Acasă ANALIZE-COMENTARII Sondaj îngrijorător în Germania: SPD a căzut în dizgraţia electorilor nemţi

Sondaj îngrijorător în Germania: SPD a căzut în dizgraţia electorilor nemţi

0

Partidul Social-Democrat german (SPD), partenerul conservatorilor Angelei Merkel în coaliţia de guvernare de la Berlin, a coborât la cel mai scăzut nivel în intenţiile de vot din ultimii 24 de ani, conform unui sondaj publicat miercuri şi care evidenţiază necesitatea unor posibile noi alianţe după viitoarele alegeri în 2017, transmite Reuters.

Sondajul Forsa plasează pe primul loc blocul conservator Uniunea Creştin-Democrată (CDU)/Uniunea Creştin-Socială (CSU), cu 34% – procent neschimbat faţă de săptămâna trecută -, urmat de SPD cu 19%, în scădere cu două procente, de Verzi cu 14% (plus 1%) şi de Alternativa pentru Germania (AfD, anti-imigraţie, +1%), conform Agerpres.

Pe fondul crizei migranţilor, cele două mari partide sunt afectate în ultimele şase luni de ascensiunea AfD, însă popularitatea personală a Angelei Merkel îi protejează pe conservatori de o cădere în sondaje.

 

Pentru social-democraţi, este pentru prima dată în peste două decenii când un sondaj Forsa îi plasează sub cota de 20%.

 

Liderul SPD, vicecancelarul Sigmar Gabriel, se află sub presiune din partea unor membri ai formaţiunii să îndrepte partidul spre stânga înaintea viitoarelor alegeri federale din septembrie 2017, în încercarea de mobilizare a susţinătorilor tradiţionali ai social-democraţilor.

 

În contextul speculaţiilor că ar putea părăsi conducerea SPD, nemaicandidând astfel împotriva Angelei Merkel în 2007, Sigmar Gabriel a invitat la competiţie la şefia partidului, însă deocamdată nimeni nu a acceptat provocarea.

 

Conform unor analişti, cele două partide mari vor examina posibilitatea de noi parteneriate pentru a contracara ascensiunea AfD, inclusiv o eventuală coaliţie între conservatori şi Verzi.

Exit mobile version