miercuri, septembrie 23, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Sărbătoarea Cetății Ciceului a ajuns la o jumătate de Centenar! Primarul Valentin Mureșan și-a lansat o nouă carte de istorie locală: ”Lelești-Documente bisericești”.

  Must Read

  VIDEO- STELIAN DOLHA: Gaz românesc în județul Bistrița-Năsăud!

      https://www.facebook.com/100014707323420/videos/936582186842017/?extid=mhIHA1U2iCJv4sG6

  A fost turnat primul strat de asfalt pe tronsonul Budacu de Sus-Șoimuș-Șieu [DJ 173].

  Radu Moldovan: Continuăm munca, turnând primul strat de asfalt pe tronsonul Budacu de Sus-Șoimuș-Șieu .O lucrare realizată prin fonduri...

  Un număr de 262.862 de alegători sunt așteptați duminică în cele 313 secții de votare care vor fi deschise în județul Bistrița-Năsăud

  Membrii Comisiei Tehnice Județene Bistrița-Năsăud, cu atribuții în coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, s-au reunit într-o ședință...


  Poiana  de sub Cetatea Ciceului a fost, de curând, gazda celei de-a 50-a ediții a unui eveniment de marcă: Serbarea ”Cetății Ciceului”. De la sărbătoare nu au lipsit oficiali din administrația locală sau județeană dar și reprezentanții unor partide politice, cei mai mulți fiind cei ai ALDE, grup condus de președintele Ioan Țintean. De asemenea, pe scenă au urcat și au vorbit sutelor de săteni veniți să petreacă alături de primarul Valentin Mureșan, senatorul Ioan Simionca, deputatul și președintele PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, vicepreședintele CJ BN, Vasile Puica, subprefectul Ciprian Ceclan.

   

  Unul din evenimentele importante ale serbării l-a constituit lansarea unei noi cărți de istorie locală scrisă de primarul Valentin Mureșan și profesorul Corneliu Gaiu: ” Lelești- Documente bisericești”: ” Ați văzut că am organizat un eveniment de amploare, pentru că e vorba de un an special pentru întreg neamul românesc. Tot în această duminică, am sărbătorit alături de săteni,  130 de ani de la construirea bisericii din satul Lelești și a 175 de ani a celei din satul Corabia. Cu această ocazie, am lansat și un volum în care istoria va fi, bineînţeles, la loc de cinste”, ne-a spus Valentin Mureșan.

  Valentin Mureşan îţi poate povesti ore în şir de spre istoria locurilor din jurul Ciceului, Corabiei sau satului Leleşti, mai ales că a mai scris  o carte “Dor de acasă. Ciceu-Mihăieşti. Studiu Monografic”, apărută la Editura “Accent” în urmă cu şapte ani.

  Ce a reușit până acum administrația Valentin Mureșan?

  Finanţarea pentru modernizarea tronsonului II (1,5 kilometri) al drumului către Cetatea Ciceului, investiţie de 1,2 milioane de lei, susţinută în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Tot prin PNDL, alţi circa 6,7 milioane de lei  pentru sistemul de canalizare, pe un tronson ce însumează 9 kilometri de reţea, și pentru construirea unei staţii de epurare în localitate.

  Prin PNDR:  1 milion de euro în vederea asfaltării drumurilor de interes local (peste 6 kilometri). Prin fondurile europene asigurate de Grupul de Acţiune Locală „Ţinutul Haiducilor”, mai precis cu 100.000 de euro, va fi introdus internetul de bandă largă. De asemenea, de la bugetul local, 100 de mii de lei vor merge la acoperirea unor lucrări de reparații la Școala Gimnazială, alți 90 de mii de lei pentru extinderea reţelei electrice către Cetatea Ciceului (90.000 de lei), eficientizarea iluminatului public de-a lungul DN 17 (90.000 de lei). Alți 200 de mii de lei au fost direcționați către modernizarea curții primăriei, fapt care este vizibil pentru toți cei care au treabă la primarul Valentin Mureșan. Nu în ultimul rând, trebuie să amintim aici de acțiunea de cadastrare a comunei și, care va fi finalizată în 2020.

   

  Pentru sărbătoarea din anul Centenarului, primarul Valentin Mureşan, alături de Consiliul Local, a invitat în poiana de sub cetate foarte mulţi artişti populari. Un recital de excepție au susținut cantautorii Florin Săsărman și Vali Șerban, cântecele lor amintind de vremurile de aur ale ”Cenaclului Flacăra”.

   

  O istorie romanţată şi puţin fantastică

   

  Cetatea Ciceului, situată în comuna Ciceu Mihăieşti, este atestată documentar în 1304. Cetatea este donată în 1475 de către Regele Ungariei Matei Corvin domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare, în urma acordului de pace dintre cei doi. Acesta transformă cetatea într-una dintre cele mai puternice şi bine fortificate din Transilvania. În 1538, în Cetatea Ciceului se refugiază domnitorul Petru Rareş, după îndepărtarea sa de pe tronul Moldovei de către turci. Domnitorul Moldovei, Petru Rareş nu scapă nici în Bistriţa-Năsăud de duşmani, voievodul Ioan Zapolya cucerind cetatea în 1540. Revenind pe tronul Moldovei, Petru Rareş intenţionează să recupereze cetatea, însă, Dieta Transivană, preventiv, decide demolarea acesteia în 1544. Încărcătura istorică a cetăţii este completată cu succes de poveştile şi legendele ce circulă prin părţile locului. Una dintre ele spune că soţia domnitorului Petru Rareş a ajuns la cetate înaintea acestuia şi a ascuns comorile şi bogăţiile familiei într-una din peşterile din apropiere. Peştera în cauză permite accesul muritorilor doar în ziua de Sânziene sau de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din 24 iunie. Nimeni însă nu a cutezat să pornească în căutarea comorilor domnitorului, umblând vorba că cel care intră în peşteră nu se mai întoarce. În zonă există 7 peşteri, însă nu se ştie exact în care dintre ele ar fi ascuns soţia lui Petru Rareş comorile.

  Scurt istoric

  Se cunosc puține despre istoria Cetății Ciceului până în prima jumătate a secolului al XV-lea când aceasta iese din proprietatea familiei nobilare Losonczi. Fusese stăpânită de verii Ladislau Senior, fiul lui Ștefan Dezsőfi, Ladislau Junior și Sigismund, fiii lui Dionisie Dezsőfi de Losoncz până la 1 Octombrie 1467 când, în urma unui complot eșuat, le-au fost confiscate de către Dieta de la Turda două treimi din bunuri (inclusiv cetatea și domeniul aferent). Indiviziunea unora dintre aceste bunuri, precum și nevinovăția unui alt văr, Ioan, fiul lui Ioan, lăsat în drepturi, a dus ulterior la procese de revendicare a castelăniei. A beneficiat într-o primă fază de această confiscare Ioan, fiul lui Emeric Szerdahelyi din comitatul Somogy (în Ungaria de astăzi). Acesta a intrat în posesia cetății și a domeniului care întrunea la acea dată 36 de sate și un târg. În 1473 aflăm însă că Ciceul era domeniu regal fără să știm precis ce s-a întâmplat cu fostul stăpân. Știm totuși că la începutul domniei regelui Vladislav al II-lea, Mihail, fratele lui Ioan, a fost despăgubit cu domenii în nordul Ungariei.
  Intervalul de timp probabil în care Ștefan cel Mare a luat în stăpânire Ciceul și Cetatea de Baltă este 1486-1490 deși nu trebuie exclusă posibilitatea unei date anterioare, chiar din 1474[3]. Ambele domenii au făcut obiectul unei danii de la regele ungar Matia Corvinul către domnitor și constituiau posesiuni feudale ale acestuia din urmă și nicidecum o extensie a teritoriului Moldovei. A. Rusu contestă tradiția istoriografică conform căreia scopul daniei era compensarea pierderii de către Ștefan a Chiliei și Cetății albe. Este mult mai pertinentă destinația de refugiu, de loc de azil, în cazul unei pierderi a tronului. O asemenea practică este de altfel bine atestată între Regatul Ungar și principii vecini și în plus Ciceul și Cetatea de Baltă erau departe de a compensa, atât financiar cât și strategic ieșirea la Marea Neagră

  Venirea la tron a lui Vladislav al II-lea în 1490 i-a atras lui Ștefan probleme juridice cu privire la Ciceu. Acesta ceruse după obicei reconfirmarea stăpânirii. Urmași ai familiei Losonczi, însă au încercat să recâștige în 1491 castelănia înaintând inclusiv o împotrivire la punerea în stăpânire poruncită de cancelarie. În cele din urmă, la 1500, în urma unui proces, voievodul Moldovei a fost nevoit sa plătească ramurii feminine a familiei Losonczi câteva sute de florini drept despăgubire, un nou act de donatie regească fiind întocmit la 1503 pentru a atesta închiderea disputei legale [3].
  Castelan (pârcălab) al cetății era la 1498 un oarecare Bernaldinus, posibil unul și același cu Bernard Vernes, menționat și acesta ca și familiar și castelan al lui Ștefan cel Mare. La 1500 știm că era castelan Petru care intermediază la această dată cumpărarea de către Ștefan și moștenitorul său ales Bogdan cel Orb a 5 sate de la nobilii din familia Bánffy.
  Extinderea relativ importantă a domeniului înspre Lăpuș are loc în timpul lui Bogdan cel Orb și nu trece fără noi procese din partea altor familii nobiliare care considerau că au drepturi reziduale de moștenire asupra pământurilor respective. Dincolo, însă de evoluția frontierelor și al numărului de sate, greu de urmărit astăzi din lipsa unor documente vitale și subiect de dezbatere între istorici, aceste cumpărari în Transilvania ale principilor moldoveni atrag atenția asupra unui aspect important. Legal aceștia nu ar fi avut dreptul de a-și extinde domeniul dacă nu ar fi fost considerați împământeniți, deci nobili ai regatului cu toate drepturile și obligațiile acestui statut. Un alt detaliu important în legătură cu posesiunile transilvănene este transmiterea acestora. În mod normal numai achizițiile urmau calea moștenirii nu și donațiile care aveau caracter viager. După A. Rusu trebuie deci luată în calcul posibilitatea dobândirii în timp de către moldoveni a unor privilegii suplimentare.
  Cert este ca stăpânirea cetății și a domeniilor se perpetuează de la Ștefan cel Mare la fiii săi până la Petru Rareș. Și pentru prima oară Ciceul își îndeplinește efectiv în 1538 rolul de refugiu. Trădat de boieri, cu Moldova ocupată de Soliman Magnificul, Petru se adăpostește cu familia la Ciceu. Urmează cunoscutele eforturi diplomatice pe lângă Poartă pentru redobândirea tronului și în 1541 familia domnească părăsește Ciceul. Pentru cetate sfârșitul era aproape. Devenită un risc pentru Ardeal în condițiile reorientării politicii moldovene, aceasta este demantelată din ordinul lui Gheorghe Martinuzzi în 1544.
  Petru Rareș reușește ulterior să reintre în stăpânirea domeniului, iar unii dintre succesori săi la tron îl revendică fără succes. Alexandru Lăpușneanu este ultimul domn moldovean care mai reușește să stăpânească, în parte prin forța armelor, posesiunile ardelene.

  Comuna Ciceu-Mihăieşti: suprafaţa este de 3.496 hectare, dintre care intravilan 227,95 ha, extravilan 3.268,05 ha. Populaţia numără 1.282 de persoane, numărul gospodăriilor este de 656, există o grădiniţă şi trei şcoli. În ce priveşte aşezarea geografică, localitatea se află în partea de sud-vest a judeţului Bistriţa-Năsăud, la o distanţă de 55 km de municipiul Bistriţa, activităţile specifice zonei fiind agricultura şi creşterea animalelor, iar obiectivele turistice importante: Cetatea Ciceului, muzeul din Ciceu-Mihăieşti, turnurile romane de observare din Limesul de Nord, cetatea dacică de la poalele Cetăţii Ciceului şi Peştera Cetăţii Ciceului.

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  VIDEO- STELIAN DOLHA: Gaz românesc în județul Bistrița-Năsăud!

      https://www.facebook.com/100014707323420/videos/936582186842017/?extid=mhIHA1U2iCJv4sG6

  A fost turnat primul strat de asfalt pe tronsonul Budacu de Sus-Șoimuș-Șieu [DJ 173].

  Radu Moldovan: Continuăm munca, turnând primul strat de asfalt pe tronsonul Budacu de Sus-Șoimuș-Șieu .O lucrare realizată prin fonduri europene, cu o garanție de...

  Un număr de 262.862 de alegători sunt așteptați duminică în cele 313 secții de votare care vor fi deschise în județul Bistrița-Năsăud

  Membrii Comisiei Tehnice Județene Bistrița-Năsăud, cu atribuții în coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, s-au reunit într-o ședință de lucru desfășurată la Instituția...

  Dep. Cristina Iurișniți: Doar opt dintre consilierii județeni au rapoarte de activitate anuală depuse

  La finalul celor patru ani de mandat, 36 de nume se regăsesc pe lista de reprezentanți ai locuitorilor în forul deliberativ al județului, Consiliul...

  14 cazuri de infecție în Bistrița-Năsăud. Au apărut încă doi elevi pozitivi. Am ajuns la decesul cu numărul 100.

  Situația epidemiologică în Bistrița-Năsăud s-a schimbat din nou, astăzi fiind raportate 14 cazuri de  infectare  în...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -