului ridicat pe canalul de scurgere în urmă cu trei săptămâni.

„Acum sunt pe teren. Nu pot să spun că sunt (n. r. – problemele) de la Vitalia. Aseară i-am suspectat tot pe ei, dar deocamdată sigur de la ei nu sunt. Nu s-a rupt niciun baraj de la niciun canal şi nu este de la Vitalia, problema. După cum cred eu, e o ipoteză de lucru, după ce ne-am convins că nu e de la Vitalia, investigăm problema, în opinia mea, suportăm consecinţele a ceea ce a fost, adică poluarea din data de 7 iulie. Pe pârâul Roşua au mai rămas resturi de levigat, fiindcă nu a fost debit la pârâu. Acum, odată cu ploile, presupun că acestea s-au agrenat. Presupun, fiindcă nu am acum o investigaţie foarte clară. Pot să vă spun că există mortalitate piscicolă, nu alarmantă, ca să spun aşa, în sensul unor cantităţi mari, dar este. Eu vă spun că nu s-a produs un incident nou, adică o deversare, asta cu siguranţă. Trebuie să informez ministerul (n. r. – Ministerul Mediului) şi o să vă ţin la curent” a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Gabriel Petraş.

 

Exit mobile version