Senatul a adoptat legea alegerilor locale

Must Read

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii...

Ziua EMINESCU marcată și la Bistrița- Puțină cultură nu strică nimănui

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud prin organizarea mai multor evenimente dedicate poetului...

Plenul Senatului a adoptat luni, in calitate de prima camera sesizata, cu 114 voturi pentru, 4 abtineri si 3 impotriva, legea alegerilor locale, prin care se stabileste ca un primar este ales dintr-un singur tur – candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. In sedinta de plen de luni a fost respins amendamentul PNL, sustinut de senatorul Sebastian Grapa, referitor la alegerea primarilor in doua tururi de scrutin, precum si cel privind alegerea directa a presedintilor de consilii judetene, potrivit hotnews.ro.

Textul votat de plenul Senatului a fost cel propus de Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, privind modificarea Legii partidelor politice si a Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale.

Potrivit proiectului, este ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. In caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie, noteaza Agerpres.

Actul normativ mai prevede ca primarii comunelor, oraselor, municipiilor si sectoarelor municipiului Bucuresti si primarul general al municipiului Bucuresti se aleg prin vot uninominal. Consiliile locale si judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene, precum si viceprimarii se aleg prin vot indirect de catre consiliile judetene, respectiv consiliile locale.

Textul noii legi a alegerilor locale mai prevede ca, pentru fiecare candidat la functia de primar si lista de candidati pentru consiliul local si pentru consiliul judetean, partidele politice, aliantele electorale si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale trebuie sa prezinte o lista de sustinatori care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare.

La alegerile locale isi pot exercita dreptul de vot cetatenii romani care au implinit 18 ani si numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta.

Victor Ponta si-a exprimat luni speranta ca legea privind alegerile locale va putea fi trimisa spre promulgare pana in 15 mai.

Reamintim ca Parlamentul discuta de la inceputul anului un pachet de cinci legi, esentiale pentru sistemul de vot. Un proiect – cel al finantarii partidelor – a fost votat deja de Parlament, dar a fost trimis spre reexaminare de presedintele Iohannis. Alte trei proiecte – legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare si legea infiintarii partidelor – sunt in circuitul parlamentar, iar al cincilea proiect – votul prin corespondenta, tocmai a fost lansat in dezbatere.

Urmatoarea sedinta a Comisiei pentru Cod electoral va avea loc martea viitoare, la ora 16.00, iar in cadrul ei vor fi luate in discutie proiectul de lege privind alegerile parlamentare si cererea de reexaminare trimisa de presedintele Klaus Iohannis la legea finantarii partidelor politice.

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

COVID 19: Doar 28 de cazuri raportate astăzi în Bistrița-Năsăud. Până la această oră s-au vaccinat 1976 de persoane

Un număr de 28 de cazuri noi de îmbolnăvire cu Sars Cov 2 au fost raportate pentru ziua de...

CONTROALE la primării pe tema anchetelor sociale. Raluca Turcan a dat o dispoziție în acest sens

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, solicită inspectorilor să controleze anchetele sociale ale primăriilor, verificare care nu s-a mai făcut în ultimii doi ani de zile, potrivit...

Ziua EMINESCU marcată și la Bistrița- Puțină cultură nu strică nimănui

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud prin organizarea mai multor evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, care s-au desfășurat...

Pr. Ioan Aurel Rus- Conspect duminical: Duminica a XXIX-a după Rusalii, a celor 10 leproși

„În vremea aceea, intrând Iisus într-un sat, L-au întâmpinat zece bărbați leproși, care au stat departe și care au ridicat glasul, zicând: Iisuse, Învățătorule,...

ALEXANDRU PETRIA: Epidemia ca politică

„Pragul care separă umanitatea de barbarie a fost depășit”, susține filosoful Giorgio Agamben, în recenta sa carte despre pandemie, „Epidemia ca politică”, care a...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -