sâmbătă, octombrie 24, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Și-a îndeplinit visul, acum se bucură de el la Telciu! Gelu Vlașin a revenit în „tranzbordare” definitiv, după 20 de ani de diasporă, hotărât să fie fericit acasă!

  Must Read

  No, woman, no cry: Odiseea listelor pentru alegerile parlamentare ale Partidului Verde s-a încheiat. BEJ a admis lista pentru Senat din a doua încercare...

  Ultimele 48 de ore nu au fost deloc simple pentru cardiacii din USR-Plus și Partidul Verde, cele două formațiuni...

  Accident cumplit în Năsăud: Un mort, doi răniți grav și o mașină transformată într-un morman de fiare contorsionate

  Un accident grav a avut loc în această seară în orașul Năsăud. Potrivit ISU BN, o mașină s-a transformat...

  Rămășițele zilei: Blestemul suflatului în drâmbă și a cititului de reclame

  Nimic nu mai este în regulă cu noi, cu ei, cu unii, cu toți. Nu vrem să ne mai...

  Cei care cunosc comuna Telciu știu de o zonă numită Tranzbordare. Acolo, cei din neamul Vlașinilor și-au zămislit vatra, așa cum au crezut ei de cuviință, pe gustul inimii lor, după 20 de ani de pribegie prin diaspora latină.

  Gelu Vlașin, poet „douămiist”, de fapt un artist al cuvintelor, sentimentelor și oamenilor, a ales, împreună cu soția, una dintre cele mai cristaline voci ale României, Cristina Vlașin, să-și îndeplinească un vis. Un vis, vorba poetului, atât de simplu, dar în același timp deloc ușor, cel de a ajunge să trăiască normal, acasă, la Telciu.

  Familia Vlașin a ales diaspora, dar nu ca un leagăn definitiv al ființei, ci ca o trambulină care să-i propulseze de acasă – acasă, însă într-un mod tihnit. Poetul a sintetizat această perioadă, precum și reîntorcerea la vatră, în doar câteva rânduri, pe facebook, ca o încununare a momentului, o renaștere după 20 de ani:

  „O nouă zi faină la Casa Vlașinilor din Tranzbordare! Cu multă muncă dar și cu satisfacție pe măsură. Este minunat să simți că tot ceea ce faci este pentru tine și pentru familia ta, că nu depinzi de vreun orar sau de vreun șef. A venit vremea să mă bucur de tot ceea ce am realizat împreună cu familia după aproape 20 de ani de trăit și muncit în străinătate. Vreau să mă bucur de toate aceste realizări acum, nu la bătrânețe! Că bătrânețea, din păcate vine cu boli și suferință și nu mai ai timp și chef să te bucuri de nimic. Deci, cei care deja ați realizat ceva în anii munciți prin străinătate nu mai stați pe gânduri, veniți acasă! Că este momentul să vă bucurați de munca și de realizările voastre. Eu, acum 20 de ani, când am plecat din țară, am avut o singură dorință: să-mi fac un viitor mai bun. Și am reușit să-mi îndeplinesc visul. Nu am nevoie de mai mult! Acum este momentul să mă bucur de împlinirea acestui vis. Vă doresc tuturor să vă îndepliniți visul și apoi să vă gândiți că odată îndeplinit, trebuie să vă bucurați de el. Altfel, ce rost ar mai avea să luptăm pentru îndeplinirea unui vis și când el este îndeplinit, să fim tot nemulțumiți?”.

  Gelu Vlașin a fost de acord să schimbăm câteva vorbe, respectând distanțarea, căci telefonul este un mijloc foarte sigur de comunicare în aceste vremuri. Acum se află la Telciu, acasă, alături de Cristina și cei doi copii.

  Revenit definitiv acasă, Gelu nu dorește altceva decât să-și continue menirea și să-și mențină parcursul socio-cultural, adică să facă exact ce a făcut și în Spania, să scrie, să se ocupe de evenimente culturale, să organizeze tabere de creație literară, seminarii, dar și… „Să mă bucur de ceea ce am realizat în ultimii 20 de ani, că de aia am plecat”.

  Totodată, telceanul face un apel către confrații plecați în căutarea unui drum de întoarcere:

  „Îi cunosc, am trăit printre ei, cu ei, i-am întâlnit în comunitățile românești din Spania și Italia, si știu ca majoritatea comunitaților românești sunt formate din oameni care au plecat din țară în ideea să-și facă un rost, adică o căsuță, să-și cumpere un teren, să-și deschidă o mică fermă acasă, în țară. Acum, dacă au plecat să-și facă acest rost și l-au făcut, de ce să mai stea? Să te întorci când ești bătrân și bolnav, să stai prin spitale și să nu te mai poți bucura?”.

  Gelu Vlașin spune că și-a calculat bine timpii de ședere în diasporă, precum și întoarcerea acasă, astfel încât copiii, în vârsta de 8, respectiv 11 ani, să nu prindă acele „rădăcini străine” și să nu-i mai dorească să revină în țară.

  Ce a găsit acasă? Încă foarte multă birocrație, încă foarte multă dezordine administrativă, instituții de stat care nu au cunoscut însă o adevărată evoluție. Poetul din tranzbordare s-a izbit de „meandrele” birocratice în momentul în care și-a început demersurile pentru înregistrarea asociațiilor pe care acesta vrea să le înființeze și în România.

  „Diferențele sunt însă, din păcate, destul de mari, între sistemele românești și spaniole. Încerc, de când am venit, să-mi redeschid filiera asociativă culturală, căci doresc să-mi continui activitatea din Spania și aici. Ei bine, acolo durează 10 minute și costa 35 de euro, iar aici vorbesc de depunerea actelor într-un singur loc și gata. După un anumit timp iese autorizația și nu mai ai treabă. Aici… lucrurile stau înfiorător din acest punct de vedere… De trei săptămâni încerc treaba asta, trebuie să mergi la notar să-ți autentifici propria semnătură de pe acte. Numai aici m-a costat 450 de lei, adică 100 de euro, deja s-a sărit cu mult peste ce plătisem în Spania. Apoi taxa de timbru, o sută de lei. După aia trebuie sa mergi la Cadastru pentru extras de CF cum că tu ești proprietarul locației. În Spania totul este digitalizat, online. Acolo verifică după nume, vede că adresa coincide și gata! Deja mă doare capul doar când îmi aduc aminte… Și ajungi la de vreo 10 ori costurile, nu mai vorbesc de timp, de umblătură, de stres. Ca să nu mai zic că, de exemplu, la notar, unul a fost prețul discutat telefonic și altul cel plătit, adică dublu. Iar dacă nu-mi convenea, eram liber să încerc în altă parte, dar aici e o rețea foarte „bine pusă la punct”, căci dai de tată, sau de soră, sau de fiică. Eu cred totuși că lucrurile se vor schimba, căci am găsit și un astfel de exemplu, ceea ce-mi dă speranțe. La Finanțe totul al decurs normal, chiar foarte bine, reguli respectate, funcționari ce te tratează exact ca afară! Foarte amabile angajatele de acolo, răspund frumos, iți rezolvă problema repede, 3-5 minute durează. Cât am stat la coadă, care a mers foarte repede, am văzut că s-au comportat la fel și cu celelalte persoane”, a povestit Vlașin aventura sa „birocratică” de la reîntoarcerea acasă.

  Poetul din Tranzbordare este optimist. Și realist, căci a văzut trendul schimbării în România pe parcursul celor 20 de ani de autoexil. De fiecare dată când venea în concediu, vedea ceva schimbat, în bine, iar acum totul pare că a urmat această cale.

  Acum se bucură de țelul atins la plecarea din țară. Este acasă, la „casa Vlașinilor” din Tranzbordare-Telciu, acolo unde familia zâmbește și se bucură alături de el.

  „Suntem foarte prinși aici, la Telciu, de trebușoarele de pe lângă casă. Acum am cules ceapa și pregătim ceaunul. Este suficient să-mi beau cafeaua pe terasa casei dimineața, să mă duc să-mi culeg prunele din livada mea, să mă duc să cosesc iarba mea, să dau de mâncare la găinile mele, să mă joc cu câinii mei și cel mai important, să mă bucur alături de familia mea!”, a conchis Gelu Vlașin, punând punct și virgulă poveștii vlașinilor.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  No, woman, no cry: Odiseea listelor pentru alegerile parlamentare ale Partidului Verde s-a încheiat. BEJ a admis lista pentru Senat din a doua încercare...

  Ultimele 48 de ore nu au fost deloc simple pentru cardiacii din USR-Plus și Partidul Verde, cele două formațiuni...

  Accident cumplit în Năsăud: Un mort, doi răniți grav și o mașină transformată într-un morman de fiare contorsionate

  Un accident grav a avut loc în această seară în orașul Năsăud. Potrivit ISU BN, o mașină s-a transformat într-un morman de fiare contorsionate...

  Rămășițele zilei: Blestemul suflatului în drâmbă și a cititului de reclame

  Nimic nu mai este în regulă cu noi, cu ei, cu unii, cu toți. Nu vrem să ne mai auzim unii pe alții, să...

  Noul Consiliu Județean Bistrița-Năsăud se reunește luni, 26 octombrie la ora 15.00. Majoritatea stă încă sub semnul întrebării: PNL contra PSD… Ce va face...

  La exact o lună de zile de la votul pentru alegerile locale, Centrul Cultural ”Dacia”  va găzdui luni, 26 octombrie, de la ora 15.00,...

  SÂMBĂTĂ: Bistrița-Năsăud se apropie de 80 de cazuri de infectări zilnice. A fost confirmat un nou focar la un centru de vârstnice cu 28...

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud devine îngrijorătoare. Este o zi grea pentru sistemul sanitar, astăzi fiind raportate...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -