STELIAN DOLHA: ” Nici Creţu, dar nici Moldovan nu ar trebui să mai candideze”

Must Read

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a...

Candidatul PNL BN, Stelian Dolha, la Primăria Bistrița, a vorbit în cadrul unei conferințe despre proiectele de viitor și a adăugat că actualul edil, Ovidiu Crețu, dar și candidatul ALDE, Vasile Moldovan, nu ar mai trebui să candideze deoarece au avut timp să finalizeze anumite proiecte și nici măcar nu s-au ținut de cuvânt.

„Proiectul nostru se axează pe tineri. Sloganul nostru, deviza noastră este „Împreună întinerim Bistrița”. Investim în tineri și vă spunem de la început „investim în tineri”, nu „trebuie să investim în tineri”, din data de 6 iunie. Încercăm să creăm un mediu atractiv, un mediu potrivit pentru a se dezvolta în Bistrița. Primul proiect pe care deja într-o conferință de presă anterioară l-am anunțat, incubatoarele de afaceri. Structuri, care reușin să creăm sedii de firme, structuri pe domeniul inovativ și creativ. Cinci incubatoare de afaceri. Unul dintre ele deja putem să vedem și loacția, pe strada Bistricioarei, unde există un punct termic lăsat în paragină, uitat de Dumnezeu și de lume, unde putem să îl facem. Pe ce? Pe fonduri europene. Unul dintre ele se poate face pe fonduri europene, iar 4 dintre ele se pot face cu bani de la bugetul local. Cu alte cuvinte, în momentul în care modernizăm un astfel de punct termic, cu bani de la bugetul local putem să punem și condiții și să le spunem următorul lucru celor care deja reușim să le închiriem spațiile respective, peste 6000 metri pătrați, atât se poate creea. Peste 150 de firme dacă angajează doi sau trei tineri, putem să mergem pe o chirie modică timp de trei ani până prinde rădăcini. Impactul pe care îl avem, 150 de firme nou creaet, peste 400 locuri de muncă pentru tineri, e propunerea pe care o facem bistrițenilor. Nu e suficient va trebui să mergem mai departe și să vorbim de spații de locuit, case. Cartierul tinerilor, unde? În Wonderland. Din cele 450  de hectare 40 de hectare le rupem, le parcelăm și le dăm tinerilor pentru a-și construi case. Impactul pe care putem să îl avem, peste 500 de case pentru familii tinere. Asta se paote face pe cele 40 de hectare pentru că toate utilitățile o să fie duse de către Primărie. Curent, apă, canal și iată că reușim printr-un proiect futurist în care nu se așteaptă nimeni la nimic de la el, o parte din el să îi dăm o destinație clară.

Burse de studii în domenii competitive! Finanțarea studiilor universitare pentru 30-50 de tineri. Anual să facem asta, în domenii creative. Pentru că după aceea le facem un contract în care le spunem „după absolvire veniți, vă întoarceți la Bistrița”. Ne ținem inteligența acasă, nu o mai exportăm cum facem acuma și creem din această inteligență pe care o avem, acesta este motorul Bistriței care nu este folosit! Inteligența! Dezvoltăm economic Bistrița, cu burse de studii în domenii competitive.

Pareta de infrastructură, asfaltarea tuturor străzilor de pământ. Și avem cam în jur de 100, că dacă ne uităm pe strategia Bistriței, avem chiar mai multe.

L-am auzit pe domnul primar împreună cu cei 11 consilieri, noi avem 27 , vorbind de un ritm alert. Dacă până acum a făcut câte trei drumuri pe an, acuma vrea să facă zece. Asta înseamnă că mai are nevoie de încă 10 ani! Noi vă spunem că astea trebuie făcute în 4 ani, drumurile trebuie asfaltate pentru că suntem oraș european și nu se poate altfel. În paralel cu asfaltarea trebuie să mergem cu apă și canal, nu ca astăzi, se plombează după care se sparge și se bagă apa și canalul.

Sistemul de iluminat public pe întreg teritoriul Bistriței trebuie extins, pentru că astăzi dacă mergeți la blocurile sociale din Subcetate și alte părți nu avem iluminat public. Poi cum să nu existe atâtea divergențe în municipiul Bistrița, dacă nici iluminat nu avem ! Și înlocuirea lui, din sistemul clasic transformat într-un sistem modern cu lămpi eficiente.

Parcările! Soluția pe care o propunem pentru Bistrița, 30 de parcări rotative, 3 parcări supraterane și una subterană. Se poate face în spatele blocurilor, pentru că astfel degajăm totul! Cât intră pe o astfel de parcare caer ocupă 2 locuri? Între zece și 16 mașini. Costuri, 70.000 de euro! Ne permitem, putem să facem! Nu se poate să vi după 8 ani, 16 ani de zile să nu ai parcări în oraș și să mai candidezi o dată! Tu, Vasile Moldovan! Tu, Ovidiu Crețu! Nu mai ai voie să candidezi, nu ai reușit să faci o parcare în orașul asta!

Aud acum că se vorbește de piste de biciclete, de 100 și ceva de piste de biciclete, când noi avem doar pistele de biciclete din ’89 încoace!

Am fost sâmbătă dimineața în Pădurea Codrișor pentru tot ce înseamnă downhill-ul și pista de biciclete care poate fi națională! Acolo putem creea concursuri naționale și internaționale, împreună cu cei din domeniu pentru că Primăria nu e interesată de așa ceva. Acolo putem face într-adevăr ceva excepțional și după aceea 120 km piste de biciclete. Nu știu dacă în 4 ani, dar va trebui să le începem și primarul să meargă la serviciu cu bicicleta. Să fie clar, modelul olandez, danez, se poate aplica și la Bistrița! Nu cu mașina, să ocupe locul de parcare din fața Primăriei și să le spună altora să își parcheze mașinile prin Eminescu!

Parc sportiv și de divertisment pe Zefirului! Toată centrala termică transformată! Există proiect și bani europeni pe Programul Operațional Regional și prin care putem să facem lucrul acesta! Avem și soluția, avem și de unde, trebuie doar să gândim!

Șapte-opt terenuri multifuncționale în cartiere ale orașului. Crearea unei structuri asociative de forma ADL, Asociație de Dezvoltare Locală prin care reușim să relansăm fotbalul bistrițean și promovarea unei echipe într-o ligă superioară. Dar așa, nu aîncercând să ne învârtim în jurul cozii!

Bazin de înnot acoperit, cu dimensiuni olimpice de data aceasta, în zona fostei uzine termice de care vorbeam. De unde a venit ideea? Acum 4-5 zile eram la una dintre fabrici, iar primul lucru pe care l-au cerut oamenii a fost un bazin de înnot, pentru că nu avem unde să ne ducem copii. Cele 2 care există pe sistem privat sunt insuficiente. Acestea sunt soluții pe care oamenii ni le-au dat. Pentru asta trebuie să faci un lucru, să te duci între ei și să îi întrebi. Ovidiu Teodor Crețu nu a fost între ei de 8 ani, doar la începutul primului mandat, în rest nu i-a mai căutat niciodată, nici nu are cum să vină cu soluții pentru Bistrița.

Competiții interșcolare, baza pentru sporturi de performanță! Cum? În parteneriat cu Inspectoratul Școlar! Nu putem să vorbim de sport de performanță în Bistrița în momentul în care nu vom începe cu competițiile interșcolare să le regândim, reiniția, pentru că trebuie de undeva luate, datorită faptului că au fost abandonate. Valorificarea Pădurii Codrișor, un skate park amplasat într-o zonă care să îi permită extinderea. Tineri ai sportului respectiv astăzi sunt în parc și spun într-una „noi nu avem unde, noi nu avem un parc al nostru unde să ne desfășurăm”. Lucrul acesta trebuie făcut. Pe urmă e susținerea echipei de handbal cu club sportiv municipal Bistrița. Această idee mi-a venit după ce am dost la ultimul meci de handbal și nu se poatesă investească numai Consiliul Județean și clubul acesta se numește Club Sportiv Municipal. E inadmisibil așa ceva. Acolo, și acuma s-a văzut,. în momentul în care am avut meciul cu Rapidul, e nevoie urgentă de investiții, e nevoie de contracte noi, e nevoie ca echipa respectivă să fie susținută. Nu putem lăsa totul numai pe spinarea CJ și municipalitatea să nu se implice  deloc, pentru că fonduri sunt mai multe în partea aceasta. Cu alte cuvinte din 6 iunie o să aibă sprijinul din partea Primăriei.

Amenajarea malurilor Râului Bistrița și a Pădurii Codrișor ca zonă de agrement. L-am auzit și pe domnul Vasile Moldovan și pe domnul Ovidiu Crețu că vorbesc de proiectul acesta, dar e un proiect care aparține deja PNL-ului, prin domnul Crețu, să fie foarte clar! Opt ani de zile unul, 8 ani de zile celălat, i-am văzut deja cum au amenajat malul. Nu mai au voie să vină cu proiectul respectiv! Eu le spun astăzi, acum, nu aveți voie să mai veniți cu proiectul acesta pentru că nu ați făcut nimic, lăsați să îl facă alții care vin!

Competitivitate în cultură, vreau să plecăm altfel. Hai să îi întrebăm pe tineri ce fel de spectacole sau manifestare culturală vor în Bistrița. Cu alte cuvinte, concurs de proiecte pentru ei și identificăm un spectacol de talie națională și internațională cum au făcut cei din Cluj, în care să le aducem tinerilor o săptămână, din țară și de peste hotare, și ne branduim Bistrița ca și oraș, dar așa, nu altfel, nu decid 2 oameni, domnul Ovidiu Crețu și Cozma ce manifestări culturale sunt în Bistrița! Bistrița e a noastră a tuturor, Bistrița e a tinerilor!

Complex balnear în zona Sărata folosind acolo tot ce înseamnă apă și nămol. E clar că nu se poate Becleanul să aibă Figa, și știu de unde a plecat pentru că vin din acea zonă, și noi să nu avem nimic, cțnd noi avem și ape sărate, avem și nămol!

Siguranța elevilor în școli, un proiect pe care deja domnul Chereji, îl are, cu alte cuvinte finanțarea de la bugetul local a pazei în școli. Transport public gratuit pentru elevi și studenți. Un proiect mai vechi pe care consilierii PNL l-au avut era, transport gratuit chiar și pentru vârstnici. Din primele discuții care le-am avut cu transportatorii eu cred că se poate, bineînțeles suportat de către Primărie, să le facem câteva favoruri să rămână aici, acasă.

Parteneriat școală-medii de afaceri. Încercând să crăm secții noi. Un model de succes este Oradea. Oradea din 2013 până astăzi a înființat 6 secții profesionale pe 4 colegii în care peste 100 de elevi deja învață. Bursele lor și studiile lor sunt plătite de către cine? De către 14 firme private cu care deja au încheiat contracte de parteneriat, iar după școală o să își desfășoare activitatea acolo. Astăzi dacă mergi în fabricile noastre, și vă dau un exemplu, Comelf-ul, ca medie de vârstă e undeva între 50 și ceva-60 și ceva de ani. Știți ce mi-au spus oamenii de acolo? În 5-10 ani când plecăm noi, închidem fabrica pentru că nu mai există generația viitoare. Aici nu mai suntem preocupați să facem parteneriat cu ISJ și cu firmele respective să creem școli profesionale în domeniu. Asta trebuie să facem!

Construcția unei creșe! Eu știu că există și proiect de lege pe asta. La un anumit număr de lcouitori trebuie să ai și o creșă! La noi în Bistrița nu se mai aplică nici legea, nu se mai aplică nimic, trebuie să luăm doar legea și să vedem și doar trebuie să o aplicăm.

Burse de performanță, de merit, de studii și sociale, iar conform legii ar trebui doar să o aplicăm. Un proiect pilot pe care l-aș dori, o cantină cu autoservire, care oferă hrană caldă și sănătoasă pentru elevi. Ar trebui să începem de undeva, o fostă cantină unde va trebui să facem acest serviciu. Cum? Partea socială trebuie să fie subvenționată de către Primărie, iar cealaltă la costuri foarte mici. Programele care le avem acuma, care sunt într-adevăr programe naționale, eu cred că sunt eșuate. Va trebui să regândim totul.

Administrație participativă, adică antrenarea cetățenilor la viața comunității. Schimbăm puțin paradigma, nu mai putem sta în turnul de fildeș și să nu îi întrebăm niciodată pe ei „dar voi ce vreți pentru Bistrița”?

Întâlniri regulate în cartierele Bistriței și cartierele compnente. Cum? Șase primării de cartiere! Nu o să vă dăm acum locația, dar vă spun că trebuie înființate. Ce să fie, cum să fie, că nu o să facem alegeri în primării, să fie centre de informare. Cum? Cu ce personal? Personalul de la Primărie, avem destul personal care trebuie deblocat și dus în centre de informare, cât mai aproape de cetățean. Punem cetățeanul în viziunea noastră, în centrul viziunii noastre. Să schimbăm modul acesta de-a face politică în Bistrița, nu e edil și restul, ci e bistrițean și pe urmă edilul și ceilalți.

Timpul foarte scurt pentru rezolvarea problemelor! Serviciile Primăriei vor fi accesibile online, în perioadă cât mai scurtăm, cu alte cuvinte nu îi purtăm pe oameni cu dosare în mână și după îi trimitem acasă că nu avem timp, că avem audiențe mari. Și va trebui să trebui să facem asta într-o perioadă foarte scurtă. Ce îmi place mie la Oradea, monitorizarea acțiunii între angajați și cetățean, adică monitorizare video și audio a discuțiilor dintre funcționar  și cetățean. Unde duce asta? La un respect reciproc și la o rezolvare a problemelor. Cetățeanul o să se comporte civilizat, la fel și funcționarul pentru că nu își mai permit altfel. De ce?  Pentru că este monitorizat în permanență.

Primăria din Oradea deja aplică, e un proiect de succes pentru că nu mai sunt reclamații. Toată lumea știe că e monitorizată. Am înțeles că în America deja se face asta de o bună bucată de vreme asta.

Optimizarea achizițiilor publice. Toate achizițiile publice trebuie într-un sistem centralizat și  transparent. Eu nu mai vreau să dau pe un ghiveci de flori 1000 euro, nu se poate așa ceva, pentru că dacă mergeam pe o variantă centralizată și transparentă ne costa undeva între 500  și 1000 lei. La noi prețul e triplat. În urma acetui mod de-a achiziționa reducem cu până la 25 % a cheltuielilor ărivind achizițiile publice. Atât se poate face, din toate calculele noastre.

Mai am doar să vă spun atât, un lucru pe care nu l-am trecut aici, și un lucru pe care mi-e drag, oarecum am promis că o să ne ocupăm de el. E vorba de cele 2 piețe, Piața din Decebal și cea a Independenței. Cei doi primari de 8 ani de zile au promis amenajarea celor 2 piețe. Astăzi sunt cele mai insalubre piețe din Transilvania, modelul e Oradea. Într-un an a modernizat o piață printr-un parteneriat cu cei din Debrețin. Atât a avut nevoie un primar de succes, Ilie Bolojan, să facă amenajarea. Mă duc la Bolojan să iau lecții, să îmi iau notițe să vedem cum a făcut-o. Ovidiu Teodor Crețu nu a reușit în 8! Vasilică, la fel! Nu se mai poate așa! Din punctul meu de vedere nici nu ar mai trebui să candideze, nici unul dintre ei! Nimic din toate promisiunile pe care le-au făcut nu au reușit să le finalizeze! Ovidiu Teodor Crețu nici măcar nu le-a început, cu alte cuvinte este viziunea noastră, o viziune nouă, modernă, creativă, una având în centrul ei tinerii și bistrițenii”, a precizat Stelian Dolha, în cadrul unei conferințe.

Daniela Gălăţan

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș

Prima ediție a ultramaratonului Via Transilvanica are un câștigător: atletul Adrian Costea din Tg. Mureș. El a parcurs distanța...

Rusaliile, obiceiuri și tradiții : De la vopsitul de ouă la Înstruțatul Boului

  Nu încape îndoială că Rusaliile sunt cea mai veche sărbătoare creştină împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită...

Pr. Ioan Aurel Rus: Pogorârea Sfântului Duh-Rusaliile

„În ziua cea din urmă – ziua cea mare a sărbătorii –, Iisus a stat între ei și a strigat, zicând: Dacă însetează cineva,...

Décsei Atilla: Vaccinarea este soluția pentru revenirea la viața normală. Campaniile continuă

Astăzi subprefectul Decsei Atilla a fost  alături de echipa de vaccinare de la S.V.S.U. Bistrița și echipa detașată de la Spitalul Militar din Cluj...

Senatorul Ovidiu Florean: ”Echipa lui Ioan Turc, echipa câștigătoare la conferința județeană de alegeri ”. Evenimentul este programat pentru 10 iulie, la el fiind...

Senatorul Ovidiu Florean, care este și secretarul general al PNL Bistrița-Năsăud, a făcut o radiografie a ceea ce se întâmplă în organizația județeană a...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -