Acasă Politica Politica Locala Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Puterea Cuvântului şi Strălucirea Luminii

Schimbarea la Faţă a Mântuitorului. Puterea Cuvântului şi Strălucirea Luminii

0
A revarsat Domnul pe Tabor in inima ucenicilor Sai un strop de bucurie inaintea unui noian de suferinte. A aprins in sufletele lor o candela a nadejdii inaintea unui val de intuneric. Le-a ingaduit sa guste cereasca lumina, pentru ca in vremea rastignirii sa nu se indoiasca.
Nu te bucura deci, apostole Petre, mai inainte de a suferi si de a ne vesti Evanghelia Mântuirii. De vei rămâne cu Domnul pe Tabor, atunci cine se va mântui, cine va invăta, cine se va răstigni pentru noi? Cine va muri si cine va invia pentru noi? Sau cine in locul tău mai cu îndrăzneala va învăța, va suferi și cu capul in jos se va răstigni? Cine va mărturisi pe Hristos înaintea cezarilor Romei?
Vino iarăși la noi, Iisuse, nu-l asculta pe Petru! Coboara de pe Tabor si vino în casele noastre, în sufletele noastre! Vino aici unde suferim si ne trudim pentru pâine! Vino aici unde ne rastignim de oameni, de diavoli, de patimi! Si daca Petru nu vrea sa coboare, Tu lasa-l pe munte si vino la noi, in inimile noastre!
Invata-ne cum sa ne mantuim, arata-ne cum sa rabdam. Deprinde-ne sa ducem crucea vietii. Invata-ne cum sa ne rastignim. Vino si sufera Tu pentru noi, rastigneste-Te in locul nostru, gusta Tu inainte paharul mortii, arata-ne calea cea noua a mantuirii prin suferinta.
O, cum nu am dori sa ramanem cu Petru pe muntele Tabor! Dar noi purtam trupuri ce se sugruma de boli, de pofte si de patimi. In noi avem inimi aprinse de ura. Acasa ne asteapta copiii cerandu-ne paine…!
O, cum am dori sa ne desfatam cu Petru acolo, pe muntele Tabor! Dar ne vedem impresurati de neguri, de pacate. Deci nu ne parasi, Iisuse, ci vino la noi in valtoare, la marginea muntelui în lume. Aici Te asteptam, cu ceilalti ucenici, cu Toma si Andrei, cu Iacov si Matei, cu Iuda si Vartolomeu, cu Simon si Tadeu. Flamanzi si goi, straini si orfani, copii si batrani, vaduve si saraci, bolnavi si indurerati, cu totii Te dorim, Te asteptam; vino si Te impaca cu noi. Coboara si mai jos, la marginea marii, aici unde se zbate viata in valuri, aici unde se zbat corabii de stanci si atatea pânze se sfâsie, atatea vâsle se rup, atâtea suflete se ineacă de sila cumplita a valurilor. Noi stim ca muntele cu linistea si singuratatea lui Te cheama la rugaciune, dar totusi, priveste cu mila devale, spre mare,la noi. Acolo, in zare, se inalta talazuri, se sfarama maluri cu atata furie… Si aceasta este lumea. Si in valuri corabii se lupta cu marea, cu vantul, cu noaptea. Si acesta este omul.
Deci vino aici, in mijlocul marii, in inima omului, in sanul familiei. Aici unde se amesteca lumina cu intunericul, viata cu moartea, bucuria cu suspinul, pâinea cu țărâna, dreptatea cu minciuna, mierea cu otrava, dragostea cu ura, vinul cu otetul, timpul cu vesnicia. Vino aici, unde suferim noi oamenii, impaca-Te cu noi, schimba fata lumii, potoleste marea, linisteste inimile, uneste intr-un cuget sufletele noastre.
Iisus Hristos S-a coborât din nou la oameni, caci pentru ei venise El in lume. Taina săvârșindu-se, norul s-a ridicat din nou la ceruri, Moise si cu Ilie nu s-au mai vazut, lumina a disparut, iar Iisus a mers jos la poala muntelui, la marginea marii, in zarva multimii, in freamatul lumii, in calea Samariei, pe drumul Iudeii, in clocotul urii, in mainile arhiereilor, pe crucea Golgotei.
Acolo Il așteptau oamenii – unii cu stâlpari de finic, altii cu pietre in maini; acolo Il căutau multimile – unele ca să-L vadă și sa se tămăduiasca, altele ca să-L ispitească, să-L prindă si să-L răstignească. Și Iisus Hristos S-a dat spre moarte, S-a răstignit pentru sufletele noastre.
-Să nu se laude deci Taborul mai mult decât Golgota, nici bucuria împotriva întristării. Ci si Taborul si Golgota împreună să se veseleasca, si bucuria si suferinta prin Hristos să se unească. Golgota, prin crucea durerii, ispășeste pe pământ păcatele oamenilor. Taborul, prin văpaia luminii de veci, răsplătește dincolo virtuțile creștinilor. Căci pe pământ este locul ispitelor, al căderilor, al trudelor și al încercărilor, al răstignirii, al morții și al invierii – iar dincolo este locul odihnei, al slavei si al vieții de veci.
Aceasta însă nu o înțelegea Petru și ca el nu o înțelegem nici noi, oamenii. Dar o fericire neclădită pe temelia suferinței nu durează decât o singură zi. Dornic de o asemenea fericire, omul se grăbește să și-o facă, cu mâinile sale. Își acoperă gropile în cale, își seamană flori în locul spinilor, nivelează mormintele, presară în jur aromate, îmbracă haine ispititoare, își umple masa cu indestulare și ochii și buzele și inima cu tot felul de rele placeri. Și stând în pragul casei, își spune grăbit: sunt fericit. Dar prin colturile casei intră înlăuntru boala, suferința, sărăcia și moartea și îndată palatul fericirii omenești se risipește, ca și turnul Babilonului.
Iisus Hristos ne-a arătat o altă cale de urmat, care duce la fericirea veșnică, dincolo de mormânt. Și aceasta cale este trăirea cu adevărat a unei vieți creștinești, ce se poate dobândi numai printr-o schimbare totală a comportării noastre.
-Și pentru o asemenea schimbare sufletească este nevoie să mergem oare așa de departe, până la Taborul Galileii? O, nu! Este prea greu pentru noi. Dar Mântuitorul a înălțat pretutindeni câte un Tabor duhovnicesc. Acestea sunt sfintele biserici si inimile noastre. Pe aceste două dumnezeiești altare Iisus Hristos întotdeauna se jertfește, Se răstignește, ni Se dăruiește, plin de bunătate, de dragoste, de lumină divină.
Dar Dumnezeu Tatăl ne-a poruncit pe muntele Tabor: “Acesta este Fiul Meu Cel iubit… pe Acesta sa-L ascultati” Matei 17, 5. Așadar, dacă voim să ne asculte Dumnezeu, trebuie să-l ascultăm si noi. Dacă voim să Se schimbe Dumnezeu spre milă, să ne schimbăm și noi spre dragoste si ascultare.Dacă voim să ne audă Iisus Hristos, să-L auzim și noi când ne învată. Puțin aluat toată framântătura o dospește. Puțina silință de tot darul se împărtășește.
-Sa luam deci aminte la cuvintele acestea. Sa alergam la sfanta biserica cat mai avem vreme.Sa ne rugam in ea cu toata credinta si dragostea. Sa ne schimbam haina sufletului prin spovedanie curata, prin sfintele Taine si prin multa, cat mai multa milostenie si dragoste. Si de vom trai asa, vom putea birui toate greutatile vietii, toate ispitele trupului, toate soaptele diavolului. Atunci rugaciunea noastra va fi bine primita, viata linistita, sfarsitul luminos. Si venind la biserica, nu ne vom mai intoarce goi, caci darul se va odihni in coliba inimii noastre si atunci vom putea spune plini de bucurie, impreuna cu Petru: “Doamne, bine este noua ca sa fim aici .Matei 17, 4

Exit mobile version