Prețul kilowattului a crescut alarmant de la începutul anului, iar efectele se vor propaga în lanț în economie, -astfel că poate ar fi cazul ca autoritățile să intervină ca în cazul RCA, avertizea-ză cel mai mare furnizor local de energie, scrie romanialibera.ro
Situația de pe piața de energie electrică a devenit îngrijorătoare pentru toată lumea, din cauza prețurilor nejustificat de mari, pe care nu și le explică nici operatorii din piață. Deja efectele a ceea ce s-a întâmplat de la începutul anului pe bursa de energie, unde s-a tranzacționat și la valori medii lunare de peste două ori mai mari decât cele din 2016, se reflectă în facturile populației, care de la 1 iulie plătește o electricitate în medie cu 8% mai scumpă la nivelul țării, în timp ce furnizorii ceruseră o majorare de circa 25%.
Scumpirea nu acoperă nici acum costurile înregistrate de Electrica cu achiziția energiei, a declarat Cătălin Stancu, directorul general al companiei Electrica SA.
. În continuare, prețurile se mențin ridicate pe bursa de energie. „Problemele persistă, iar consecințele pe termen lung, dacă situația se menține așa, vor fi semni-ficative. Noi (furnizorii – n.red.) funcționăm ca un acordeon acum, nu transmitem imediat la client. Nimeni nu o duce bine în distribuție și furnizare”, a mai declarat Cătălin Stancu.
Potrivit acestuia, consecințele se vor vedea mai ales la sfârșitul anului și începutul lui 2018, când Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei -(ANRE) trebuie să le recunoască din costuri. Potrivit acestuia, pentru consumatorii eligibili, care își negociază singuri contractele, deja ofertele de preț pentru contractele noi prevăd creșteri de 20-30%, indiferent de furnizor. Scumpirea îi afectează mai ales pe marii consumatori industriali, care au costuri ridicate cu electricitatea.
Soluții de reglare a pieței
În opinia sa, creșterea de preț de pe bursa OPCOM ar trebui să reflecte o majorare a cererii, dar consumul nu a crescut, iar exporturile sunt similare cu cele din 2016. „Nu poți vorbi de un preț corect într-o piață care nu mai e echilibrată. Prețul corect e prețul de piață. Singura întrebare e dacă ce vedem acum e piață funcțională sau nu. Un preț care crește cu 70% arată un dezechilibru. N-a explodat cererea. Rămâne partea de ofertare în joc, iar aici trebuie o analiză serioasă pe fiecare producător”, a completat Cătălin Stancu.
mai multe citeşte pe:romania libera