Acasă EVENIMENT Romanul ”Ion” a lui Liviu Rebreanu a rămas fără inimă: SAVETA LAZĂR,...

Romanul ”Ion” a lui Liviu Rebreanu a rămas fără inimă: SAVETA LAZĂR, fiica lui Ion şi Ana a trecut la cele veșnice

0

SAVETA LAZĂR, fiica lui Ion şi Ana, personajele principale din romanul ”Ion” a lui Liviu Rebreanu  a trecut la cele veșnice.  Mama jurnalistului Ioan Lazăr, Saveta Lazăr s-a născut pe data de 12 aprilie 1924 și a avut trei copiii. În urmă cu doi ani, Saveta Lazăr i-a vorbit lui Ioan Lazăr despre părinții ei: ” Saveta Lazăr îşi aminteşte, cu drag, de valoroşii, frumoşii, harnicii şi cuminţii ei părinţi – Ion Boldijeri, personajul „Ion”, şi Rodovica Boldijeri – personajul „Ana” din romanul „Ion” al marelui scriitor Liviu Rebreanu – şi ne povesteşte, cu lux de amănunte, adevărul din perioada descrisă de romancier în roman”, scria Ioan Lazăr.

” Este o fiinţă răzbătătoare în viaţă, profund credincioasă ortodoxă, închinătoare şi slăvitoare de Bunul Dumnezeu, a cântat în corul bisericii din localitatea natală, a făcut parte din diferite organizaţii obşteşti şi cooperatiste, fiind apreciată pentru munca, hărnicia şi dăruirea sa pentru ajutorarea semenilor.  Soarta grea a făcut ca ea să rămână văduvă, de tânără, cu trei copii minori, pe care i-a crescut şi educat cu mari sacrificii, îndeplinind rolul şi ţinând locul şi de tată, prin coordonarea tuturor activităţilor. Este o româncă cu suflet mare, a cunoscut ororile celui de-al Doilea Război Mondial, suportând şi corecţii fizice din partea ocupaţiei maghiaro-hortiste, dar a învins, cu brio, toate vicisitudinile vieţii. Au fost şase copii la părinţi, din care patru sunt decedaţi: Nicolae, George, Maria şi Macedon, mort pe front, iar în viaţă îi trăieşte scumpa ei soră Xenia Pop din cartierul Liviu Rebreanu”, scria Ioan Lazăr.

De astăzi însă, romanul ”Ion” a celui mare romancier roman a rămas să fie doar citit, citit și înțeles de noile generații, rămânând doar o frescă a sfâșitului de secol XIX a Transilvaniei defunctului Imperiu Austro-Ungar, asta, in absentia celei care a cunoscut îndeaproape prototipurile lui Ion și Ana.

IOAN LAZĂR: ” Ai plecat în lumea nemuririi, în lumea celor drepți, mamă scumpă și deosebită iubitoare de familie, răzbătătoare și cu mare suflet nobil, SAVETA LAZĂR, fiica lui Ion și Ana, din romanul ,,Ion”de Liviu Rebreanu,din orașul Năsăud,cart. Liviu Rebreanu !  ,Printre stele cu sufletul tău blând, Călătorind spre lumea nemuririi, Vom plânge, dar rugând pe Domnul Blând,

Odihnă veșnică să ai în Raiul Sfânt !”

Ceremonia înmormântării, sâmbătă, 3 octombrie, 2020 !

 

Exit mobile version