Acasă EVENIMENT Roland Szekely, omul care aduce jazzul dar și pe pianistul Paul Taylor...

Roland Szekely, omul care aduce jazzul dar și pe pianistul Paul Taylor la Bistrița

0


Profesorul Roland Szekely, din Sângeorz Băi este unul din cele mai nonconformiste persoane pe care le-am cunoscut în întelecuală lume a cadrelor didactice. Cu siguranță că nu e singura pată de culoare inteligentă, dar e singurul profesor de franceză care organizează un festival de jazz cu reverberații naționale : ”Roland Jazz Festival” la Lunca Ilvei, după ce acest festival s-a desfășurat vreme de câteva ediții în orașul natal al lui Roland Szekely, Sângeorz Băi.

Pentru seara de vineri 13, Roland Szekely ne propune să audiem la Taverna Dogarilor un pianist de excepție din zona jazzului. E vorba de Paul Taylor, pianist cunoscut în lumea jazzului ca un bun improvizator, un compozitor ale cărui performanțe muzicale se regăsesc în adevărate călătorii prin misterioase sunele inventate pe loc , muzică ce conduce ascultătorul într-un amalgam de armonii complexe bine secondate de inserții clasice. Un muzician despre care revistele de specialitate scriu că are ” o capacitate uriașă de-a inventa și reinventa muzica”.

Cine este Roland Szekely?

Roland Szekely este profesor de franceză , a tradus 12 cărți din care cinci legate de jazz. În anul 2010, a primit premiul pentru publicistică pentru traducerea volumului “Istoria jazzului” de L.Malson, la Gala Premiilor de jazz organizată de Fundația MUZZA, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Institutul Cultural Român şi Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Româna”. În anul 2010, a obţinut o bursă pentru traducători acordată de Centre National du Livre, din Franţa. Bistriţeanul a participat ca spectator la mai multe festivaluri de jazz cu tradiţie, Festivalul de jazz de la Montreux (Elveţia) şi Cully Jazz Festival (tot din Elveţia) care are loc într-un sat de viticultori şi care a devenit un model pentru festivalul din Sângeorz .

Începuturi

În anii ’80, ca majoritatea adolescenţilor acelor vremuri, Roland Szekely a intrat în contact cu adevărata muzică prin intermediul postului de radio Europa Liberă, interzis de oficialităţile comuniste, lucru care i-a atras în clasa a IX a probleme cu Securitatea.

„Eram rupţi de Vest, dar ştiam tot ce întâmplă. Înregistram muzică pe magnetofon din emisiunea realizată de redactorul muzical Radu Theodoru la radio Europa Liberă. S-a aflat şi am fost chemat la Securitate”, povesteşte Roland Szekely.

Spiritul liber al tânărului ardelean a devenit incomod pentru securişti care în anul 1988 îl şicanează din nou: „În ’88 am fost chemat iarăşi la securitate pentru motivul că am vorbit cu Doinea Cornea care îmi fusese profesoară în facultate”, îşi aminteşte el.

Ajuns student la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, deja avea o solidă cultură muzicală. S-a împrietenit repede cu cei care gândeau la fel ca el, printre prietenii săi numărându-se Lucian Matiş, erou al Revoluţiei de la Cluj din decembrie 1989 care la subsolul Casei Matei organiza o rockotecă. Aceasta a fost închisă de „culturnicii vremii” pe motiv că într-o seară Lucian Matiş a pus o piesă de Phoenix, trupă interzisă de cenzura comunistă.

Roland Szekely a fost acaparat de muzica rock şi muzica progresivă, apoi cultura sa muzicală s-a îmbogăţit ascultând piese jazz-rock. De aici nu a fost decât un pas la jazz-ul pur, gen de muzică cărui Roland Szekely i-a rămas fidel până azi.

Exit mobile version