Scandal politic în Camera Deputaților: Război pe față între PSD și partidele din opoziție.

Must Read

Prefectul Stelian Dolha nu exclude o candidatură la vârful PNL Bistrița-Năsăud. Fostul lider al partidului cere o primenire a actualului Birou Politic Județean și...

Prefectul liberal al Bistriței-Năsăud, Stelian Dolha a afirmat aseară că nu poate exclude o candidatură la vârful partidului, dar...

ILVA MICĂ: Clipe grele pentru viceprimarul Ilie Mușină

PSD Bistrița-Năsăud este alături de prietenul și colegul nostru Ilie Mușină, viceprimarul comunei Ilva Mică, greu încercat în aceste...

Cu PMP lângă mine, eram președinte de Consiliu Județean. Vezi cine vorbește despre acest lucru…

Prefectul Stelian Dolha a declarat în cadrul emisiunii INFO POLITIC, joi seara, că, dacă PNL făcea alianță cu PMP,...


 

 

Scandal politic în Camera Deputaților: Război pe față între PSD și partidele din opoziție.Liderii dreptei au încercat schimbarea conducerea camerei. Deocamdată, lovitura de palat a eșuat! Ce spune Daniel Suciu?

Situaţia tensionată de miercuri dimineaţa din Camera Deputaţilor, pe care nimeni nu o preconiza, a plecat de la dorinţa Opoziţiei de a testa dacă coaliţia PSD-ALDE mai deţine majoritatea în Camera condusă de Liviu Dragnea. Opoziţia are serioase îndoieli că după plecările în cascadă la proaspăt înfiinţatul partid al lui Ponta, Pro România, PSD mai poate susţine că este majoritar în Camera Deputaţilor. Practic, consemnăm o nouă etapă a războiului de uzură dintre PSD-ALDE și partidele din opoziție: PNL, PMP, USR.

Ce s-a întâmplat astăzi?

Opoziţia, de data aceasta unită, coordonată de PNL, a plusat şi a cerut la începutul şedinţei introducerea pe ordinea de zi a unor proiecte de revocare atât a lui Liviu Dragnea, din funcţia de preşedinte, cât şi a lui Florin Iordache, din cea de vicepreşedinte.

 

Iordache, cel care conducea şedinţa, a refuzat să supună la vot propunerile PNL şi a invocat faptul că acestea sunt neregulamentare, pentru că nu se aflau pe ordinea de zi, iar pentru introducerea intempestivă a lor ar fi trebuit un acord în prealabil al liderilor de grupuri.

 

În plus faţă de acest argument, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, desemnat să prezideze şedinţa, în lipsa unui alt vicepreşedinte care s-a prezentat miercuri la DNA, Carmen Mihălcescu – alt motiv de speculaţii – a spus că preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate fi înlocuit decât de grupul care l-a produs.

 

Regulamentul Camerei Deputaţilor le dă dreptate parţial liderilor opoziţiei şi prevede că în situaţia în care un partid pierde majoritatea, revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă – Art. 26. – (1)*

 

Doar atunci când nu se întruneşte condiţia schimbării forţelor de putere în Camera Deputaţilor, revocarea poate fi propusă de grupul care l-a susţinut.

 

Unde a fost prinsă în offside Opoziţia, prin faptul că s-a grăbit cu cererea de revocare, a fost că solicitarea trebuia să intre mai întâi în şedinţa Biroului Permanent, deşi previzibil acolo ar fi căzut.

 

Potrivit art 26 (4) Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent, care verifică, din punct de vedere formal, îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), (2), (3) şi (7), după caz, urmând ca acesta să introducă în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe de plen propunerea de revocare. Dezbaterea asupra propunerii de revocare se va realiza cu respectarea prevederilor art. 227. Dezbaterea se realizează pe baza unui aviz consultativ al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, în legătură cu situaţiile prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b).

 

După refuzul lui Iordache de a supune la vot revocările, au urmat luări de cuvânt timp de aproape două ore şi certuri pe tema regulamentului, iar după o pauză de consultări luată pentru ca liderii să se pună de acord, lucru imposibil având taberele pe care le reprezentau, Opoziţia a profitat de absenţa lui Iordache de câteva minute şi a votat proiectele de revocare ale lui Dragnea şi Iordache.

 

Vicepreşedintele din partea PNL, Marilen Pintea, a preluat conducerea şedinţei de plen şi a supus la vot, şi ulterior a anunţat că votul a fost favorabil revocării lui Dragnea.

 

De aici lucrurile au degenerat, iar Iordache, reîntors în plen, nu a mai vrut să părăsească prezidiul. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a cerut, la reluarea şedinţei Camerei Deputaţilor, un vot de control, ulterior anunţând că nu există cvorum.

„Am constatat că nu e cvorum. Suspendăm şedinţa”, a spus Florin Iordache. Şedinţa a fost închisă aşadar, moment în care opoziţia şi-a proclamat victoria prin votul dat la propunerea vicepreşedintelui Marilen – Gabriel Pirtea (PNL).

Ce spune Daniel Suciu?

Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat, miercuri, că şi-ar fi dorit ca sesiunea de vot final a plenului Camerei Deputaţilor să aibă loc pentru a se dovedi că PSD deţine în continuare majoritatea în Parlament.

„Chiar îmi doream să ajungem la vot final ca să dovedim că această marotă, ‘că aţi pierdut majoritatea’, nu stă în picioare. Dacă au ajuns trei grupuri parlamentare să vină cu microfoanele de acasă, cu boxe, să-şi facă şedinţă paralelă în plen ca să schimbe, total împotriva Constituţiei şi Regulamentului, doi oameni din nişte funcţii, îmi dau seama căt de jos a ajuns, din păcate, dezbaterea parlamentară. Nu neg dreptul oricărui partid de a se manifesta cum crede de cuviinţă. Din păcate, nu pot să intervin atunci când nişte grupuri parlamentare vor să se facă de râs într-un asemenea hal. Au încercat, s-au luptat cu tot ce au putut: legal, ilegal, regulamentar, neregulamentar şi cu situaţii de altă natură, dar nu le-a ieşit. Sunt curios ce urmează. Din câte am înţeles, au declarat foarte voioşi că suntem în situaţia de a nu avea preşedinte la Cameră, de a nu avea vicepreşedinte. Este un fals. Un plen de pomină”, a afirmat miercuri Daniel Suciu, conform agerpres.ro.

 

Deputaţii PMP, USR, PNL i-au solicitat, miercuri, în plen, vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, să-şi dea demisia din funcţie şi să predea conducerea şedinţei, în timp ce Iordache a făcut public documentul prin care Liviu Dragnea i-a delegat atribuţiile de preşedinte al Camerei.

Şedinţa plenului Camerei Deputaţilor a fost închisă miercuri, la câteva minute după ce a fost reluată pentru vot final.

Opoziţia a anunţat că părăseşte sala plenului.

În şedinţa de plen urma să se dea votul final pe proiectele de lege care au fost dezbătute luni, dar acest lucru nu a putut fi posibil pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar.

Până la votul final, discuţiile s-au axat pe cererile de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi vicepreşedintelui Florin Iordache, iniţiate de Opoziţie. Liderii Opoziţiei au insistat pe supunerea la vot, în plenul de miercuri, a cererilor de revocare, în timp ce Puterea a invocat în mod repetat Regulamentul.

Reacția lui Liviu Dragnea: Nu e prima dată când au cerut revocarea. Ei de fapt nici nu au votat. Astăzi am văzut o încercare eşuată de a prelua cu japca o instituţie a statului. Vor să ia cu japca şi Parlamentul şi vor să ia şi România. Asta e stilul lui Iohannis, aşa cum a luat cu japca casele din Sibiu, aşa vreau să ia şi instituţiile care îl deranjează. Nu se întâmplă nimic fără coordonarea lui Klaus Iohannis. De câteva săptămâni bune, o parte dintre liberali şi unii dintre foşti membri ai PSD se tot lăudat că au sprijinul ui Iohannis şi că îi protejează şi încurajează să preia cât mai mulţi oameni de la conducerea Camerei Deputaţilor”, a declarat Liviu Dragnea.

 

 

 

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Prefectul Stelian Dolha nu exclude o candidatură la vârful PNL Bistrița-Năsăud. Fostul lider al partidului cere o primenire a actualului Birou Politic Județean și...

Prefectul liberal al Bistriței-Năsăud, Stelian Dolha a afirmat aseară că nu poate exclude o candidatură la vârful partidului, dar...

ILVA MICĂ: Clipe grele pentru viceprimarul Ilie Mușină

PSD Bistrița-Năsăud este alături de prietenul și colegul nostru Ilie Mușină, viceprimarul comunei Ilva Mică, greu încercat în aceste momente. Am aflat cu imensă...

Cu PMP lângă mine, eram președinte de Consiliu Județean. Vezi cine vorbește despre acest lucru…

Prefectul Stelian Dolha a declarat în cadrul emisiunii INFO POLITIC, joi seara, că, dacă PNL făcea alianță cu PMP, câștiga președinția Consiliului Județean. “Eu cred...

Subprefectul Decsei Atilla, nemulțumit de mizeria de nedescris de pe valea Budacului

Subprefectul Decsei Atilla a continuat vizitele de constatare a acțiunilor de ecologizare din teren alături de echipa mixtă de specialiști pe care a coordonat-o. Situația...

BISTRIȚA: Un copil de 7 ani a căzut de la etajul 3 suferind răni grave. Accidentul a avut loc pe strada Constantin Roman Vivu

Un accident groaznic a avut loc în municipiul Bistrița, pe strada Constantin Roman Vivu. Un copil în vârstă de 7 ani a căzut pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -