Acasă DECLARATII POLITICE STELIAN DOLHA: Minunea celui mai cumsecade tarif n-a ținut nici un an...

STELIAN DOLHA: Minunea celui mai cumsecade tarif n-a ținut nici un an la Vitalia

0

Vitalia s-a plictisit de colectarea deșeurilor în Bistrița-Năsăud după doi ani de la semnarea contractului prezentat de președintele Radu Moldovan drept ,,vestea bună spre foarte bună”. Ar fi trebuit să asigure serviciile de colectare pentru județ pentru 8 ani. Exact la tarifele acelea cu care se lăuda președintele Consiliului Județean, de jumătate față de valoarea estimată  cu care i-au bătut pe toți ceilalți competitori.

Minunea celui mai cumsecade tarif n-a ținut nici un an. Apoi au venit, au cerut, au amenințat că pleacă și au primit dublarea tarifelor. După o scenetă în care președintele județului și al PSD a mimat că nu vrea, dar n-a avut ce face: l-au forțat consilierii județeni ai propriului partid să voteze pentru majorare în ADI Deșeuri.

Operatorului tot nu i-a ajuns. După alte câteva luni a mai cerut o majorare.

Putem presupune că în spate a fost un contract așa de subțire făcut, încât în lipsa unor garanții contractuale, în caz de reziliere, Vitalia își permite acum să plece fluierând, după 90 de zile, lăsând baltă colectarea deșeurilor și un județ întreg să se descurce cum poate. Nu însă și gestiunea depozitului din Tărpiu, cel pe care  l-a administrat atât de bine încât își va depăși capacitatea cu mai mult mai repede decât a fost prognozat și în condiții de securitate dubioase, care rămâne în portofoliul lor.

Ar fi trebuit să plătească penalități consistente pentru abandon cu multe zerouri pe măsura neseriozității, așa cum prevăd de regulă contractele cu asemenea miză.  Procedurile unei noi licitații plus cele câteva luni până la un an cât pot dura  contestațiile pot împinge mult și bine perioada în care acest județ s-ar putea sufoca în gunoaie. În plus procesul de reziliere a contractului, care și el se poate  întinde pe zeci de luni are toate șansele să blocheze încheierea unui alt contract.

Plătește cineva pentru asta? Răspunde cineva? Probabil vreun Acar Păun. Și sigur de plătit vom plăti noi toți. Pentru că sub presiunea mormanelor de gunoaie neridicate prețul cerut de noii veniți va fi pe măsură.

Deputat PNL, Stelian Dolha

Exit mobile version