Acasă Politica Romii bistrițeni au celebrat și ei cei 100 de ani împliniți de...

Romii bistrițeni au celebrat și ei cei 100 de ani împliniți de la Adunarea Generală a Romilor de la Ibașfalău

0

Comuna Dumbrăveni, fostă Ibașfalău, din județul Sibiu,  a fost locul  unde romii veniți din întreaga Transilvanie au celebrat cei 100 de ani împliniți de la Adunarea Generală a Romilor.

Sucursala Bistrița-Năsăud a Partidei Romilor Pro Europa a fost reprezentată de peste 80 de persoane. Nu au lipsit liderii din cele 15 mari comunități de romi din Bistrița-Năsăud, dar nici președintele Emil Neia Lăcătuș.

Odată cu acest eveniment, se dorește crearea unui spațiul în care, romii să dezbată importanța acestui moment istoric dar și despre ce îi unește și ce îi dezbină, azi, pe cei ce vorbesc în numele romilor. Întâlnirea este organizată în incinta Castelului Apafy, acolo unde acum 100  ani s-a înființat Adunarea Generală a Romilor din România. Tot sâmbătă, 22 iunie, va fi celebrată alături de comunitatea locală, dezvelirea unui monument comemorativ .

Important de știut:

În urmă cu 100 de ani, la Ibașfalău, acum Dumbrăveni, era citită o declarație care a primit numele de Supplex Libellus Zinganorum” (Memoriul Adunării Naționale a Țiganilor- Rromilor)

Printre punctele declarației de acum 100  ani se aflau și următoarele două doleanțe:

 

…„Subsemnaţii, reprezentanţi ai Ţiganilor români transilvăneni ca urmaşii înaintaşilor noştrii cari de veacuri au locuit pe pământul Ardealului şi laolaltă cu celelalte popoare şi îndeosebit cu naţiunea Română au adus toate jertfele recevute pentru susţinerea şi înaintarea

Exit mobile version