Acasă Dezvaluiri SF-ul pentru pârtia de schi de la Wonderland scris de Centrul...

SF-ul pentru pârtia de schi de la Wonderland scris de Centrul Profesional de Proiectare și Cadastru (CPPC) Petroșani, firmă apropiată de Elena Udrea și de PDL

0

Centrul Profesional de Proiectare și Cadastru (CPPC) Petroșani este o firmă controlată de Adrian Gărdean și se ocupă de realizarea studiului de fezabilitate a pârtiei de schi din viitorul complex turistic Wonderland. Președintele Asociației ”Salvăm Pădurea Codrișor”, Florin Chereji ne-a trimis un mail în care arată că respectivul centru a mai realizat și Studiul de fezabilitate pentru proiectul ”Dezvoltarea domeniului schiabil Parâng” a  și care a costat Primăria Petroșani aproximativ 6.000.000 de lei: ”CPPC este cel care a schițat traseul unui nou telescaun din Parâng cu punct de plecare de la Hotel Rusu și tot studiul de fezabilitate este cel care prevede că telegondola ce ar urma să lege municipiul Petroșani de Parâng să aibă o stație intermediară la Rusu.

Hotelul Rusu din Petroşani, amplasat la poalele Parângului, este controlat tot de Adrian Gărdean, prin cumnatul acestuia Sorin Avramescu, om de afaceri local care derulează şi o serie de activităţi la Complexul Energetic Hunedoara”, spune Chereji.

Într-o petiție scrisă pe adresa consiliului local, Chereji a prezentat situația respectivei firme: ” Studiul de fezabilitate (SF) care stă la baza documentației întocmit de SC Centrul Profesional Proiectări Cadastru SA Petroșani se bazează pe realizarea investiției cu atragerea de fonduri nerambursabile (europene sau de la Ministerul Dezvoltării și Turismului). Din analiza financiară a SF, rezultă un profit de 8600 lei/an, în condițiile în care fondurile de investiție nu trebuie rambursate. În condițiile în care municipalitatea intenționează realizarea investiției din creditul bancar contractat cu UNICREDIT ȚIRIAC Bank, la cheltuielile de operare și întreținere din SF trebuie adăugate cheltuielile privind rambursarea creditului de cca 3 mil.lei/an și de aici rezultă o cheltuială de cca 3 mil.lei/an din bugetul local în următorii 10 ani (perioada de rambursare a creditului).

Pe lângă cele de mai sus doresc să menționez că SF este greșit, firma care l-a elaborat nefiind de specialitate; nu vor putea fi obținute veniturile nici măcar la nivelul prevăzut în SF, iar cheltuielile de întreținere și operare vor fi mai mari decât cele prevăzute, astfel că în final pierderea anuală pe care bugetul local va trebui s-o suporte va fi mai mare de 3 mil. lei/an.

Consultantul trebuia să studieze situația investițiilor similare din țară și din străinătate. Ar fi aflat că nimeni nu mai înființează domenii schiabile la altitudine mică (dacă are responsabilitatea cheltuirii banilor publici sau privați).”

 

Cine este de Adrian Gărdean?

 

Adrian Gărdean este perceput în Valea Jiului drept unul dintre oamenii de afaceri grei, cu influenţe consolidate în aparatul de la centru, şi cu control asupra mai multor societăţi comerciale care derulează afaceri cu administraţiile locale în zona turistică.

În primăvara anului 2011, Adrian  Gărdean şi fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, au participat împreună la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale din Lupeni, printre aceştia regăsindu-se şi primarul Cornel Resmeriţă şi consilierii locali de la acea vreme. Întâlnirea a fost una neoficială şi a avut loc într-un restaurant din Lupeni ce aparţine unui alt investitor din zona Straja, Emil Părău.

 

Ulterior, la finele anului 2011, Primăria Lupeni a scos la licitaţie proiectul de dezvoltare a Staţiunii Straja. Contractul, în valoare de 152.909.216 lei, a fost adjudecat de asocierea SC Termogaz Company  SA Haţeg (în care este acţionar şi Miron Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean), SC Acomin SA Cluj Napoca, SC Kranz Eurocenter SRL Piteşti.

Omul de afaceri Adrian Gărdean a fost prezent şi la inaugurarea telegondolei din Vulcan, inaugurarea realizată în prezenţa ministrului Turismului de atunci, Elena Udrea. Instalația de transport pe cablu din Vulcan a fost realizată de Acomin, societatea adjudecându-și, în 2009, licitația ”Modernizarea zonei turistice Pasul Vulcan, construire telegondolă între cotele 770m-1310m”, la valoarea de 32.964.438 lei.

Și tot Adrian Gărdean are legături și cu masivul Parâng unde se derulează un alt proiect turistic ce a primit finanțare doar pe mandatul Elenei Udrea în fruntea Ministerului Turismului. Cumnatul lui Adrian Gărdean, Sorin Avramescu (fost consilier local PDL), este cel care controlează Hotelul Rusu din Masivul Parâng, locație de lângă care pleacă noul telescaun pe care Primăria Petroșani (condusă de fostul democrat liberal Tiberiu Iacob Ridzi) l-a inaugurat la finele lui noiembrie 2014, lucrarea fiind finalizată cu bani împrumutați de administrația locală.

Studiul de fezabilitate pentru proiectul ”Dezvoltarea domeniului schiabil Parâng” a fost executat de Centrul Profesional de Proiectare și Cadastru (CPPC) Petroșani și a costat Primăria Petroșani aproximativ 6.000.000 de lei. CPPC este cel care a schițat traseul unui nou telescaun din Parâng cu punct de plecare de la Hotel Rusu și tot studiul de fezabilitate este cel care prevede că telegondola ce ar urma să lege municipiul Petroșani de Parâng să aibă o stație intermediară la Rusu.

Hotelul Rusu din Petroşani, amplasat la poalele Parângului, este controlat tot de Adrian Gărdean, prin cumnatul acestuia Sorin Avramescu, om de afaceri local care derulează şi o serie de activităţi la Complexul Energetic Hunedoara.

Termogaz Haţeg a ieşit, în februa­rie 2012, din topul celor 100 de datornici hunedoreni, după ce, la finele lunii ianuarie ocupa poziţia a 45-a a clasamentului, cu o datorie către bugetul de stat în valoare de 1.025.452 lei.

Termogaz este deţinută de mai mulţi asociaţi, printre care şi Miron Dorel Gărdean, fratele lui Adrian Gărdean, administrator la Aviaţia Utilitară Bucureşti, firmă care în 2008 a donat 400 de milioane de lei Partidului Democrat Liberal. Tot între acţionarii de la Termogaz se află şi Ioan Rusan, fratele lui Vasile Rusan, adjunctul şefului de la Direcţia Judeţeană de Finanţe Publice Hunedoara. La fel de rapid, în decurs de vreo două luni, şi-a plătit şi Adrian Gărdean datoriile către bugetul statului (

http://gazetadedimineata.ro/)

 

”Nici unul dintre domeniile schiabile „proiectate” de Centru Profesional Proiectari Cadastru SA nu functioneaza, au fost numai bani sifonati, ceea ce se va intamplla si la Bistrita”, susține Florin Chereji.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version