Robert Sighiartău: Reprezint o nouă generaţie!Vreau ca cetăţenii să îşi recâştige încrederea în instituţiile statului

Must Read

VIDEO: Ursul a coborât în Colibița pe drumul Blajului

În cursul serii de luni 17 mai a.c., în jurul orei 22.40, jandarmii montani din Colibița, au intervenit în...

Doi adolescenți din LIVEZILE ne cer ajutorul… Află cum o poți face

http://https://www.facebook.com/salvatorii.sufletelornimanui Fundația umanitară Salvatorii Sufletelor Nimanui  mai aduce în fața opiniei publice un caz social. De data asta e vorba...

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se...

Robert Sighiartău candidează pentru un mandat de deputat din partea Partidului Naţional Liberal.

 

Reporter:Care este motivul care v-a determinat sa intraţi în lupta electorală pentru a obţine un mandat de deputat în legislatura 2016 – 2020?

 

Robert Sighiartău (candidat PNL, Camera Deputaţilor): Cetăţenii acestei ţări dar şi ai acestui judeţ vor altceva de la politicieni, vor o nouă mentalitate, vor oameni tineri. Cred că este un moment zero în politica românească, iar anul 2016 este un moment de cotitură pentru România. Principalul motiv pentru care am intrat în această luptă este faptul că reprezint o nouă generaţie şi vreau ca cetăţenii să îşi recâştige încrederea în Statul român.

 

 

Reporter:Veniţi din mediul privat şi cunoaşteţi problemele cu care se confruntă investitorii. Ce schimbări consideraţi că ar trebui să facă viitorul parlament şi, bineînţeles, viitorul guvern pentru a veni în sprijinul oamenilor de afaceri, astfel încât aceştia să-şi dezvolte afacerile care să întărească economia românească?

 

 

Robert Sighiartău:Mai întâi trebuie să se schimbe comportamentul instituțiilor statului față de întreprinzători. Avem nevoie ca statul să fie un partener corect pentru mediul privat.

Oamenii de afaceri așteaptă de la Statul Român predictibilitate,ţinând cont că un plan de afaceri standard se creionează pentru 10 ani. Avem nevoie ca oamenii de afaceri să aibă siguranța că următorul guvern nu va face modificări care să le afecteze businessul în următorii 10 ani.

Viitorul guvern şi noul Parlament trebuie să vină cu câteva măsuri de simplificare şi de relaxare a unor măsuri, în sprijinul agenților economici. O să vă ofer o măsură din programul de guvernare a PNL pe care o susțin, este vorba de generalizarea cotei unice de 16 % pentru contribuțiile angajatorului dar şi a angajatului. Ar fi o reducere a poverii fiscale pentru angajatori, cu 8 %, o gură de aer pentru întreprinderi.

Companiile private au nevoie, deasemenea, de debirocratizare şi de o simplificare a procedurilor în raport cu ANAF şi alte instituții. În România pierdem foarte mult timp pentru a plăti tot felul de taxe și nu există căi de comunicare facile cu instituțiile statului. Este nevoie de o infrastructură IT modernă care să scutească mediul privat de timp pierdut dar şi pentru a avea o comunicare mai eficientă.

Sunt câteva măsuri care ar schimba radical optica mediului de afaceri față de stat.

 

 

Reporter:Ce schimbări ar trebui aduse actualului Cod Fiscal în ceea ce mediul privat?

 

Robert Sighiartău:Ar fi câteva modificări care s-ar putea face, din punctul meu de vedere. O măsura ar fi revenirea la 19 % a TVA-ului, care ar încuraja consumul. Apoi putem vorbi despre eliminarea taxei pe construcţiile speciale dar şi eliminareasupraaccizei la carburanți, care ar reduce povara fiscală pe întreprinzători.Spre exemplu, eliminarea supraaccizei ar ajuta foarte mult companiile de transport care au avut de suferit în ultima perioada datorită RCA-ului şi altor abuzuri din partea firmelor de asigurări.

 

 

Reporter:În ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre reducerea evaziunii fiscale, dar dacă este să luăm în considerare dosarele aflate deja pe rolul instanţelor de judecată, doar din ultimii doi, trei ani, observăm că numărul acestora este unul considerabil, şi apar în continuare altele noi. Ce ar putea face legiuitorul, în speţă Parlamentul, pentru a reduce cazurile de evaziune?

 

Robert Sighiartău:România pierde foarte mulți bani din cauza evaziunii fiscale. O statistică spune că pierdem undeva la 25 de miliare de euro anual din evaziune fiscală. Este enorm. Sunt cel puțin două motive pentru care suntem în situația aceasta. Primul ar fi faptul că instituțiile statului nu își fac datoria. Sunt foarte mulți oameni corupți în instituțiile statului, care acționează preferențial şi trec cu vedereape cei care în calcă în mode regulat legea.

A doua perspectivă este cea colectării veniturilor fiscale.Se poate aprecia că sistemul de taxe şi impozite în România este caracterizat de un grad redus de eficienţă, colectarea deficitară a acestora fiind în mare parte datorată unui aparat administrativ încă ineficient.

Ca și măsuri, din punctul meu de vedere, trebuie implementat un sistem IT care să poate supraveghea mult mai bine companiile, iar apoi înăspritălegislația. Un om de afaceri care are antecedente trebuie să știe că nu va mai putea activa o bună perioadă de timp în antreprenoriat.

 

 

Reporter:Nu putem trece cu vederea două domenii esenţiale pentru orice societate, dar mai ales pentru cea românească: educaţia şi sănătatea, care au suferit crunt de la revoluţie încoace. Din punctul dvs. de vedere, ce ar trebui făcut în aceste domenii pentru ca românii să resimtă un real progres, cunoscut fiind faptul că o ţară se dezvoltă atunci când are cetăţeni cu o educaţie solidă şi, evident, sunt sănătoşi?

 

 

Robert Sighiartău:Așa este. Sunt două domenii vitale pentru România şi județul nostru.Țara noastră nu se poate dezvolta fără acești piloni importanți.

Sistemul de Sănătate este pe primul loc ca și temă de dezbatere în percepția românilor -sănătatea,înainte de toate. România a suferit mult şi încă suferă la acest capitol.Principala cauză este subfinanțarea. Suntem pe antepenultimul loc în clasamentul alocărilor bugetare pentru sănătate.Mă bucur să văd căGuvernul Cioloș a acordat atenția cuvenită acestui domeniu important.

Românii şi bistrițenii trebuie să aibă acces facil la serviciile medicale. Avem nevoie de cadre medicale bine pregătite şi bine plătite. Foarte mulți medici sunt plecați pe alte meleaguri datorită salariilor mici. Trebuie să majorăm salariile medicilor şi cadrelor medicale .

Deasemenea trebuie să avem acces facil în zona rurală la serviciile de sănătate. PNL are în vedere construirea unor imobile care se numesc CASA MEDICULUI şi care să deservească cetățenii din mediul rural.

PNL mai dorește construirea a două spitale regionale, unul la Târgu-Mureș si Cluj-Napoca , spitale cu specific de urgență. Şi aici mă refer strict la Transilvania.

În ceea ce priveşte Educaţia, vedeţi în statistici că aceasta este în strânsa legătură cu veniturile şi cu nivelul de trai. România are nevoie de un sistem de educație actualizat la nevoile secolului 21,conform cererii pieței.

Din punctul meu de vedere trebuie regândită întreaga curriculăşi adaptată la ceea ce înseamnă la momentul acesta societatea şi viteza de transmitere a informației.

Avem nevoie de un sistem de învățământ profesionist, bine finanțat care să degaje în societate resursă umană calificată şi pregătită pentru specificul zonei şi forței de muncă.

Avem nevoie de resuscitarea școlilor profesionale adaptate în funcție de specificul local. Majoritatea oamenilor de afaceri se plâng că nu găsesc tinichigii, tâmplari, vopsitori, macaragii şi alte profesii de care au atâta nevoie.

Sistemul de educație va fi o prioritate a Partidului Național Liberal. Un popor educat, este un popor liber!

(PE)

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Latest News

VIDEO: Ursul a coborât în Colibița pe drumul Blajului

În cursul serii de luni 17 mai a.c., în jurul orei 22.40, jandarmii montani din Colibița, au intervenit în...

Doi adolescenți din LIVEZILE ne cer ajutorul… Află cum o poți face

http://https://www.facebook.com/salvatorii.sufletelornimanui Fundația umanitară Salvatorii Sufletelor Nimanui  mai aduce în fața opiniei publice un caz social. De data asta e vorba de drama a doi adololescenți...

Florin Cîțu – Emil Boc, tandem pentru șefia PNL?

Surse Digi24 spun că premierul Florin Cîțu ar viza funcția de președinte al PNL. El ar urma să se bucure la Congres de susținerea...

Deputatul Daniel Suciu i-a dus un buchet de flori Monicăi Suneta Csengeri

Deputatul Daniel Suciu a făcut un gest de zile mari. El a cumpărat un buchet de flori și le-a dus triplei campioane europene la...

BOX: Elevii fostului campion mondial Daniel Măeran,medalii de argint la Cupa României

Singurul club privat de box din județul Bistrița-Năsăud ”produce” deja campioni, asta sub bagheta singurului campion mondial la tineret pe care l-a avut România...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -