Galeria CONCENTRIC și Marin Ecedi au venit în această seară cu o nouă provocare pentru iubitorii și cumpărătorii de pictură din Bistrița. E vorba de ”pictorul lui Dumnezeu”, Paul Gherasim, plecat să imortalizeze Raiul exact în urmă cu un an de zile, pe 3 august 2016. Lui Paul Gherasim I se potriveau cuvintele Poetului: „Un bătrân atât de simplu, după vorbă, după port… ” Dar ce simplitate?! Ce complexe structuri solare se tăinuiau în această simplitate! „Moşneagul” ce-l vedeai nu era „om de rând”, era un Domn al picturii româneşti. Nu numai printr-o valoare incontestabilă, dar şi prin autoritate profesională şi morală, prin înţelepciune. Un om aşezat. Un om generos. Dăruia şi, mai ales, se dăruia. Oamenilor, cauzelor nobile… Tablourile ori le dăruia, pur şi simplu, ori, dacă le vindea, banii erau destinaţi cel mai adesea unor scopuri culturale în sprijinul Bisericii.
Era şi un om pitoresc, printre puţinii care încă mai aduceau la noi, original, aerul de interbelic. Un om cu stil în toate ale purtării sale. Un campion al bunului simţ şi al bunului gust. Încerca să reabiliteze nobleţea mistică a gustului. Un om elegant, de o eleganţă construită cu subtilitate, încât să dea senzaţia de smerenie şi de ţărănie.
Marin Ecedi, grupul său de sprijin, Mircea OLiv și Emil Ene au pregătit și vernisat cu și pentru bistrițeni o expoziţia este o retrospectivă a “lucrului” lui Paul Gherasim, în care sunt adunate piese reprezentative din perioada anilor 1960-2016. Paul Gherasim este prezent şi acum în inimile apropiaţilor şi iubitorilor artei sale. Peisaje, câmpuri proaspăt primenite, ţarini, muguri şi flori, ţăranul lui iubit ca arhetip al neamului, logos, început şi lumină, toate acestea revin, cu suflu mereu viu, în faţa privitorului.
Pictura lui Paul Gherasim este ca un abur. De o transparenţă totală. Un văl. Numai bună pentru cer blând şi pentru mare senină, pentru flori de măr şi pentru natură în evaporare. Prima lui lucrare care m-a izbit şi care mi-a rămas bine întipărită în memorie este una cu cei 40 de mucenici din Sevastia, temă reluată în mai multe rânduri. Par 40 de ţărani. De un dramatism total. Primise de la cineva puţină purpură, de care era foarte mândru şi o folosea cu mare parcimonie, numai atunci când credea că subiectul o cere deplin. Iubea culorile vechilor miniaturi mânăstireşti: aurul, sineala, purpuriul…
Prologul rămâne, probabil, înfăptuirea sa maximă. Genială! Multe au fost grupurile şi grupările artistice din istoria artei noastre vizuale, dar parcă niciunul şi niciuna nu au avut firescul, genuitatea, subtilitatea, simplitatea şi farmecul peren al Prologului. Cred că ţinea la el mai mult decât la propria operă şi suferea ori de câte ori i se părea că tovarăşii lui de grup abdică de la o dedicare totală pentru cauza lor inefabilă şi nenumită. A ştiut să vadă importanţa unei astfel de grupări şi s-o pună şi în lucrare. Fiecare membru al Grupului Prolog este un pictor împlinit, din cei care s-au înscris deja în istoria picturii româneşti, dar Grupul înseamnă mai mult decât suma acestor pictori. Un liant subteran imposibil de definit îi uneşte şi îi face unici, dincolo de diferenţele lor stilistice sau de personalitate. Grupul are un caracter subtil eclesial, fără vreun manifest în acest sens. Afirmă ca program lipsa de program (lipsă care capătă o nuanţă de ideologie, în ciuda dorinţei contrare a celor din Grup). În cadrul Grupului, fiecare este liber să facă ce vrea, dar libertatea aceasta este forjată de o firească dorinţă interioară de a consuna cu ceilalţi, de a fi în acelaşi duh.
Pictorul Paul Gherasim s-a născut pe 25 iunie 1925, în localitatea Botești, județul Suceava. Acesta a studiat inițial desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar între anii 1943-1947 a studiat pictura cu profesorul Jean Alexandru Steriade, în cadrul Academiei de Arte Frumoase, din București. Începând cu anul 1946 a participat la numeroase expoziții de artă, atât personale, cât și colective.
În 1985, Paul Gherasim a întemeiat Grupul Prolog, împreună cu Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Cristian Paraschiv și Constantin Flondor. Despre acesta Părintele Dumitru Stăniloae spunea: „Prolog înseamnă, în limba greacă, primul cuvânt. El deschide calea pentru înțelegerea lucrărilor prezentate. Am putea spune că fiecare pictură sau colecţie de picturi este un început în pătrunderea puterii și gândirii creatoare a lui Dumnezeu cel infinit. Căci nimic nu este fără Dumnezeu. Caracteristica principală a Grupului Prolog, în toate variantele sale, este spiritualitatea. O spiritualitate indefinită, stăruitoare, care parcă învăluie imaginea, emanând din ea”.
De-a lungul carierei sale, Paul Gherasim a obținut numeroase premii, dar și distincții, dintre care amintim: Premiul Revistei „Arta” (în 1972); Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici (în 1979); Premiul „Ioan Andreescu”, al Academiei Române (în 1995): Ordinul „Steaua României”, în Grad de Comandor (în 2001) sau Crucea Patriarhală, Distincție acordată de Patriarhia Română (în 2002).
Despre creația sa, marele pictor spunea într-un interviu că: „Nimeni nu poate să întreacă o pasăre cum cântă și nimeni nu poate să întreacă ceea ce a lăsat Dumnezeu… vederea spre descoperire. Noi, pictorii, transpunem această frumusețe, dar respectăm măsura”, dar și că „Străvezimea frumuseții lui Dumnezeu e în fiecare semn al Creației sale, iar pictorul așteaptă în fața unei pânze albe să descopere, în tăcere, o urmă de pictură”.