duminică, iulie 12, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  SPECTACULOS – Expoziţie inedită de trenuleţe funcţionale, la Complexul Muzeal!

  Must Read

  Un important activist ecologist bistrițean, Viorel Pop s-a stins astăzi din viață la SJU Bistrița

  Organizația municipală a PER Bistrița și președintele acesteia, consilierul local Virgil Marton au anunțat...

  Rodica Dobraniș întră și ea în cursa pentru primăria Bistrița. Ea va reprezenta Partidul Oamenilor Liberi

  Opt sunt la această oră, candidații la fotoliul de primar al municipiului Bistrița, din care două doamne:...

  La Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud din a fost vernisată expoziția „Căi ferate bistrițene”, organizată în parteneriat cu DAR Association, Cenefar Instruire Feroviară și Muzeul CFR. Organizatorii propun publicului bistrițean o expoziție de fotografie și machete cu trenulețe funcționale.
  Căile ferate bistrițene au o istorie de peste 130 de ani. Dezvoltarea accelerată a construcției de căi ferate în Imperiul Austro-Ungar a dus la realizarea liniei Dej – Bistriţa (1884-1886) prelungită în 1898 până la Bistriţa Bârgăului.  Linia ferată Beclean – Ilva Mică a fost deschisă în anul 1907 și apoi a fost prelungită în 1909 până la Rodna.

  IOAN LAZĂR

  Una din cele mai spectaculoase construcţii feroviare, Prundu Bârgăului-Vatra Dornei, a fost realizată în anii 1915-1916. Mai apoi, conexiunea Transilvaniei cu Bucovina a fost posibilă grație proiectului iniţiat în anii primului război mondial și realizat apoi de către autoritățile românești între 1936 – 1938, prin construirea liniei Ilva Mică – Vatra Dornei.

  Un uriaș efort tehnic şi uman de amploare l-au presupus realizarea liniilor ferate Sărăţel – Deda în anii 1941-1942 şi Salva – Vişeu în 1948.
  Detalii despre această frumoasă istorie a căilor ferate bistrițene veți regăsi și în expoziție, cu ajutorul fotografiilor de gen prezentate publicului. Organizatorii îi așteaptă pe participanți cu o serie de surprize oferite gratuit.
  Publicul interesat poate observa trenuleţe funcţionale de călători sau marfă, pornind de la locomotiva cu aburi până la Săgeata Albastră, care circulă pe trasee frumos amenajate, prin gări, tuneluri, realizate cu multă precizie şi migală.

  Expoziția ”Căi ferate bistrițene” poate fi vizitată în până în 31 martie, ora 16.00. Pentru a evita aglomerația și pentru buna desfășurare a evenimentului, accesul elevilor însoțiți de dascăli se face pe bază de programare la numărul de telefon 0740/015.997 – muzeograf Alina Lehaci.
  Prețul unui bilet este de 10 lei.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Un important activist ecologist bistrițean, Viorel Pop s-a stins astăzi din viață la SJU Bistrița

  Organizația municipală a PER Bistrița și președintele acesteia, consilierul local Virgil Marton au anunțat...

  Prefectul Stelian Dolha, îngrijorat de situația epidemiologică: Suntem în pericol! Numărul cazurilor care crește de la o zi la alta este îngrijorător.

  Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha face un apel către toți cetățenii pentru a respecta mai departe normele de igienă...

  Rodica Dobraniș întră și ea în cursa pentru primăria Bistrița. Ea va reprezenta Partidul Oamenilor Liberi

  Opt sunt la această oră, candidații la fotoliul de primar al municipiului Bistrița, din care două doamne: Rodica Dobraniș și Doris Rai....

  SITUAȚIE ÎNGRIJORĂTOARE: În Bistrița-Năsăud există 107 de persoane pozitive și 55 de decese. Trendul este ascendent cu 12 cazuri noi în BN și...

  Cu o situație epidemiologică deloc de invidiat, decizia Curții Constituționale privin modul de gestionare a crizei Covid 19, pune județul Bistrița-Năsăud într-o...

  VIDEO: Premierul Orban a cerut prefecților și șefilor din MAI controale la sânge

  Premierul Ludovic Orban, alături de ministrul de Interne, Marcel Vela, a participat la ședința în sistem videoconferință cu prefecții, șefii structurilor MAI...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -