vineri, mai 29, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Scumpirea apei anunțată de Aquabis este criticată vehement de liderii USR bistrițeni: Cum justifică Aquabis scumpirile care vor urma?

  Must Read

  Persoană confirmată pozitiv în oraşul Beclean. Ce spune primarul Nicolae Moldovan

  Primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan a confirmat aseară un caz de infectare. Moldovan face, în acestr sens,...

  ETAPA A 2-A DE RELAXARE: Vezi ce poţi face de LUNI, 1 IUNIE…

  HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și...

  Lupii au atacat o stână din Runcu Salvei și au ucis mai multe oi și capre

  Atacul a avut loc miercuri spre joi noaptea, haita de lupi reușind să ucidă...

  Scumpiri majore de tarife la apă și canalizare, pentru următorii cinci  ani de zile, este ceea ce îi așteaptă pe locuitorii județului, după  cum au anunțat deja, încă de la finele anului trecut, reprezentanții  Aquabis. Peste 27% va fi majorarea de preț în 2025 la apa furnizată de  operatorul unic județean, și aproape 40% pentru serviciile de  canalizare.

  Cum justifică Aquabis aceste scumpiri care vor urma? Prin necesitatea  „ajustării” prețurilor în vederea realizării ”Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul  Bistrița-Năsăud”.

  Finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.)  2014-2020 – fonduri europene -, proiectul are o valoare a investițiilor de circa 241 de milioane de euro, din care peste 7,6 milioane de euro sunt investiții de care va beneficia direct municipiul, a cărui contribuție la proiect, aprobată de consiliu  local, se ridică la 144.000 de euro.

  Cu un deficit de cofinanțare de peste 191 de milioane de euro, care vor fi acoperiți în proporție de 94% din Fondul de coeziune (85%), Bugetul de stat (13%) și Bugete locale (2%), proiectul mai are și o parte de cofinanțare din partea beneficiarului, în valoare de peste 12 milioane de euro (6%). Să fie aceasta suma pe care Aquabis dorește să o acopere din majorarea de tarife? Răspunsul clar la întrebare nu a fost încă oferit.

  Dincolo de calcule economico-financiare, ceea ce rămâne de văzut este cum va crește calitatea serviciilor oferite populației de către deținătorul monopolului de furnizare a apei și a serviciilor de canalizare din județ.

  Dacă ar fi să luăm în considerare istoricul incidentelor cel puțin neplăcute, dacă nu chiar dezastruoase, pe care Aquabis l-a acumulat an de an, nu putem să avem încredere că viitorul nu va fi la fel.

  Sângeorzenii nici în zi de azi nu pot fi siguri că nu vor fi lăsați fără apă pe nepusă masă, așa cum s-a întâmplat recent, de Crăciun și de Anul Nou. Deși au fost reclamații repetate ale cetățenilor din Năsăud și Beclean, răspunsul monoton al operatorului de apă și canalizare a fost mereu că „nu există probleme cu parametrii 
  calitativi ai apei”.

  Din contră, probleme există. Să nu mai vorbim despre calitatea serviciilor în mediul rural, ori pe zona de câmpie! Recent, au fost anunțate întreruperi ale serviciilor furnizate în mai multe comune (ex: Budacu de Jos), din cauza unor lucrări.

  Atunci? Oare care poate fi confortul suplimentar oferit de serviciile  Aquabis locuitorilor județului Bistrița-Năsăud, având în vedere  scumpirile care vor urma?

  Despre confortul celor care conduc această companie cu poziție de  monopol în județ, în schimb, numai de bine. Căci majorarea tarifelor,  dacă va aduce un supliment incert de calitate la apa furnizată, fără  îndoială va aduce un plus de siguranță la fondul de salarii, încă necunoscut opiniei publice, al conducerii acestei companii. Care, să nu uităm, s-a mai lărgit de un an și jumătate cu încă un post, ocupat  – de cine altcineva? – decât de fratele președintelui Consiliului  Județean Bistrița-Năsăud.

  USR Bistrița

  - Advertisement -

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  - Advertisement -

  Latest News

  Persoană confirmată pozitiv în oraşul Beclean. Ce spune primarul Nicolae Moldovan

  Primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan a confirmat aseară un caz de infectare. Moldovan face, în acestr sens,...

  ETAPA A 2-A DE RELAXARE: Vezi ce poţi face de LUNI, 1 IUNIE…

  HOTĂRÂRE nr. 26 din 28.05.2020 privind propunerea de modificare / completare / relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de...

  Lupii au atacat o stână din Runcu Salvei și au ucis mai multe oi și capre

  Atacul a avut loc miercuri spre joi noaptea, haita de lupi reușind să ucidă mai multe oi și capre. Informația...

  Deputatul Daniel Suciu despre Ion Ștefan: Multă ipocrizie poate încăpea într-un ministru atât de insignifiant.

  Declarația aparține deputatului Daniel Suciu și face referire la ministrul Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale. Suciu susține că...

  Școala Generală nr. 1 a intrat în reabilitare. Reconstrucția școlii este supervizată de doi ingineri constructori tineri – Diana și Valentina

  A început șantierul de la Școala Generală nr. 1 – un proiect de reabilitare și modernizare, în valoare de 3,9 milioane euro, finanțat...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -