Acasă Istorie Politică REMEMBER: MARTIE NEGRU (1)

REMEMBER: MARTIE NEGRU (1)

0

Între 19 și 22 martie , la Târgu Mureș a avut loc în 1990, un adevărat război interetnic în români și maghiari. Practic, acum la 27 de ani distanță, violentele de la Targu Mures reprezinta inca un moment din istoria noastra despre care nu stim sigur cine a stat in spatele evenimentelor din martie 1990, nu cunoastem tot adevarul despre faptele petrecute atunci si inca exista semne de intrebare in legatura cu adevaratii vinovati ai confruntarilor dintre romani si maghiari.

 

Pe 20 ianuarie 1990 se anunţa că, începând cu 15 septembrie, elevii Liceul “Alexandru Papiu Ilarian” va funcționa cu limba de predare română, iar Liceul “Bolyai Farkas” cu limba de predare maghiară”.

La 21 ianuarie 1990 încep primele proteste ale elevilor români de la liceul “Bolyai Farkas” și a părinților acestora împotriva separării stricte pe naționalități a celor două licee. Câteva zile mai târziu a urmat protestul cadrelor didactice, secția română de la același liceu.

La data de 10 februarie 1990 la Târgu Mureș aproape 100.000 de etnici maghiari au participat la un marș al tăcerii, ținând în mână o carte și o lumânare. Participanții cereau reînființarea Universității Bolyai din Cluj, reorganizarea rețelei de școli cu predare în limba maghiară, dreptul de a folosi liber limba maghiară, un minister al naționalităților, etc.

Pe 15 martie 1990 în localitățile cu o populație majoritar maghiară are loc sărbătoarea de comemorare a luptei de libertate, a 142-a aniversare a revoluției maghiare antihabsburgice de la 1848. La aceste manifestări și-au anunțat prezența și oficialități din partea statului maghiar. Potrivit autorităților române la acele evenimente  cetățeni din Ungaria și cetățeni de etnie maghiară din România ”au arborat, ostentativ, însemne și drapele ungare, au înlocuit inscripții în limba română și au instigat populația românească prin lozinci și cântece provocatoare”.

Pe 16 martie 1990, la Farmacia nr. 28 din cartierul Tudor a avut loc un incident antiromânesc. Potrivit cotidianelor Cuvântul liber și Adevărul, care preluaseră o știre a Agenției Rompres, șefa farmaciei a înlocuit firma în limba română cu cea în limba maghiară, refuzând, de asemenea să-i mai servească pe cetățenii români care au protestat. Seara, Nagy Samuel a intrat într-o coloană de manifestanți români, rănind 14 persoane. Câteva sute de etnici români din localitate s-au adunat în fața farmaciei și au scandat lozinci antimaghiare. Au trecut la ștergerea inscripției în limba maghiară.

În dimineața zilei de 19 martie 1990 s-a întrunit Biroul județean al CPUN pentru o nouă împărțire a atribuțiilor. Manifestanții români au solicitat demisia lui Kincses Elod, a lui Tokes Andras, respectiv a lui Kiraly Karoly. Singurul prezent în Târgu Mureș era atunci Kincses Elod. Sub presiunea mulțimii, dar și a reprezentanților județenei CPUN, Kincses a demisionat. În jur de ora 15, peste 100 de maghiari s-au adunat în fața sediului paridelor din strada Bolyai unde era sediul mai multor partide politice (PNL, PNȚ, etc.), dar și al UDMR. Intenționau să-l reinstaureze pe Kincses. În același timp, transportați cu mai multe autobuze de la Reghin, Hodac, Ibănești, Toaca, etc., românii s-au îndreptat spre Studioul de Radio Târgu Mureș. În jurul orei 16 românii s-au luat la bătaie cu ungurii rămași în zonă.

A doua zi dimineaţă, pe 20 martie 1990, cele două tabere au început să se regrupeze. În centrul orașului să se desfășoare două mitinguri spontane.În jurul prânzului erau masați pe de o parte peste zece mii de maghiari şi 3000 de români. În jurul orelor 14.00, Prefectura și Primăria au fost ocupate de UDMR și maghiari. Între timp, autobasculanta condusă de Marin Preda a capotat pe treptele Catedralei mici. Șoferul a fost lovit cu pietre și a pierdut controlul mașinii, retezând un stâlp de înaltă tensiune care i-a accidentat mortal pe Teodor Rusu, respectiv Kiss Zoltan. Grupul maghiar a reușit să incendieze toate autobuzele cu care veniseră noii combatanți și să-i agreseze pe săteni. În aceste momente tensionate Mihai Cofariu a fost agresat. Unul din agresorii acestuia a fost cetățeanul român de etnie maghiară Barabás Ernő. Aceste momente au fost surprinse de aparatele de filmare ale cameramanilor prezenți în hotelul Grand, în fața căruia s-au desfășurat evenimentele.

Cinci oameni au murit şi sute de oameni au fost brutalizați și răniți în urma confruntărilor violente de pe străzile oraşului Târgu Mureş din 19-21 martie 1990.​

vom reveni

 

 

https://youtu.be/7Oa_27MDZXY

Exit mobile version