România, mafia deşeurilor şi legăturile cu firmele de salubritate . Episodul 1: Cine sunt Iridex, Grădinariu şi care este relaţia cu Vitalia Servicii pentru Mediu

Must Read

Agent de poliție din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud reținut pentru luare de mită

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa – Năsăud, împreună cu polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție...

Ioan Turc: ” În curând începe declanșarea alegerilor în PNL.  Totul depinde de situația sanitară, dar toți așteaptă aceste alegeri”. Faptul este confirmat și...

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, primarul Bistriței Ioan Turc a vorbit în cadrul unei conferințe de presă și de declanșarea alegerilor...

Ioan Deneș: Intrarea parlamentarilor PSD în grevă parlamentară va fi decisă în ședința de mâine a Comitetul Politic Naţional

Senatorul Ioan Deneș a confirmat în cadrul săptămânalei conferințe de presă de la sediul PSD BN că, parlamentarii acestei...

CAPITOLUL 1

 Compania care gestionează sistemul integrat de management al deșeurilor în cel mai industrializat județ al țării este Vitalia Servicii Pentru Mediu SRL, administrată de un fost secretar de stat în guvernul Năstase și parteneră de afaceri a firmei Glar Construct. Ambele societăți au conexiuni cu Sebastian Ghiță, între  ele existând plăți și încasări reciproce pe toată durata anului trecut.

 

 

Prin ECO Sud, mafia italiană strânge gunoiul din Craiova

 

În Giurgiu, Teleorman şi Dolj, o felie importantă din colectarea deşeurilor şi administrare a gropilor de gunoi este deţinută de ECO Sud, controlată de Sergio Pileri, cetăţean italian apropiat de Cosa Nostra. Într-o anchetă de presă din 2005, se arăta că Sergio Pileri spală bani, în România, pentru mafia italiană. În prezent, ECO Sud are o relaţie extrem de bună cu Primăria Craiova, condusă de Olguţa Vasilescu şi Consiliul Judeţean Dolj  împreună cu care a semnat un protocol pentru implementarea masterplanului de deşeuri în judeţ.  Octavian Morariu, fostul şef al COR, deţine Vitalia Servicii Pentru Mediu care administrează sistemul integrat de management al deşeurilor din Prahova. Vitalia se bucură de susţinerea preşedintelui CJ, Mircea Cosma, şi de cea a deputatului Sebastian Ghiţă.

 

 

Monopulul și înverșunarea de a obține cu orice preț toate contractele de atribuire a licitațiilor publice indică fără dubii acțiuni de tip mafiot.

O investigație despre corupția la vârf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro, imixtiuni politico-administrative și de justiţie în cea mai mare afacere cu gunoaie din România. Spațiul Carpato-Danubiano-Pontic a fost împărțit de câteva personaje feroce care fac nederanjate afaceri cu statul.

Povestea din spatele mega afacerii cu gunoaie este demnă de un film cu mafioți. Contractele dubiose din afacerile cu administrațiile publice doar DNA-ul le poate stopa, dacă va dori acest lucru.

 

EVZ dezvăluie public ceea ce se vorbește pe la colțuri încă de acum mulți ani, faptul că în România se fură bani publici și se spală bani de către mafia gunoaielor. Cum au ajuns niște indivizi dubioși să fure bani de la stat, prin intermediul firmelor patronate?

Evident, cu ajutorul unor politicieni români și al unor indivizi din justiție, afirmă cei care încearcă de ani de zile să facă afaceri curate in Romania. O nouă deschidere pentru procurorii anticorupție.

„Aproape jumătate din sutele de milioane de euro aferente sistemului de management al deşeurilor din România sunt aspirate de două firme: “Grupul „Iridex” şi “Gradinariu’, două firme care controlează administrații publice și justiție”, dezvăluie pentru Evenimentul Zilei, Marius Croitoru, reprezentantul firmei SC European Waste Technology, furnizor pe piaţa mondială de containere şi utilaje de ultimă generaţie.

Deșeurile aduc anual profituri uriașe firmelor care au norocul să ”prindă” contracte de strângere, procesare și reciclare. Se vorbește chiar despre faptul că mafia gunoaielor ar fi cumpărat parlamentari cu 20.000 de euro bucata

 

 

 

Povestea reală pe care o vom detalia  începe cu o licitație aparent normală și legală, la BISTRIȚA. „Iridex” şi “Gradinariu’, două firme aparent cinsite, și-au desfășurat liniștite afacerile cu statul, până când la licitație a apărut acest Marius Croitoru.

 

 

 

 

În urmă cu nouă ani,adică în 2007,  2007 are loc  o “fuziune prin absorție” a Iridex Group cu firma Vitalie Servicii pentru Mediu – Tratarea Deșeurilor SRL. Numai că asta nu s-a întâmplat niciodată. O confirmă Registrul Comerțului și Valentin Fedorov, managerul Iridex Group: “Nu, domne, fiți serios, așa ceva n-a existat. N-avem nicio treabă cu ei.” Într-adevăr, societăție Iridex și Vitalia nu s-au contopit niciodată, ci este vorba exclusiv despre preluarea operațiunilor Iridex din Prahova, de către Vitalia. Abordarea asta inhibă însă discuția cu domnul Fedorov care-și aduce aminte că nu vorbește la telefon “cu oameni necunoscuți”.

 

Cel care clarifică situația e Mircea Cosma, abia în 2012, cu o adresă oficială în care solicită mărirea tarifelor plătite de populație către Vitalia:  “Rampa ecologică de la Boldeşti-Scăieni a fost realizată cu resurse proprii de Iridex Group Import Export în baza Protocolului din data de 14 noiembrie 2000 încheiat între această firmă şi Consiliul Judeţean Prahova, Primăria Municipiului Ploieşti şi Primăria oraşului Boldeşti-Scăieni. De asemenea, conform aceluiaşi Protocol, Iridex Group Export Import s-a obligat să exploateze respectivul obiectiv pe toată perioada de funcţionare a acestuia. Menționăm că prevederile protocolului au fost modificate şi completate cu două acte adiţionale potrivit cărora SC Vitalia Servcii pentru Mediu – Tratarea Deșeurilor SRL a preluat toate drepturile şi obligaţiile SC Iridex Group Export Import SRL”.

Și astfel, Corneliu Pascu a dispărut din ecuație. Dar cine a intrat în locul lui? Firma Vitalia Servicii pentru Mediu duce tot la deputatul Sebastian Ghiță. Și nu numai.

 

SECRETUL DIN LUXEMBOURG

Rampa ecologică de la Boldești-Scăeni a fost deschisă în august 2001, pe o suprafață totală de 13,8 hectare si cu o capacitate de depozitare de peste 2,5 milioane de metri cubi. Actualul proprietar, Vitalia Servicii pentru Mediu, se lăuda în 2011 cu o extindere de încă 250.000 de metri cubi a spațiului de depozitare, suprafata noii alveole fiind de 1,5 hectare.

Tot ziarul Prahova, editat de familia Ghiță, consemna realizările Vitalia, citându-l, în acest sens, pe Octavian Morariu, managerul firmei. În plus, compania a făcut un pui în orașul Băicoi, unde administrează, tot din 2011, o altă rampă ecologică, prin subsidiara Vitalia Salubritate Prahova. Această afacere a beneficiat de consultanța firmei KVB Economics din București, fondată de PDL-iștii Silvian Ionescu și Sulfina Barbu. În acel moment, cei doi erau ieșiți din KVB și ocupau funcțiile de comisar-șef al Gărzii de Mediu și, respectiv, ministrul Mediului.

 

 

 

Fost rugbist de performanță, Octavian Morariu, managerul Vitalia, este acum preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) și preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby (FIRA-AER). Banii îi vin însă din afacerile cu deșeuri, iar apetența pentru domeniu se trage din trecutul său de angajat al multinaționalei franceze Veolia Group– cel mai puternic brand european pe piața serviciilor comunitare. La sfârșitul anilor 80, în plin comunism, Octavian Morariu a emigrat în Franța unde și-a început cariera lucrând pentru concernul Vinci și reprezentanțele sale din Europa Centrală și de Est, apoi pentru Veolia. În 2003, Morariu a fost numit șeful Agenției Naționale de Sport – funcție cu rang de secretar de stat în guvernul Năstase.

 

 

În prezent, compania care gestionează sistemul integrat de management al deșeurilor în cel mai industrializat județ al țării este Vitalia Servicii Pentru Mediu SRL, administrată de un fost secretar de stat în guvernul Năstase și parteneră de afaceri a firmei Glar Construct. Ambele societăți au conexiuni cu Sebastian Ghiță, între  ele existând plăți și încasări reciproce pe toată durata anului trecut.

Lucrurile, însă, n-au stat mereu la fel.

 

GENEZA UNEI AFACERI DE PARTID Parteneriatul public-privat al deșeurilor prahovene s-a născut în noiembrie 2000, printr-un protocol parafat între instituția lui Cosma, primăriile Ploiești și Boldești-Scăeni, pe de-o parte, și societatea Iridex Grup Import Export, de cealaltă parte. Denumit pompos „sistem de management integrat”, în esență, proiectul stabilește fluxurile deșeurilor în cel mai industrializat județ al țării.

Înființat imediat după Revoluție, Iridex Group e proprietatea milionarului Corneliu Pascu, 73 – un fost senator al Partidului Conservator, ales pe liste comune cu PSD în legislaturile 2000-2004 și 2004-2008.

 

În trecut, Pascu a condus Antrepriza Română, o întreprindere comunistă de lucrări utilitare ce opera cu spor în Orientul Mijlociu, îndeobște în țările pe care Ceaușescu le cultiva diplomatic. Încă de atunci, Corneliu Pascu a devenit un apropiat al faimosului mogul media, Dan Voiculescu, care, în era comerțului socialist, se ocupa cu exportul de ciment. În tranziție, prietenia lor a continuat pe două fronturi, politic și antreprenorial, iar urmele ei se văd și acum în sediul firmelor de presă al lui Voiculescu, Intact Publishing (Jurnalul Național / Income Magazin) și Intact Images, găzduite în clădirea Iridex de pe șoseaua București-Ploiești. În același bloc de birouri s-au mai perindat publicațiile Intact, Gazeta Sporturilor și Săptămâna Financiară, dar și primăria sectorului 1 care a avut nevoie de un sediu provizoriu. Și care, altminteri, e un client vechi al Iridex Group, încă din 2006, când edilul Andrei Chiliman a inaugurat incineratorul zonal de neutralizare a deşeurilor periculoase medicale provenite din sistemul sanitar. Mai exact, din spitalele bucureștene unde firma Servicii Salubritate București (SSB), o piesă importantă a grupului Iridex, are contract de colectat mizerie.

De-a lungul anilor, Iridex Group a beneficiat de zeci de milioane de euro din bani publici, în urma biznisurilor cu Senatul României, Portul Constanța, fostul APAPS, Distrigaz Sud (înainte de privatizare), C.J. Bistrița, C.J. Giurgiu, primăria generală a Capitalei, dar și cele din Bacău, Costinești, Bușteni, Medgidia etc. În 2012, o licitație dubioasă în Giurgiu a expediat afacerile lui Corneliu Pascu în vizorul DNA, după ce, nu cu mult timp înainte, Coaliția pentru un Parlament Curat atrăsese atenția asupra datoriilor enorme pe care senatorul le avea la bugetul de stat.

Prahova, însă, a fost adevăratul “El Dorado” pentru Iridex-ul lui Corneliu Pascu. Acel protocol-cadru semnat la începutul anilor 2000 de senatorul conservator și baronul PSD, Mircea Cosma, a deschis robinetul banilor publici.

 

În paralel cu serviciile de salubritate prestate de firma SSB, a lui Pascu, pentru Primăria Ploiești, Electrica, Spitalul Judeţean, Regia de Transport Public, miza reală a Iridex Group o reprezenta poziția strategică, în centrul județului, a rampei ecologice din Boldești Scăeni ce deservește aproximativ 85% din populație. Deci, Corneliu Pascu facea bani la două mâini: el colecta, el depozita. Reciclarea încă nu conta, nu eram membri UE, nu existau fonduri comunitare pentru asta.

 

Afacerile și propaganda politică mergeau și ele mână-n mână pentru că, printr-o altă expresie a parteneriatului Pascu-Voiculescu, Iridex Group preluase în franciză postul local Antena 1.

Concomitent, Sebastian Ghiță, atunci membru de vază tot în Partidul Conservator, își construia trustul de presă Prahova, în timp ce Asesoft, firma lui de IT, avea, de asemenea, un contract cadru cu instituția baronului Cosma.

 

FIRMĂ LA COMUN

 

Echipa de mai sus a rezistat compactă în afaceri după ce regimul s-a schimbat în 2004. Pascu se pomenea, din nou, printre senatorii coaliției de guvernământ, iar Ghiță, deși se transferase la PSD în 2003, prindea la greu contracte cu ministerul Economiei, condus de conservatorul Codruț Sereș, finul său de cununie. Mircea Cosma rămăsese simplu consilier județean, dar șef la filiala de partid și liber să facă afaceri, la vedere, cu toți acești oameni.

Lucru care s-a și întâmplat în mai 2005, când toată lumea s-a asociat în firma Ecoprod Energy din Ploiești – toată lumea însemnând Mircea Cosma, senatorul Corneliu Pascu împreună cu societatea lui, Iridex Group, Sebastian Ghiță cot la cot cu unchiul său din Buzău, Domente Vasile, și Nicolae Oprea, fostul viceprimar al Ploieștiului și tatăl actualului senator PSD, Radu Oprea – un alt asociat de-al lui Ghiță.

Un an mai târziu, în iulie 2006, compania Ecoprod Energy avea să primească niscaiva ode în ziarul Prahova, al lui Sebastian Ghiță, într-un articol care sintetizează cu entuziasm activitățile și perspectivele firmei. Cităm: “societatea Ecoprod Energy – și-i menționăm numele deoarece recidivează în producția de energie neconvențională pe meleaguri prahovene, a pus in funcțiune și prima instalație fotovoltaică care convertește energia solară în energie electrică. Spuneam că recidivează, deoarece, conducatorul societății menționate – nimeni altul decat ing. Mircea Cosma – nu se află la prima ispravă în acest domeniu. Să ne amintim, astfel, că după insistențele sale – pe-atunci președinte al Consiliului Județean – în Prahova a fost instalată prima centrală eoliană care, după multe “cântece de pierzanie”, are “certificat verde”. Acum, instalația fotovoltaică aflată la Tătărani – prima de acest fel din județ – produce, începand de ieri, energie electrică echivalenta a 1,2 MWh pe an, cu 20 de panouri (…)”

 

Articolul este semnat de Leon Chirilă, unchiul soției lui Sebastian Ghiță și tatăl lui Sorin Chirilă – cel ce reprezintă în România proprietarul offshore al grupului Asesoft International. Paragraful despre prima centrală eoliană din Prahova, “insistențele” lui Cosma și “cântecele de pierzanie” se referă la achiziționarea, în 2004, din fonduri publice, a unei turbine eoliene, prin intermediarul Iridex și nu direct de la producătorul danez. Diferența de cost a ajuns pe masa DNA Ploiești acum zece ani, dar baronul a primit soluție de neîncepere a urmării penale.

 

În orice caz, toți cei ce s-au înghesuit în firma Ecoprod Energy, ca în autobuz, au rămas în formație fixă până în august 2007, când Corneliu Pascu și Iridex Grup au fost scoși din afacere, participațiile lor fiind preluate de Domente Vasile, unchiul lui Sebastian Ghiță. Ghiță însuși, la fel ca restul, a figurat asociat în Ecoprod de la înfințare și până la radierea societății – moment care a coincis cu intrarea lui Mircea Cosma și PSD Prahova în campania electorală din acel an pentru un nou mandat la șefia consiliului județean.

Radiată în Ploiești pe 24 mai 2008, Ecoprod Energy a revenit în Buzău, exact în aceeași zi, cu nume identic, dar controlată de Domente Vasile și nepotul său ploieștean. Planul și activele afacerii au rămas aceleași. Azi, doar unchiul figurează la butoane.

 

 

Firma Vitalia Servcii Pentru Mediu a fost înființată în decembrie 2006 și, câteva luni mai târziu, în 2007, prelua de la Iridex sistemul prahovean integrat de management al deșeurilor. În acei ani, președintele CJPh era Florin Serghei Anghel, un alt politician implicat în afaceri prospere cu statul, dar și în compania Vitalia, administrată de Morariu.

 

Originar din Câmpina, Florin Anghel are un profil interesant. A trecut, pe rând, prin aproape toate partidele: PNȚCD, Partidul Conservator, PNL, PNDC și PDL.

 

 

 

Momentul prielnic care l-a lansat pe Anghel în funcții importante a fost  guvernarea CDR. Când a fost numit director general al Romtelecom, pe care l-a și privatizat, avea carnet politic de țărănist, iar când partidul lui n-a mai intrat în parlament, a migrat la Conservatorii lui Dan Voiculescu. Mogulul Antenelor achiziționase de la Romtelecom, în mandatul lui Anghel, celebra clădire din Băneasa numită acum “turnul Grivco”. Ca subordonat politic al lui Voculescu, în 2004, Anghel a obținut scaunul PSD-istului Mircea Cosma de președinte al CJPh, după negocieri dure cu Alianța DA – cum era pe atunci. La scurt timp, Anghel trece la PNL, dar intră în conflict cu magnatul Dinu Patriciu, șeful de atunci al liberalilor prahoveni. În 2008, Anghel candidează din nou la șefia CJPh din partea unui partid obscur, dar pierde meciul la scor în fața lui Mircea Cosma care se întoarce cu avânt, din pole-position, în fruntea județului. Astfel că Anghel trece la PDL, în filiala Robertei Anastase, și este ales deputat în toamna acelui an. În 2012, fostul boss Romtelecom n-a mai candidat pentru un loc în Legislativ, dedicându-se grupului său de firme, Fibec Holding. A facut-o însă fiul său, PDL-ist și el, dar degeaba.

În aprilie 2008, când firma Vitalia, condusă de Octavian Morariu, avea vechime un an în managementul deșeurilor prahovene, Florin Serghei Anghel ocupa o dublă postură: președinte al consiliului județean, dar și asociat cu omul care gestionează filiera deșeurilor în județ. Prezența lui Anghel în afacere a fost ținută la secret. Totuși, RISE Project i-a luat urma într-o companie înregistrată în Marele Ducat de Luxembourg,

 

 

Firma din Luxembourg, fondată de Florin Anghel și Octavian Morariu

 

 

Documentele  emise de registrul societăților luxemburgheze dovedesc că Anghel și Morariu au fondat, în primăvara lui 2008, compania Omnium Management SA, menită să dețină o cotă parte din firma Vitalia Servicii pentru Mediu, cu operațiuni masive în Prahova.

Pentru înființarea Omnium Management, cei doi, Florin Anghel și Octavian Morariu, au fost reprezentați de avocatul luxembourghez Marc Theisen, specializat în consultanță corporatistă. Pe linie de sport, Theisen este un fel de omolog al românului Octavian Morariu: șef al Comitetului Olimpic din Luxembourg până în 2012, actual consilier juridic și membru în board-ul European Olympic Committee (EOC).

Destul de rezervat, Florin Anghel a răspuns întrebărilor RISE Project: “Da, eu am fost acționar în Omnium Management vreun an, un an și jumătate. Și ce relevanță are? Firma asta n-a activat în gunoi, cât am fost eu. Vroiam să facem o dezvoltare imobiliară pe undeva, nu ne-a ieșit și domnul Morariu mi-a solicitat să ies din firmă. Ce-a făcut pe urmă cu ea, eu nu mai știu… “

Firma luxembougheză a fost introdusă în structura de proprietate a afaceriii Vitalia, printr-un vehicul intermediar.

 

PARAVANUL Vorbim despre Optimal Servicii, un SRL din București care deține în proporție de 99,96% firma Vitalia Servicii Pentru Mediu, adică afacerea deșeurilor din regiunea Prahova. Procentul zecimal îi revine lui Octavian Morariu, pe persoană fizică. Deci, cine are Optimal, are Vitalia.

 

Ori, acționariatul Optimal Servicii e un spectacol ușor de descâlcit. SRL-ul are doi asociati, ambii persoane juridice: Omnium Management SA din Luxemburg și XOR IT Systems SRL din sectorul 6, Bucuresti. Societatea luxemburgheză, fondată de Anghel și Morariu, clocește 55,8% din Optimal, ceea ce înseamnă peste jumătate din afacerea Vitalia. Cealaltă entitate, XOR IT, participă cu 43,6% în Optimal, deci cam cu tot atât în managementul deșeurilor prahovene.

OFFSHORE GHIȚĂ Ltd XOR IT Systems este o piesă în jocul de puzzle al firmelor IT controlate de familia lui Sebastian Ghiță, aspect sesizat și de inspectorii ANAF în 2011, cu ocazia unui control încrucișat care s-a lăsat cu sesizări la DNA și Oficiul pentru Spălarea Banilor. Vezi raportul AICI

 

De curând, firma XOR IT și-a schimbat numele și, sub noua identitate, se prezintă cu aplomb pe pagina sa web: “Expert One Research are în portofoliul său unele dintre cele mai renumite companii și instituții publice din Romania, din diferite domenii de activitate. Astfel, pe lista clentilor noștri, se numără companii din domenii precum cel al autorităților publice, consiliilor locale, consultanților de impozit, avocaților, sectorului comercial, industriei, furnizorilor de servicii, administrației, băncilor, companiilor de asigurări și al editurilor.”

Într-adevăr, Expert One Research (fosta XOR IT) este prolifică în afaceri, mai cu seamă în contracte informatice de zeci de milioane de euro pe care le-a derulat, în ultimii doi ani, cu instituții precum Ministerul FInanțelor, Casa Națională de Pensii, Ministerul de Interne, CJ Vaslui, CJ Giurgiu etc.

ȘI RISE Project a monitorizat unul dintre aceste contracte, cel încheiat în 2012 cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), căreia firma i-a vândut softul care a fost folosit pentru analiza referendumului de demitere a președintelui României. Vezi detalii AICI

 

RISE descoperise atunci că XOR IT (actuala Expert One Research) este controlată de două firme cipriote, Olionvest Holdings (61%) și, respectiv, Cardiplan Investments Ltd. (24%) – ambele reprezentate de Bogdan Padiu, un vechi apropiat al lui Sebastian Ghiță. Padiu a fost mâna dreaptă a deputatului PSD în corporația Teament International, o altă colecție vastă de contracte cu statul de care mogulul prahovean a dispus, transparent, vreme de zece ani, avându-l pe prietenul său asociat minoritar.

Grădinariu Import Export SRL

 

Firma a fost creată în 1994 şi-i are drept acţionari pe Radu Grădinariu şi Maria Clara Grădinariu. În 2012 a avut o cifră de afaceri de 77,4 milioane de lei şi profit de 1,9 milioane de lei. Are datorii de 26,5 milioane de lei.

 

Iridex Group Plastic SRL

 

Firma a fost creată în 1993 şi este împărţită între doi asociaţi: Corneliu Pascu şi Valentin Feodorov. Cifra de afaceri din 2012 a fost de 52,2 milioane de lei, iar profitul s-a ridicat la 3,23 milioane de lei. Firma are datorii de 11,8 milioane de lei.

– See more at: http://www.7est.ro/exclusiv-7est/anchete/item/10593-10-milioane-de-euro-care-miros-cam-urat-cine-a-primit-contractele-pe-mega-proiectul-colectarii-deseurilor-din-judetul-iasi.html#sthash.HY1V3Q24.dpuf


Contractul privind administrarea depozitului de deseuri din Bacau, evaluat de municipalitate la peste 68 milioane lei (fara TVA), face cu ochiul mai multor societati controlate de grei din Capitala. Initial, contractul a fost atribuit societatii Iridex Grup, controlata – potrivit informatiilor prezentate de presa centrala – de eminenta cenusie a PC, Dan Voiculescu. Decizia de atribuire a fost contestata insa de ceilalti competitori, care au semnalat ca firma amintita a fost declarata câstigatoare in baza unor oferte incredibile (un ban pentru sortarea tonei de gunoi, un ban compostarea tonei de gunoi!!!). Rezultatul licitatiei a fost contestat la Curtea de Apel Bacau de Vitalia SRL, firma detinuta – prin interpusi – de Octavian Morariu, presedintele Comitetului Olimpic Român (COR). Eco Sud SRL, un alt ofertant, a cerut stramutarea litigiului la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In timp ce Iridex Grup s-a impus cu oferte de 1 ban pe tona de gunoi, in mai 2011 Consiliul Local (CL) Bacau aproba – la initiativa primarului Romeo Stavarache – cresterea pretului de depozitare a deseurilor in rampa de la 5,7 lei la 24 lei, fara TVA.

 

Administrarea depozitului de deseuri din Bacau tinde sa devina o imensa afacere cu implicatii politice la nivel inalt. In octombrie 2011, cotidianul Desteptarea dezvaluia ca in cursa pentru obtinerea contractului se inscrisesera mai multe societati, intre care se distingeau Vitalia SRL din Prahova, detinuta prin interpusi de presedintele COR, respectiv Iridex Group, controlata – din umbra – de magnatul PC Dan Voiculescu (n.r. – vezi articol: “Morariu si Voiculescu se bat pe gunoiul Bacaului”). La acel moment, ofertele depuse de societati pe adresa Primariei Bacau erau inca in evaluare, in decembrie 2011 municipalitatea stabilind ca Iridex Group este câstigatorul contractului. Firma bucuresteana – controlata in acte de un fost senator PC, Corneliu Pascu (foto) – si-a adjudecat contractul gratie unor oferte imbatabile, dar contestabile. Astfel, Iridex a venit cu oferte de un ban (!) pentru sortarea tonei de gunoi, un ban pentru compostarea unei tone de gunoi, respectiv un ban pe tona de deseuri adunate in “punctul verde” al depozitului.

 

Rezultat contestat

 

In decembrie 2011, rezultatul licitatiei a fost contestat la CNSC de doi ofertanti. Societatile Vitalia SRL si Eco Sud SRL au incriminat punctajul obtinut de Iridex Grup, in conditiile formularii unor oferte de pret anticoncurentiale. Cele doua societati au cerut declararea ca inadmisibila a ofertei depuse de Iridex, anularea raportului procedurii de achizitie, precum si reevaluarea ofertelor admisibile. Contestatiile au fost depuse pe adresa CNSC pe 22 decembrie 2011 (Vitalia), respectiv 27 decembrie 2011 (Eco Sud).
Printr-o Decizie datata 16 februarie 2012, CNSC “dispune anularea deciziei autoritatii contractante de a declara admisibila oferta depusa de Iridex Group Import Export SRL”, concomitent cu obligarea autoritatii contractante (n.r. – Primaria Bacau) la constatarea “neconformitatii acesteia”. Decizia pronuntata de CNSC viza, de asemenea, respingerea ca “nefondata” a cererii de interventie in interes propriu, formulata de Iridex cu privire la contestatia formulata de Vitalia SRL.

         

Concasare de 5 ori mai scumpa

 

Daca ofertele depuse de Iridex la sortare sau compostare s-au dovedit ridicole, nu acelasi lucru se poate spune despre costurile operarii statiei de concasare, necesara valorificarii deseurilor rezultate din constructii. La acest capitol, societatea declarata câstigatoare a formulat o oferta consistenta, de peste 136 lei/tona, de 5 ori mai mare decât media celorlalti ofertanti (!). Potrivit documentatiei de licitatie, edilii Bacaului au estimat ca, anual, ar putea rezulta aproximativ 40.000 de tone de astfel de deseuri. Coroborata cu valoarea ofertei formulata de Iridex, administrarea deseurilor din constructii reprezinta o reteta financiara de cel putin 50 milioane lei/an.

 

Vitalia, reprezentata de Bostinta & Asociatii

La sfârsitul lui februarie 2012, Iridex a deschis un litigiu la Curtea de Apel Bacau, prin care a atacat decizia CNSC. La inceputul lui martie, Vitalia SRL – controlata de Octavian Morariu, seful COR – a formulat la rându-i o actiune impotriva deciziei CNSC, aflata de asemenea pe rolul Curtii de Apel. Urmatorul termen in dosar a fost fixat la 24 mai. Firma lui Morariu este reprezentata de reputata casa de avocatura Bostina & Asociatii. In Plângerea formulata pe adresa Curtii de Apel, avocatii au incriminat modul in care Primaria Bacau a atribuit contractul catre Iridex, solicitând “admiterea, cu prioritate, a cererii privind constatarea inacceptabilitatii (…) ofertei Iridex Group Import Export SRL”.

 

Eco Sud a cerut stramutare

 

Un alt ofertant, Eco Sud Bucuresti, a mers mai departe formulând, pe 13 martie 2012, doua cereri de stramutare a proceselor de la Curtea de Apel Bacau. Pe 24 aprilie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins una dintre cererile Eco Sud. Cealalta solicitare se va judeca de ICCJ pe 18 mai.
Un material publicat, ieri, de cotidianul Evenimentul Zilei atesta ca firma lui Morariu – Vitalia SRL – ar fi avut o oferta cu 20 de milioane lei mai mica decât cea a Iridex pentru operarea depozitului de gunoi (n.r. – vezi articol: “Milioane de euro din gunoaie de doi bani”).

 

Administrare la negru a depozitului

 

In mod curios, in mai 2011 municipalitatea bacauana promova un proiect vizând cresterea pretului de depozitare a tonei de gunoi in rampa. La acel moment, Leonard Padureanu – administratorul public al municipiului – motiva demersul prin faptul ca operarea depozitului ecologic ar costa mai mult, din cauza instalatiilor. Astfel, CL Bacau a aprobat un cost de 24 lei/tona de gunoi depozitat, fata de 5,7 lei cât era vechiul pret. “Un depozit conform are foarte multe instalatii, costuri de operare. In niciun caz depozitul conform nu inseamna costuri mai mici. Depozitul s-a receptionat, constructorul a plecat astfel incât costurile cu noul operator le preia municipalitatea bacauana. Având in vedere ca deseurile vin din tot judetul, costurile efective trebuiau acoperite. Vechiul pret era un pret simbolic”, declara in mai 2011 Padureanu. Stabilirea noului pret nu tinea seama de faptul ca la acel moment Primaria Bacau nu detinea licenta pentru administrarea gropii de gunoi. Conform memorandumului de finantare ISPA a depozitului, acesta trebuia dat in administrarea unei societati specializate, odata cu finalizarea lucrarilor. Lucru care nu s-a intâmplat. Timp de mai multe luni, Primaria a administrat fara forme legale noua groapa de gunoi, pentru ca in decembrie 2011 municipalitatea sa solicite ANRSC licentierea in vederea administrarii depozitului.

Benea, prins si el in hora Iridex

La finele lui 2011, Iridex Group s-a ales cu un contract banos atribuit de Consiliul Judetean (CJ) Bacau. Institutia administrativa a batut palma cu firma bucuresteana care, contra sumei de 54 milioane lei, urmeaza sa se ocupe de construirea celulei 2 a depozitului de deseuri din Bacau. Concomitent, Iridex se va ocupa de inchiderea mai multor gropi neconforme, situate pe raza mai multor localitati din judet (Onesti, Moinesti, Darmanesti, Tg. Ocna, Buhusi, Comanesti etc.).

Camioanele de salubrizare stau de pomana in curtea Centrului de Afaceri: Cum si-a batut joc Stavarache de programul ISPA

Proiectul construirii noului depozit ecologic a fost mostenit de Stavarache de la administratia fostului primar, Dumitru Sechelariu. Conform Memorandumului de finantare ISPA, odata cu finalizarea depozitului, Beneficiarul (municipaliatea) trebuia sa incredinteze administrarea gropii de gunoi unei societati specializate.
Mai mult, desi depozitul de deseuri este – in continuare – al nimanui, bacauanii platesc si acum rate la un credit contractat de Primarie inca din 2006, vizând asigurarea cofinantarii construirii depozitului. Prin HCL nr. 158 din 29 iunie 2006, alesii bacauani isi dadeau acordul pentru contractarea unui imprumut de 5 milioane de euro, de la BERD.In cadrul proiectului ISPA, municipalitatea bacauana beneficiaza de mai multe autospeciale de salubrizare. Acestea stau garate, de un an de zile, in curtea Centrului de Afaceri, in timp ce bacauanii platesc rate la creditul contractat de Primarie in 2006. Masinile zac nefolosite din cauza ca Primaria Bacau nu a concesionat, inca, serviciul de colectare si transport al deseurilor. Activitatea este distincta de administrarea depozitului de gunoi si trebuia incredintata prin licitatie publica. Procedura nu a mai avut loc, astfel incât administratia Stavarache se afla intr-o situatie cel putin hilara: tine masinile de salubrizare nefolosite, in timp ce ramburseaza imprumutul bancar contractat cu scopul de a cofinanta proiectul ISPA!

 

Surse: riseproject.ro

            evz.ro

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

Agent de poliție din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud reținut pentru luare de mită

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa – Năsăud, împreună cu polițiștii anticorupție ai Direcției Generale Anticorupție...

Ioan Turc: ” În curând începe declanșarea alegerilor în PNL.  Totul depinde de situația sanitară, dar toți așteaptă aceste alegeri”. Faptul este confirmat și...

Președintele PNL Bistrița-Năsăud, primarul Bistriței Ioan Turc a vorbit în cadrul unei conferințe de presă și de declanșarea alegerilor interne în partid: ” În...

Ioan Deneș: Intrarea parlamentarilor PSD în grevă parlamentară va fi decisă în ședința de mâine a Comitetul Politic Naţional

Senatorul Ioan Deneș a confirmat în cadrul săptămânalei conferințe de presă de la sediul PSD BN că, parlamentarii acestei formațiuni politice ar putea intra...

Deputatul Bogdan Ivan: La  un calcul simplu, fiecare tânăr din Bistriţa-Năsăud va primi 2,06 lei pentru politici de tineret, în anul 2021

Deputatul PSD, Bogdan Ivan Gruia, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că Guvernul alocă foarte puțini bani pentru tinerii din România. „Am studiat...

Sechestru pe banii și bijuteriile Ancuței Cârcu

Procurorul de la Parchetul Judecătoriei Turda, care instrumentează dosarul de proxenetism pe ruta România-Spania cu mai mulți inculpați, a dispus măsura sechestrului asigurător pe...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -