Șocanta Colibița: Lacul de acumulare a fost transformat în groapă de dejecții. Ecologiștii dar și presa vorbesc de ani buni de această problemă

Must Read

Summit-ului Biden-Putin din iunie: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0? Ce crede diplomatul Cristian Diaconescu?

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a...

Focar de pestă porcină în Lechința

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA...

Ioan Turc s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a rezolva transferul fostului Cinema 23 August

Primarul Bistriței Ioan Turc a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, una din problemele abordare în...


Golirea controlată a acumulării de la Colibița a scos la iveală, fapt făcut public de ProTV, că pe versanții din apropierea lacului, acolo unde se găsesc numeroase pensiuni, sunt ”înțepați” cu țevi de scurgere a a căror conținut ajung în apa care alimentează municipiului Bistrița. Adevărul a ieşit la iveală abia acum, odată cu secarea parţială a lacului pentru începerea unor lucrări de consolidare la barajul din zonă.

Marți, însă, echipa Știrile ProTV a descoperit o problemă îngrijorătoare. Proprietarii pensiunilor şi-au făcut singuri sistem de canalizare, iar dejecţiile şi apa menajeră se revarsă direct în lac. Localnic„În partea asta, nicăieri nu este canalizare şi le-au tras în apă. Apele s-au retras şi au rămas ţevile. E frumos ce au făcut? Nu este canalizare nici pe o parte, nici pe alta. Tot absolut se duce acolo în lac. Asta e situaţia.”

Interesant este faptul că, în urmă cu ceva ani, mai précis în 2014, la nivelul Instituției Prefectului a fost constituită o comisie de anchetă care a verificat legalitatea construcțiilor din zonă, dar și modul în care, pensiunile și cabanele din zonă, ecologizează dejecțiile și apele uzate, știut fiind faptul că în satul Colibița nu există rețea de apă curentă și canalizare. Atunci, s-a vorbit foarte mult de faptul că există fose septice care rezolvă mirositoarea problemă. Abia acum când a scăzut apa din lac se vede amploarea dezastrului.

 

În urma unor informaţii din spaţiul public, potrivit cărora proprietarii unor imobile situate în arealul Acumulării Colibiţa deversează DEJECŢIILE şi APA MENAJERĂ în lac, directorul general al A.N. Apele Române a dispus un control de URGENŢĂ, efectuat de Inspecţia Bazinală a Apelor (IBA).

 

Ecologiștii și presa au anunțat acest lucru încă din 2012

 

Nu este pentru prima dată când se vorbește în spațiul public despre o asemenea catastrofă natural. Ecologiștii au anunțat încă în 2012 de faptul că în versanții respectivi au fost descoperite asemenea conducte, toate sesizările făcute neprimind nici până la această oră vreun răspuns concret.

 

Marius Rus, jurnalist, pescar:

 

” Zarvă mare la Colibița, în urma unui reportaj, difuzat pe 5.martie 2019 in cadrul știrilor pro tv, cu privire, la conductele de canalizare care deversează fix in lac. Lac de unde, se alimentează cu apă potabilă jud. BISTRIȚA NĂSĂUD. Vreau să reamintesc și să precizez, faptul că timp de 10 ani, am bătut apa in piuă, pe la toate instituțiile abilitate, am prezentat de nenumărate ori imagini, reportaje atât in presa scrisă, online și tv situația de la Colibița și implicit de pe râurile interioare ale jud. BISTRIȚA NĂSĂUD cu privire la „bombele ecologice” din lacuri și râuri. Au fost depuse nenumarate sesizari, instituțiilor, cu probe video și foto. Am identificat in 2012, nu mai puțin de 17 conducte de canalizare pe raza municipiului Bistrița, care deverseaza fecaloidele si apa menajeră în râul Bistrița Ardeleană, care din păcate azi devenind un canal industrial. Când am sarit in sus, ca ars si spuneam la vremea aceea că otrava curge la robinet, unii m au facut nebun, alții că sunt om de rea credință. De – a lungul anilor s-au perindat prin studioul postului local AS tv, diferiți directori, ale instituțiilor abilitate, sa controleze si cu drept legal de coerciție să verifice și să aplice sancțiunile care se impun, impotriva celor care infectează apele și mediul inconjurator. Vă spun că nu s-a întâmplat nimic. Dupa 10 ani lucrurile au ramas la fel, sau poate mai rău. Am declanșat la vremea respectivă un protest de amploare, cu un curaj nebun de a mobiliza mase de oameni pe fondul frământărilor politice, împreună cu asociațiile de pescari, cu activiștii de mediu, atat la Apele Române, cât și la Prefectura, trăgând un semnal de alarmă vis-a-vis de situația deplorabilă si poluantă din județ. Acum să nu ne mai mirăm de ce unii dintre noi ajungem la oncologii, devenim tot mai subrejiți și cu o rata a mortalității tot mai mare. Atunci cand se distruge un ecosistem, când omul intervine haotic in biodiversitate totul se resfrange impotriva noastra, iar cei care ar trebui să ia masuri ridică din umeri, neputincioși să gestioneze situații de criza. Concluzia finală este că de fapt, ca om iubitor de natură nu am facut altceva în ultimii 10 ani decât ‘”O frecție la un picior de lemn”… Am pierdut o luptă, dar nu razboiul… Vorba lui Ernest „Ochii din umbră văd tot”!!

 

Instituția Prefectului a anunțat miercuri că, având în vedere situația semnalată la Colibița, prefectul Ovidiu Victor Frenț a activat echipa operativă din cadrul Comisiei de Control Colibița, formată din reprezentanți ai Corpului de Control al Prefectului, Direcției de Sănătate Publică, Gărzii de Mediu, Agenției de Protecție a Mediului și Primăriei comunei Bistrița Bârgăului.
În urma constatărilor efectuate astăzi la fața locului, va fi întocmit un raport cu concluzii și măsurile care se impun, ce va fi făcut public„, au mai precizat reprezentanții Instituții Prefectului Bistrița-Năsăud.

 

Controale la Acumularea Colibița din județul Bistrița-Năsăud

 

În urma informațiilor vehiculate în spațiul public, care reclamau deversarea de ape uzate menajere în lacul Colibița, Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa face  următoarele precizări:

 

La această oră se realizează verificări în teren privind aspectele semnalate, de către o comisie mixtă, care cuprinde reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul   Bistrița-Năsăud, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud, ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Bistrița-Năsăud și ai Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.

 

În știrea prezentată de către PRO TV este speculat faptul că ar fi vorba de rețele de canalizare improvizate, de la pensiunile din zonă, care ar deversa direct în lac.

 

Din primele informații pe care le deținem până la finalizarea verificărilor din teren și raportându-ne strict la ceea ce a fost filmat, cel mai probabil este vorba despre conducte care evacuează ape rezultate din precipitații și din drenarea apelor subterane.

 

După finalizarea verificărilor din teren, concluziile comisiei mixte vor fi consemnate într-un proces verbal. Vom reveni cu aceste informații.

 

Acumularea Colibiţa este amplasată pe râul Bistriţa, este realizată printr-un baraj din anrocamente cu mască din beton asfaltic cu un volum total de cca. 100 milioane mc, un volum util de 75 milioane mc şi un volum de atenuare a undelor de viitură de 25 milioane mc şi care asigură resursa de apă pentru alimentarea cu apă a localităţilor din aval, inclusiv a Municipiului Bistriţa, precum şi apărarea împotriva inundaţiilor a acestei zone.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Summit-ului Biden-Putin din iunie: Yalta-2021 sau Ribbentrop-Molotov 2.0? Ce crede diplomatul Cristian Diaconescu?

Diplomatul Cristian Diaconescu a analizat obiectivele Federației Ruse în regiune, mai ales în contextul agresivității tot mai mari a...

Focar de pestă porcină în Lechința

În urma confirmării pestei porcine africane la porcii domestici dintr-o exploatație de pe raza localității Lechința, la propunerea DSVSA BN, prefectul judeţului a fost...

Ioan Turc s-a întâlnit cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu pentru a rezolva transferul fostului Cinema 23 August

Primarul Bistriței Ioan Turc a avut astăzi o întâlnire cu ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, una din problemele abordare în discuții fiind transferul clădirii vechiului...

TVR a rămas fără conducere: Parlamentul a respins raportul de activitate, iar Consiliul de administraţie a fost demis. Ce spune senatorul Ovidiu Florean

Plenul Parlamentului a respins, marţi, rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune pe anii 2017, 2018 şi 2019. S-au înregistrat 142 de voturi pentru...

Deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan susțin proiectul de lege al președintelui PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, privind drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca.

Deputații PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan susțin proiectul de lege al președintelui PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, privind drumul expres Bistrița-Cluj-Napoca. Simionca s-a întâlnit...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -