Acasă Administratie Stelian Dolha: Mă bucur că primarul Bistriţei a fost receptiv la criticile...

Stelian Dolha: Mă bucur că primarul Bistriţei a fost receptiv la criticile colegilor mei din PNL

0

Co-preşedintele PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha a scris pe pagina sa de facebook de faptul că primarul Bistriţei, Ovidiu Teodor Creţu, a ales să folosească pragul minimal pentru viitoarele taxe şi impozite locale. După ce în proiectele de hotărâre ce urmează să fie discutate mâine în şedinţa de consiliu municipal, pentru unele impozite, exista varianta pragului maximal, marţi, primarul Creţu a anunţat că va cere plenului votul pe plafoane minimale.

Dolha a spus că se bucură de faptul că “ primarul Bistriţei a fost receptiv la criticile colegilor mei din PNL şi a revenit asupra intenţiei de a creşte o serie de impozite locale până la pragul superior permis de noul Cod Fiscal. Înţeleg că pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice municipalitatea a renunţat să aplice în 2016 cota de 1,3 % din valoare şi că noua propunere va fi mult mai rezonabilă, de 0,2%, adică limita minimă indicată de Codul Fiscal. E adevărat că diferenţa între cele două cote este uriaşă, aşa cum recunoaşte acum primarul Creţu, iar efectele asupra contribuabililor bistriţeni (şi nu doar a ,,proprietarilor de prăvălii,, cum îi place primarului să exemplifice ar fi însemnat o povară greu de suportat). Deci, cu puţină critică, se poate!”, conchide Dolha.

CE A SPUS PRIMARUL OV. T. CREŢU?
Referitor la taxe şi impozite, în cadrul proiectului de hotărâre este o singură taxă crescută faţă de anii trecuţi: “şi aceasta dintr-o încercare a noastră de a echilibra cumva lucrurile”. Pentru a-şi susţine cele afirmate, Creţu a venit cu un exemplu: “ Vă dau un exemplu ca să înţelegeţi ce vrea Codul Fiscal: două clădiri învecinate, de pe aceeaşi stradă, în care se desfăşoară acelaşi tip de activitate, dar dacă una dintre clădiri aparţinea unei persoane juridice şi cealaltă aparţinea unei persoane fizice, diferenţa de impozitare era enormă. Persoana juridică plătea 1,5% din valoarea evaluată, pe când persoana fizică plătea 0,08% dintr-o valoare dată, diferenţa fiind foarte mare. Codul Fiscal care a fost aprobat vine să reglementeze aceste lucruri în funcţie de folosirea spaţiului respectiv. Adică, conform exemplului, cele două spaţii ar fi trebuit, în mod firesc, să se impoziteze la fel. Noul Cod Fiscal spune că impozitarea se face în funcţie de destinaţie, indiferent de proprietar. Noi am mers pe aceeaşi linie pentru a echilibra lucrurile. Ne-am dat seama, din intervenţiile care au fost pe parcursul perioadei de afişare a proiectului de hotărâre, că apare o creştere foarte mare. Creşterea la persoanele fizice care deţin spaţii care nu au destinaţia de locuinţe în varianta de 1,3% cât am mers noi în articolul 2 din hotărâre, ar fi determinat o creştere foarte mare, de circa 16 ori faţă de anul trecut. Dar le-ar fi adus la acelaşi nivel cu celelalte. Sigur, o astfel de creştere este şocantă şi atunci am hotărât să schimb propunerea şi voi intra în comisii şi în şedinţa de consiliu cu varianta minimă pentru aceste construcţii, nu de 1,3 din valoarea evaluată, ci 0,2 – minimum specificat de lege.
Sigur, în timp, lucrurile trebuie să evolueze şi să se ajungă la un nivel paritar între persoanele fizice şi juridice. Dar acest lucru se va întâmpla în câţiva ani deoarece, repet, şocul este foarte puternic.
În legătură cu celelalte taxe, cu excepţia celei speciale de salubritate care are o creştere din cauza solicitării formulate de firma Vitalia şi este aprobată deja de consiliul local, nu creşte nici o altă taxă. Nu compensăm banii pentru finalizarea lucrărilor la campus din suplimentarea taxelor”.
Maximal sau minimal? Cine are dreptate?
L-am întrebat pe Eugen Curteanu dacă aceste creşteri de taxe şi impozite locale nu sunt cumva prevăzute în Codul Fiscal şi obligatorii pentru unităţi administrative-teritoriale: “ Aşa este, dar că în acelaşi Cod Fiscal sunt prevăzute niște limite minimale și maximale și că spre deosebirte de alte orașe la Bistrița administrația vrea ”o abordare maximală”: ”Se instituie în limita maximală noi impozite locale, ceea ce e absuurd. În fiecare an a existat un excedent bugetar, cu alte cuvinte Primăria n-a știut ce să facă cu banii colectați. Nu există nicio justificare să pui un bir majorat pe spatele cetățenilor. Dacă tot prevede Codul fiscal o limită minimală, de ce nu putem institui această cotă minimală de impozitare, ca în alte orașe?”, s-a întrebat retoric Curteanu.
“Consilierii municipali PNL vor propune cota minimală, pentru a nu împovăra și mai mult cetățenii”, a conchis co-preşedintele PNL BN.

Aşteptăm cu interes finalizarea în şedinţa de mâine a Consiliului Local.

Exit mobile version