Şcoala de vară de la Telciu a ajuns la ediţia a III-a

Must Read

Diana Morar: Am în vedere un proiect de lege complex care va schimba în bine viața celor peste 100 de mii de copii rămași...

Deputatul Diana Morar s-a întâlnit astăzi la Palatul Cotroceni cu Sandra Pralong, consilier de stat la Administrația Prezidențială -...

TAEKWONDO. Medalii de aur pentru sportivii de la CS Gloria și de la CS ILYO, la Cupa Lifestyle

În data de 15 mai 2021 a avut loc la București cea de a șasea ediție a competiției de...

4 comune din județul Bistrița-Năsăud au fost amendate pentru depozite ilegale de deșeuri. Prefectul Dolha cere aplicarea legii indiferent de culoarea politică

În dimineața zilei de 18 mai, prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Atilla Decsei și Lorand Toth au efectuat...

Programată în perioada 12 – 19 august a.c., cea de-a treia ediție a Școlii de Vară Telciu propune, prin grija fondatorului ei – antropologul Valer Simion Cosma, o temă interesantă dedicată formelor de muncă nelibere, precare sau neremunerate pe toată întinderea sistemului global capitalist.

Ediția din acest an va pune problema schimbărilor structurale pe care acestea le-au suferit de-a lungul istoriei și care sunt continuitățile care le caracterizează în prezent. Sclavia, iobăgia, munca de subzistență, claca, indenturajul, munca servilă pentru plata datoriilor și alte forme de muncă nesalarizate au fost considerate forme inferioare, înapoiate, incompatibile cu munca liberă care caracterizează piața capitalistă a muncii din zonele ei centrale, forme condamnate la dispariție în cele din urmă. Ariile colonizate și periferice în care asemenea forme de muncă erau predominante au fost văzute în schimb ca fiind în curs de tranziție la capitalism, dar niciodată complet capitaliste”, anunță Valer Simion Cosma.

La Școala de Vară Telciu 2018 se vor desfășura 12 cursuri și ateliere coordonate de un colectiv de profesori, jurnaliști și artiști din România și străinătate. Cursurile vor fi completate de o serie de activități în comunitate, cum ar fi prezentarea a 4 spectacole de teatru urmate de discuții cu publicul. Și în acest an, cu ajutorul Cinemobilului vor fi proiectate filme documentare, artistice și animații. Manifestările se vor se încheia cu un concert de ținut minte: Elvis Rromano și trupa sa de lăutari & Rroma Rock n roll.

Radu Sârbu

Iată programul:

Duminică, 12 august:

14:00 – Deschiderea ediției, prezentarea activităților și vizitarea șantierului de pictură murală coordonat de Lucia Mărneanu.

16:00 – OVIDIU ȚICHINDELEANU (Chișinău, Moldova) – O Introducere Est-Europeană în Decolonialitate și Revalorizare Regională.

20: 30 – Europa cea Săracă (regia Mirella Pappalardo | Germania | 2017 | 52 min) – proiecție de film documentar asigurată de One World Romania.

Luni, 13 august:

10: 30 – CORNEL BAN (Londra, UK/Copenhaga, Danemarca) – Viitorul Muncii. Cinci Argumente împotriva Venitului Minim Universal.

15:00 – DANIELA GABOR (Bristol, UK) – De ce trebuie Stânga să sape adînc în Capitalismul Financiar?

20:00 – Proiecție de filme pentru copii asigurată de Cinemobilul.

20: 30 – Miracolul de la Cluj (regia David Schwartz, dramaturgia Petro Ionescu, cu Oana Mardare, Lucia Mărneanu, Denisse Moise, Doru Mihai Taloş).

Marți, 14 august:

10:30 – IULIA POPOVICI (București, România)- Economia Precarității Culturale.

15:00 – TANJA OSTOJIĆ (Berlin, Germania) – Femei Dis-Locate (performance artistic) part 1.

20:30 – Noaptea albă a filmului românesc: Marița (regia Cristi Iftimie | cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuțanu | România | 2017 | 100 min), Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu | România | 2016 | 80 min, proiecție asigurată de One World Romania), Morgen (regia Marian Crișan | cu András Hatházi, Elvira Rîmbu | România | 2010 | 100 min) și multe scurt-metraje.

Miercuri, 15 august:

15:00 – TANJA OSTOJIĆ (Berlin, Germania) – Femei Dis-Locate (performance artistic) part 2.

20:00 – Proiecție de film pentru copiii din Romuli urmată de proiecția filmului Marița (regia Cristi Iftimie | cu Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime, Lorena-Andrada Zăbrăuțanu | România | 2017 | 100 min) – în comuna Romuli.

20:30 – Amintiri din Epoca de Școală (regia Radu Apostol, dramaturgia Mihaela Michailov, cu Katia Pascariu și Alexandru Potocean)

Joi, 16 august:

10:30 – MARGARETA MATACHE (Cambridge, Massachusetts, SUA) – Suferința colectivă din trecut și prezent. Pledoarie pentru despăgubiri în cazul romilor.

15:00 – BOGDAN POPA & NICOLAE EMANUEL DOBREI (Cambridge, UK/București, România) – Munca vie și roboții nemuritori: De la contractele indenturate din secolul 17 la munca automată și liberă de azi.

20:00 – Proiecție de filme pentru copii asigurată de Cinemobilul.

20:30 – Țuhaus (regia Claudiu Lorand Maxim, dramaturgia Alexandra Voivozeanu, cu Vlad Bălteanu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban).

Vineri, 17 august:

10:30 – JULIA ROTH (Bielefeld, Germania) –Los Belzares de Augsburgo: Participarea timpurie a Germaniei în însclavizare.

15:00 – MANUELA BOATCĂ (Freiburg, Germania) – Oferte Ieftine: Sclavii si Gospodinele ca Subventii ale Capitalismului Global.

20:30 – Spectacol de teatru comunitar bazat pe poveștile despre muncă ale tinerilor telceni, realizat în cadrul programului de rezidențe „Culese din Telciu” (regia Claudiu Lorand Maxim, dramatizare Alexandra Voivozeanu).

Sâmbătă, 18 august:

10:30 – JUAN FRANCISCO GAMELLA (Granada, Spania) – Culturi ale Reproducerii în Condiții de Precaritate și Marginalitate. Cazul comunității „Gitanos” din Spania și al Romilor Români.

15:00 – CORINA TULBURE (Barcelona, Spania) – Penalizarea Supraviețuirii: Munca Migranților fără documente în Barcelona.

Duminică, 19 august:

14: 00 – Lansare Cărămida.

14:30 – VICTORIA STOICIU & VLAD PETRI (București, România) – Eroii Muncii Capitaliste. Munca în România de azi.

17:00 – Discuții de final.

Program ateliere pentru copiii și tinerii din Telciu și din localitățile învecinate:

2 iulie – 2 august – Cursuri de limba engleză coordonate de Elisabeta Cotuțiu și Ágota Ábrán, (pentru copiii cu vîrsta între 5 și 16 ani)

7 iulie – 19 august – Rezidența „Școală, școală, nu muri!” – teatru educațional rural cu Katia Pascariu și Mihaela Michailov (pentru copiii cu vîrsta între 10 și 16 ani)

6 – 18 august – Atelier de pictură murală coordonat de Lucia Mărneanu (pentru elevii cu vîrsta între 8 și 16 ani)

12 – 18 august – Atelier de desen narativ și animație coordonat de Maria Brudașcă (pentru elevii cu vîrsta între 8 și 16 ani)

12 – 18 august – Atelier de inițiere în arta modelajului în lut coordonat de Vanessa Singenzia (pentru elevii cu vîrsta între 6 și 12 ani)

12 – 18 august – Atelier de percuție și de creat instrumente muzicale din materiale reciclabile coordonat de Ion Bragă și Codruța Cojoc (pentru elevii cu vîrsta între 6 și 12 ani)

13 – 17 august – Atelier de introducere în film documentar coordonat de Vlad Petri (pentru tinerii cu vîrsta între 14 și 24 de ani)

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. Baietii din RONDIOS GARDA si Orban din Ungaria nu vin si ei ?Daca sosesc vin si eu cu un cofraj cu oua.

Comments are closed.

- Advertisement -

Latest News

Diana Morar: Am în vedere un proiect de lege complex care va schimba în bine viața celor peste 100 de mii de copii rămași...

Deputatul Diana Morar s-a întâlnit astăzi la Palatul Cotroceni cu Sandra Pralong, consilier de stat la Administrația Prezidențială -...

TAEKWONDO. Medalii de aur pentru sportivii de la CS Gloria și de la CS ILYO, la Cupa Lifestyle

În data de 15 mai 2021 a avut loc la București cea de a șasea ediție a competiției de Taekwondo WT intitulată Cupa Lifestyle....

4 comune din județul Bistrița-Năsăud au fost amendate pentru depozite ilegale de deșeuri. Prefectul Dolha cere aplicarea legii indiferent de culoarea politică

În dimineața zilei de 18 mai, prefectul Stelian Dolha, alături de subprefecții Atilla Decsei și Lorand Toth au efectuat o vizită la Garda de...

Senatorul liberal Ovidiu Florean reia atacurile la adresa  președintelui Radu Moldovan. Florean susține că în 2022 am putea avea alegeri anticipate la Consiliul Județean,...

După o perioadă de tăcere și fără nici un singur atac la adresa președintelui Consiliului Județean Radu Moldovan, acum senatorul liberal Ovidiu Florean s-a...

Bogdan Ivan ar putea prelua șefia TSD de la nivel național

Deputatul PSD, Bogdan Ivan, ar putea prelua președinția organizației Tineretului Social Democrat din România. Numele lui Bogdan Ivan este vehiculat pentru această funcție, iar...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -