ŞEFUL OS BISTRIŢA-BÂRGĂULUI, Dan Ţacăl, VA FI SCHIMBAT din funcţie.

Must Read

Prefectul Stelian Dolha nu exclude o candidatură la vârful PNL Bistrița-Năsăud. Fostul lider al partidului cere o primenire a actualului Birou Politic Județean și...

Prefectul liberal al Bistriței-Năsăud, Stelian Dolha a afirmat aseară că nu poate exclude o candidatură la vârful partidului, dar...

ILVA MICĂ: Clipe grele pentru viceprimarul Ilie Mușină

PSD Bistrița-Năsăud este alături de prietenul și colegul nostru Ilie Mușină, viceprimarul comunei Ilva Mică, greu încercat în aceste...

Cu PMP lângă mine, eram președinte de Consiliu Județean. Vezi cine vorbește despre acest lucru…

Prefectul Stelian Dolha a declarat în cadrul emisiunii INFO POLITIC, joi seara, că, dacă PNL făcea alianță cu PMP,...

Şeful Ocolului Silvic al comunei Bistriţa-Bârgăului, Dan Ţacăl urmează să fie schimbat din funcţie. Decizia a fost luată în cadrul ultimei şedinţe de consiliu local a acestei UAT din data de 19 octombrie 2016. Votul majoritar al consilierilor comunali a fost motivat de faptul că ITRSV Cluj-Napoca a constat doar la ultimul control  un prejudiciu în valoare de 700 de mii de lei, patru dintre anagajaţii OS Bistriţa-Bârgăului fiind cercetaţi penal.

Hotărârea CL Bistriţa-Bârgăului a fost luată cu 10 voturi pentru,2 abţineri şi 1 vot împotrivă.

SORIN NUŞFELEAN, VICEPRIMAR BISTRIŢA-BÂRGĂULUI

Pentru că respectiva şedinţă de consiliu local a fost convocată de viceprimarul Sorin Nuşfelean, asta „in absentia” primarului Vasile Laba, l-am contactat telefonic pe viceprimar: ” Da, aşa este! Consiliul local a decis că este în interesul comunităţii noastre ca Dan Ţacăl să fie înlocuit. Aşteptăm demisia. Oricum Ocolul Silvic se va transforma în Regie Autonomă”, ne-a spus Nuşfelean.

CE A SCRIS PRESA DESPRE NEREGULILE GĂSITE DE ITRSV CLUJ.

GAZETA DE BISTRIŢA- 13 iunie 2016

Inspectorii Gărzii Forestiere au întocmit nu mai puţin de 9 rapoarte, începând cu 2014, când au verificat nişte sesizări ale unor cetăţeni din comuna Bistriţa-Bârgăului cu privire la modul în care sunt exploatate pădurile administrate de Ocolului Silvic Bistriţa Bîrgăului.

Potrivit rapoartelor, inspectorii au găsit în teren arbori tăiaţi ilegal, dar şi faptul că în documente diametrul arborilor era mult mai mic decât în realitate. Astfel că în multe situaţii, culmea, numărul de arbori deşi era cu câteva bucăţi mai mic, volumul era mult mai mare. Au fost însă şi cazuri în care a corespuns numărul arborilor, dar volumul a fost de asemenea mai mare.

 

Arbori neinventariaţi

În august 2014, inspectorii Gărzii Forestiere Cluj controlează o partidă în Piatra Mare, una la Dealu Negru şi efectuează un control parţial în cantonul Şoimul Mare.

Astfel, la Piatra Mare a fost autorizată o partidă de 178 mc lemn pe picior (497 arbori), cantitate care începuse să fie exploatată cu doar câteva zile înainte de control.

Odată cu informarea transmisă de Ocolul Silvic Bistriţa-Bîrgăului, Gărzii Forestiere Bistriţa, prin care se aducea la cunoştinţă faptul că o partidă urma să fie exploatată, au sărit în ochii inspectorilor nişte date care nu li s-au părut în regulă. Acesta a fost de fapt şi motivul care a generat respectiva verificare.

„În data de 6.08.2014 prin adresa 1561, Ocolul Silvic Bistriţa-Bîrgăului a informat ISV Bistriţa faptul că în urma inventarierii integrale a arborilor din ua 87E din UP I Piatra Mare şi a constituirii partizii 705471 a rezultat un volum de 178 mc, deşi conform amenajamentului silvic în ua 87E este prevăzut a se extrage un volum de 573 mc prin tăieri de conservare cu un procent de extragere de 100%.

(…) în urma verificării arborilor inventariaţi, şi a parcurgerii întregii suprafeţe s-a constatat că dimensiunile arborilor consemnaţi în carnetul de inventariere nu corespund cu dimensiunile arborilor din teren, şi faptul că pe suprafaţa unităţii amenajistice mai există arbori neinventariaţi, deşi lucrarea de inventariere a prevăzut inventarierea tuturor arborilor din ua 87E.

În urma reinventarierii tuturor arborilor din ua 87E, efectuate de reprezentanţii Ocolului Silvic Bistriţa-Bîrgăului a rezultat un volum de 253 mc, fiind inventariaţi un număr de 619 arbori, deci cu 75 mc mai mult decât volumul cuprins în partida nr. 705471. Mai mult decât atât, au fost inventariaţi un număr de 619 arbori, deci cu 122 mai mulţi decât în actul iniţial”, se arată în raportul din 2014.

 

Au folosit doar actele pentru a vinde de unde nu aveau dreptul

La Dealul Negru, control efectuate în aceeaşi perioadă, iulie –august 2014, inspectorii Gărzii Forestiere au depistat alte nereguli într-o partidă exploatată de SC Abies Forest SRL din Prundu Bîrgăului. Conform celor menţionate în raport Abies Forest SRL avea în exploatare două partide, din care într-una efectua doar servicii de exploatare fără să aibă drept de comercializare a masei lemnoase. Cu toate acestea, firma a vândut lemnul din respectiva partidă, probabil de o calitate superioară, cu aviz de însoţire pe care figura partida pentru care avea drept de exploatare şi comercializare.

„În data de 11.08.2014 ne-am deplasat în teren unde am constatat faptul că până la acea dată nu s-a transportat material lemnos, la faţa locului fiind identificaţi doar un număr de 15 arbori doborâţi şi nefasonaţi.

În urma analizării documentelor puse la dispoziţie de către titularul autorizaţiei de exploatare SC Abies Forest SRL, s-a constatat faptul că din partida nr. 697217 au fost emise un număr de 3 avize de însoţire a materialelor lemnoase, pentru cantitatea de 80,65 mc lemn rotund răşinoase, cantitate care a fost vândură către alt operator economic. (…) s-a constatat faptul că din această partidă nu s-a transportat materiale lemnoase şi faptul că operatorul economic a vândut cu avize de însoţire a materialelor lemnoase pe care la rubrica document de provenienţă era înscrisă partida nr 697217, s-a luat măsura confiscării valorice a cantităţii de 80,65 mc şi sancţionarea contravenţională a operatorului economic cu amendă în valoare de 5.000 lei (…). Din verificările efectuate şi discuţiile purtate cu reprezentanţii Ocolului Silvic Bistriţa-Bîrgăului s-a mai constatat faptul că operatorul economic a transportat şi vândut cantitatea de 80,65 mc lemn rotund răşinoase, din partida 705439 secundare rărituri, cu un volum brut pe picior de 238 mc, (…), pentru care operatorul economic SC Abies Forest SRL efectua doar servicii de exploatări forestiere”, se arată în raport.

La Dealul Negru, în cantonul Şoimul de Jos Blidireasa, inspectorii Gărzii Forestiere au identificat 15 cioate provenind de la arbori tăiaţi ilegal, în volum de peste 8 m.c., prejudiciul fiind calculat la circa 2.300 lei. Parcelele unde s-a efectuat controlul, parţial de data aceasta, fac parte din Sit Natura 2000.

Raportul a fost transmis Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistriţa pentru a demara o anchetă.

 

S-a tăiat de pe o suprafaţă mai mare decât prevedea legea

În luna iulie 2015, a avut loc un alt control al inspectorilor de la Garda Forestieră Cluj, în zonele Piatra Mare şi Valea Măgurii, în cea din urmă fiind controlată o partidă constituită într-o proprietate privată. Cei doi inspectori au ajuns la concluzia că în acte partizile au fost constituite în cadrul tratamentului tăierilor rase de refacere, caz în care legea prevede că astfel de tăieri se pot efectua pe maxim 3 ha. În teren, nici vorbă de aşa ceva, întrucât tăierile au fost executate pe 4,19 ha (Piatra Mare), respectiv pe 4,9 ha (Valea Măgurii).

Drept urmare, responsabilii – Dan Ţacăl, şeful Ocolului Silvic Bistriţa Bârgăului, şi Mihai Pop, responsabilul fondului forestier au primit amenzi de câte 1.000 lei fiecare.

padure bistrita bargaului 2

Cioate nejustificate

Luna octombrie 2015, alt control efectuat de o echipă a Gărzii Forestiere Cluj, de data aceasta fiind vizată o partidă, nr. 1058, la Şoimul de Sus – Dealul Negru. Cantitatea avizată pentru exploatare: 993 mc lemn pe picior din cei 1.068 mc inventariaţi, cumpărător fiind SC Abies Forest SRL din Prundu Bîrgăului.

Ce au constat la finalul controlului inspectorii de la Garda Forestieră? „Existenţa unui număr de 93 de cioate care prezentau la bază cioplaje fără a se distinge însă urmele unui dispozitiv special de marcat de formă circular. La aceste cioate suprafaţa orizontală efectuată cu ocazia secţionării arborilor în vederea doborârii era vizibil mai recentă în comparaţie cu al celorlalte cioate existente în suprafaţă celor două ochiuri şi care prezentau la bază marca dispozitivului special de marcat de formă circulară cu indicativul N 09 16 şi vopsea de culoare verde (cioate provenite din doborârea arborilor care au făcut obiectul partizii 747209). (…) În urma calculului privind contravaloarea pagubei produse fondului forestier, în conformitate cu prevederile OUG 85/2006 cu modificările şi completările ulterioare a rezultat un prejudiciu de 109 mc, cu o valoare a pagubei de 58.734,94 lei”, se menţionează în raport.

Jaf în pădurile Ocolului Silvic Bistriţa Bîrgăului (2)

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prefectul Stelian Dolha nu exclude o candidatură la vârful PNL Bistrița-Năsăud. Fostul lider al partidului cere o primenire a actualului Birou Politic Județean și...

Prefectul liberal al Bistriței-Năsăud, Stelian Dolha a afirmat aseară că nu poate exclude o candidatură la vârful partidului, dar...

ILVA MICĂ: Clipe grele pentru viceprimarul Ilie Mușină

PSD Bistrița-Năsăud este alături de prietenul și colegul nostru Ilie Mușină, viceprimarul comunei Ilva Mică, greu încercat în aceste momente. Am aflat cu imensă...

Cu PMP lângă mine, eram președinte de Consiliu Județean. Vezi cine vorbește despre acest lucru…

Prefectul Stelian Dolha a declarat în cadrul emisiunii INFO POLITIC, joi seara, că, dacă PNL făcea alianță cu PMP, câștiga președinția Consiliului Județean. “Eu cred...

Subprefectul Decsei Atilla, nemulțumit de mizeria de nedescris de pe valea Budacului

Subprefectul Decsei Atilla a continuat vizitele de constatare a acțiunilor de ecologizare din teren alături de echipa mixtă de specialiști pe care a coordonat-o. Situația...

BISTRIȚA: Un copil de 7 ani a căzut de la etajul 3 suferind răni grave. Accidentul a avut loc pe strada Constantin Roman Vivu

Un accident groaznic a avut loc în municipiul Bistrița, pe strada Constantin Roman Vivu. Un copil în vârstă de 7 ani a căzut pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -