vineri, iunie 5, 2020
2.8 C
Bistrița
More

  Sângeroase confruntări de stradă în Iran, devenit scenă a unor revolte populare

  Must Read

  Corina Țifrea, directorul Grădiniței nr. 2 s-a stins din viață. Ea a activat politic în PUNR, PRM și PNL

  Educatorul Corina Livia Țifrea, fostă Someșan, directorul Grădiniței nr.2 din Bistrița a trecut la cele...

  Scandal la IPJ BN între doi ofițeri de la SERVICIUL RUTIER

  Încă un scandal mocnește în interioriul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, fiind implicați...

  În după-amiaza zilei de 28 decembrie, in Mashhad, cel de-al doilea oraș ca mărime din tara și capitala provinciei Khorasan din Estul Iranului, peste 10.000 de persoane au ieșit pe străzi pentru a protesta față de prețurile ridicate ale bunurilor de consum, cum ar fi produsele lactate și altele. După intervenția gardei revolutionare și a fortelor militare si confruntari violente cu protestatari, mai multe orașe din provincia Khorasan au ieșit, de asemenea, pe stradă și cu sosirea noptii, populatia din Mashhad și din alte orașe din jur au inceput sa striga slogan-uri impotriva regimului clerical dictatorial al Iranului. Știrile au semnalat arestarea unui număr mare de demonstranți, se arată în comunicate trimise exclusiv FLUX 24 de  Consiliul Național de Rezistență al Iranului.

  Cel puţin 9 oameni au murit în noaptea de luni spre marţi în mai multe oraşe din provincia iraniană Ispahan, unde a izbucnit cu mişcarea de contestatare a regimului, potrivit BBC.

  Sunt cele mai ample proteste de stradă din ultimii ani.

  Republica Islamică se confruntă cu dificultăţi economice.

  Un copil a fost ucis şi tatăl său a fost rănit de focuri de armă ale manifestanţilor în Khomeinyshahr, pe când cei doi treceau pe lângă o adunare. De asemenea, o tânără din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului, a fost ucisă.

  Bilanţul provizoriu al manifestaţiilor, începute joi la Machhad, cel de-al doilea oraş ca mărime al Iranului, a ajuns la 21 de decese.

  În dimineața zilei de 29 decembrie, oamenii din diferite orașe susțin protestatarii din Mashhad pe stradă, iar motto-ul lor este de a nega regimul mullahilor și de ai invita pe alți compatrioți să se alăture revoltei.
  Până astăzi, data de 1 Ianuarie 2018, protestele din capitala Teheranului și cele 23 de mari orașe din Iran continuă în fiecare zi. Până în prezent, 12 persoane se numara printre martiri și sute au fost răniți și arestați. Unii protestatari și familiile celor detinuti se adună în Teheran în fiecare zi în fața închisorii Evin și solicită eliberarea prizonierilor politici. Regimul a încetinit Internetul și a tăiat acccesul populatiei la aplicatiile Instagram și Telegram, astfel încât oamenii să nu se poată informa si aduna in zilele urmatoare, dar cu toate acestea, oamenii depasesc limitarile filtering-ului, folosind programe care sunt menite pentru  întreruperea filtrelor.

  Guvernele Statelor Unite, Canada, Germania și Marea Britanie au sprijinit demonstrațiile poporului iranian și au cerut regimului iranian să respecte drepturile poporului iranian și să permita demonstrațiile lor pașnice.
  Consiliul Național de Rezistență al Iranului a condus revolta și, într-o legătură pe care v-am trimis-o, regimul a anunțat clar că PMOI și Maryam Rajavi conduc aceasta revolta.
  Această revoltă este diferită de celelalte revolte ale poporului iranian în ultimii 39 de ani. În această revoltă, conducerea aparține opoziției reale, care dorește să răstoarne regimul dictatorial al mullahilor și se străduiește să înființeze o republică democratică în Iran.

  Revolta din 2009, cunoscuta sub numele de Mișcarea Verde a fost orchestrata de Mir Hossein Moussavi care a avut rolul de prim-ministru al regimului in primii 8 ani ai revoluției. Mousavi a protestat împotriva fraudarea alegerilor, dar nu sa opus regimului nicidecum. Cu toate acestea, poporul Iranian, în 2009, s-au folosit de ruptura creata in sistem și au mers pe străzi și au cerut în mod public ca regimul să fie răsturnat.

  Un număr de slogane strigate de protestatari în Teheran și alte orașe.

  Moarte dictatorului
  Khamenei este criminal
  Nu vă fie teamă, toți suntem împreună

  Pâine, munca, liberate
  Popor Iranian, Alăturați-ne
  Iranienii mor, dar nu tolerez ticalosie
  Compatrioti, Unire, Unire

  - Advertisement -
  - Advertisement -

  Latest News

  Corina Țifrea, directorul Grădiniței nr. 2 s-a stins din viață. Ea a activat politic în PUNR, PRM și PNL

  Educatorul Corina Livia Țifrea, fostă Someșan, directorul Grădiniței nr.2 din Bistrița a trecut la cele veșnice. „Drum lin, doamna educatoare”, sunt gânduri...

  Scandal la IPJ BN între doi ofițeri de la SERVICIUL RUTIER

  Încă un scandal mocnește în interioriul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, fiind implicați doi ofițeri care, în loc...

  Astăzi se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon- Prin acest tratat internaţional s-a recunoscut ceea ce românii din...

  CONTEXT: Astăzi, 4 iunie 2020  se  împlinesc  100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care a consfinţit...

  13 cazuri noi de persoane infectate în județul Bistrița-Năsăud – 2 provin din primăria Bistrița și 3 la secția de ortopedie a SJU ....

  Numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov 2 din județul Bistrița-Năsăud a crescut simțitor în ultimele 24 de ore, fiind vorba...
  - Advertisement -

  More Articles Like This

  - Advertisement -