Politic 1

Studiu SNSPA: Corupția și clasa politică se numără printre problemele semnalate de manifestanți la Universitate

Must Read

Dacă te ridici împotriva tăcerii, tăcere se va face în jurul tău… 1 Decembrie 2020

Suntem o ţară de oameni singuri. Atât de singuri, încât până şi nefericiţii nu sunt solidari între ei. A...

Spermezeu: Primarul Sorin Hognogi în straie populare de 1 Decembrie

Ziua Națională a României a fost sărbătorită discret și în comuna Spermezeu, acolo unde, primarul Sorin Hognogi, preotul-paroh Simion...

Telciu: Eveniment restrâns la sărbătorirea Zilei Naționale a României

Primăria comunei Telciu, primarul Sever Mureșan au organizat astăzi, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, ziua națională a României,...

Corupția și clasa politică se numără printre problemele semnalate de protestatari la Universitate, potrivit unei cercetări realizate de Departamentul de Sociologie al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) pe 6 noiembrie, în intervalul orar 18,00-23,00.

În cadrul cercetării, în cadrul căreia au fost realizate 300 de interviuri cu manifestanți, fiind intervievate aproximativ 10% dintre persoanele care au fost prezente în Piața Universității în seara zilei de 6 noiembrie, s-a pus întrebarea ”Care sunt principalele probleme/revendicări pe care le aveți?”, existând numeroase variante de răspuns, însă doar cele prezentate pot fi cuantificate: corupția (19%), clasa politică (10%), schimbarea sistemului (4%), 300 de parlamentari (3%), dizolvarea Parlamentului (2%), imunitatea parlamentarilor (2%), în vreme ce 3% nu au știut/nu au răspuns.

Un procent de 61% dintre cei chestionați au spus că au mai participat și la alte mișcări de stradă până la cel de vinerea trecută.

63% dintre participanții la studiu au precizat că au aflat de mitingul de vinerea trecută de pe rețelele sociale, 14% de la televizor, 12% de pe internet (presă), iar 11% au dat drept răspuns „altă sursă”. 64% dintre cei care au aflat de protest de pe rețele sociale au indicat că foloseau Facebook când au aflat de miting.

Conform studiului, un procent de 30% dintre respondenți se consideră de dreapta, 39% „nici de stânga, nici de dreapta”, 8% de stânga, 14 de centru, iar 9% nu știu/nu răspund.

97% dintre cei intervievați ar mai fi ieșit în stradă vinerea trecută dacă Cristian Popescu Piedone și-ar fi dat demisia din funcția de primar al sectorului 4 imediat după incendiul de la Clubul Colectiv. Un procent de 93% ar mai fi participat la protest vineri dacă Victor Ponta (împreună cu Guvernul) și-ar fi dat demisia imediat după incendiul de la Clubul Colectiv.

Întrebați ce părere au referitor la faptul că șeful statului, Klaus Iohannis, „a numit ca prim-ministru interimar, potrivit legii, un membru din actualul Guvern, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu”, un procent de 41% dintre cei chestionați au răspuns că în legătură cu această numire au o părere „nici bună, nici proastă”, 20% foarte proastă, 18 proastă, 10% nu știu/nu răspund, 9% bună, iar 2% foarte bună.

Întrebați dacă pot numi pe cineva pe care și-ar dori să fie desemnat și să ocupe funcția de prim-ministru 68% au răspuns negativ, 31% afirmativ, iar 1% nu au răspuns. Dintre cei 31% care au răspuns afirmativ, 14% au făcut referire la Moise Guran, 11% — Mugur Isărescu, 10% — Monica Macovei, 9% — Dacian Cioloș, 5% — un tehnocrat, 3% — Victor Ponta, 3% — Traian Băsescu, 3% — Cătălin Predoiu, iar 42% — altul.

Eșantionul a fost realizat pe cote de gen și vârstă, prin eșantionare pe hartă (harta Piața Universității), fiind definite 14 zone de eșantionare. Echipa de operatori a fost formată din 16 persoane. Coordonatori științifici au fost prof. univ. dr. Vladimir Pasti, conf. univ. Marius Pieleanu și conf. univ. dr. Alfred Bulai.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Dacă te ridici împotriva tăcerii, tăcere se va face în jurul tău… 1 Decembrie 2020

Suntem o ţară de oameni singuri. Atât de singuri, încât până şi nefericiţii nu sunt solidari între ei. A...

Spermezeu: Primarul Sorin Hognogi în straie populare de 1 Decembrie

Ziua Națională a României a fost sărbătorită discret și în comuna Spermezeu, acolo unde, primarul Sorin Hognogi, preotul-paroh Simion Buta și un grup de...

Telciu: Eveniment restrâns la sărbătorirea Zilei Naționale a României

Primăria comunei Telciu, primarul Sever Mureșan au organizat astăzi, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, ziua națională a României, un eveniment în care au...

NICOLAE CIOANCĂ lansează un cântec dedicat României și românilor : ” ”Pătat cu sânge-i tricolorul”

Candidatul independent Nicolae Cioancă, a lansat în aceste zile un cântec: ”Pătat cu sânge-i tricolorul”. El spune că nu poate fi fericire fără libertate,...

VIDEO- Prefectul Stelian Dolha : Joi dimineață la ora 5 cred că Bistrița va ieși din  carantină

Prezent la evenimentul din fața statuii poetului Andrei Mureșanu, acolo unde, decent și în liniște a fost sărbătorită Ziua României, prefectul Stelian Dolha, a...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -